2008-07-27

Whitewater kajakpaddling

Kategorier: sport — admin @ 12:47

Whitewater kajakpaddling är idrotten av paddla kajak i en rörlig vattenmassa, vanligtvis en lugn flod. Whitewater kajakpaddling kan vara allt från enkla, sorglös försiktigt flytta vatten, till krävande, farligt lugn. Floden forsar är klassificerade gillar skidbackar enligt de svårigheter, fara eller allvarliga de snabba. Whitewater kvaliteter alltifrån I eller 1-VI eller 6. Grad / klass I kan beskrivas som något som flyttar vatten med ripples. Klass / Class VI kan beskrivas som svåra eller nästan unrunnable lugn, som Niagara Falls.

Design

Den kajak som används i casual lugn paddling skiljer sig från dem som används i lugn racing eller sjövägen kajakpaddling. Traditionellt sett kajaker gjordes av djurhudar sträckt över trästomme. Tidig lugn båtar var glasfiber eller Kevlar, och det är fortfarande föredras för kapplöpningar på grund av den låga vikten, men de flesta moderna lugn båtar är typiskt rotomoulded från en hård plast som är lite flexibel och mycket hållbara, vid lätt repig. Båtar kan variera i storlek från knappt lång för att hålla paddlaren, upp till 12 fot eller längre.

Historia

Paddla i floder, sjöar och hav är lika gammal som stenåldern. Den flotte, katamaran, kanot och kajak utvecklats beroende på behoven och miljö av ursprungsbefolkningar i olika delar av världen. I dagens moderna kajak mest sannolikt härrörde omkring 8000 år sedan längs den sibiriska kusten linje med Yupik och för sedan över från den öppna kanot, via aleutiska och inuiter, i ett bifogat kajak. Förenklat, alla etniska grupper i hela polar region är kallade eskimåerna och deras olika båt versioner Eskimo kajaker / kanoter.

De grekiska, Herodotos, 484-425 f Kr, skrev i sin resa dagböcker om båtar som handelsvaror kom från Armenien till Babylon. Båtarna var gjorda av en ram av trä som var täckt med djurhudar. Mules halas de dyrbara skinn tillbaka till Armenien.

Den tyska, Grigorij Ivanovitch Langsdorff, rapporteras från hans resa runt i världen på den lätthet och elegans i paddling Eskimo kajaker / kanoter. Den skotte, John MacGregor, kom tillbaka från sin nordamerikanska resa full av upphetsning om kajak / kanot och med 1860 började bygga sex båtar som liknade Eskimo kanoter och kajaker, väger ca. 80 lb. År 1866 publicerade han boken A Thousand Miles i Rob Roy Canoe. Tidpunkten var rätt och boken blev en dundrande succé. Med den industriella revolutionen leder till mer fritid i mitten av 19-talet, människor i Europa börjat njuta av flytande ner floder i alla typer av contraptions med karaktär som tidigare endast tillgängligt för ett utvalt fåtal.
1905, Alfred Heurich, en arkitektonisk student från Leipzig, Tyskland, uppfann “Faltboot”, en falsning kajak kallade Folboat i USA. Heurich fortsatte med att paddla över 100000 km i floder och sjöar.
1907, Alfred Klepper, en mästare seamster från Rosenheim, köpte patentet, förbättrat stelhet med en hävstång systemet och startat produktion. Född var den västerländska kulturen är uppfinningen av en paddel hantverk som för första gången i mänsklighetens historia att tillåtas härdig entusiaster att se vilda floden avsnitt och canyons aldrig tidigare sett av det mänskliga ögat. Utformningen gjorde det inte bara passar för lugn men också enkelt att resa med och prisvärda. Första världskriget stoppade några framsteg.
1920-talet, båtliv på WW med Folboats utvecklas. Boaters flockade till floder och sjöar med tåg eller buss. Under denna tid har den österrikiska, Hans Edi Pawlata återuppfunnit den Eskimo rulle.
1927, Franz von Alber, och sedan, Klaus och Arndt von Rautenfeld, uppgav sig ha utvecklats oberoende en rulle med sina havs kajaker.
Tidigt 1930-talet, Walter Frentz, Herbert Rittlinger och en handfull andra blev pionjärer och förespråkare av WW kajakpaddling med dokumentärer och böcker.
1933, Adolf Hitler började att upplösa kajak klubbar. De har inte avtjäna sitt plan och inverkan på idrotten var förödande. Andra världskriget fört paddla idrotten till ett totalt stopp.

1946/48, beroende på region, de allierade gradvis upphävas förbudet mot floden resa i Tyskland. Paddla klubbar var återigen tillåtas form.
1952, Walter Frentz, publicerade en inspirerande bok i Den Schluchten Europas som vunnit popularitet. Boken bygger på hans River Trips före WW II. Publikationer i dessa dagar berättade mycket historier med awesome bilder av första descents men med lite information om floden. De tuffa tider på inlägget kriget hade nått sitt slut och folk reste utomlands igen letar efter äventyr med Folboats och kanoter.
1955, Herbert Baschin i Stuttgart byggdes den första polyester / fiber kajak. Trots den mycket bättre manöverduglighet och material, Baschin hårt skal som mottogs med skepsis av paddla sport entusiaster som var förälskad i sin folboats och beroende av kollektivtrafik. Den isen när äger en bil blev överkomligt. Den hårda skal kajak var lätt tas upp till floder och avlägsna sätta-ins som inte var tillgänglig tidigare. I slutet av 60-talet WW sport startat från Europa till spridning i världen och omvandlas från äventyr resor till ett hardcore idrotten. Med det kom säkerhet medvetande och skyddsutrustning.
1973, Tom Johnson, en racer och tränare från Kerndale, Kalifornien utvecklar och marknadsför Hollowform: första Roto-gjuten polyeten båt. Det var mass-producerade av en soptunna tillverkande företaget. Dessa praktiskt taget oförstörbar båtar revolutionerat sporten, och snabbt tog fart i Kalifornien. Paddlare inte längre tvungen att ständigt reparera sina båtar under och efter resorna. De började kunna använda stenar som en del i strategin är att handla med svåra forsar. Hårda strider blev mer tillgänglig för de mindre duktiga paddlare.
1980 Prijon i Rosenheim infördes polyeten till Europa som gjorde WW båtlivet gott underhåll och reparationer gratis på jätte kontrast till Faltboot som hade startat allt.
1980 Holger Machatschek, tillsammans med ESKIMO i Landsberg, utvecklade den första 2,2 m playboat kallade Topolino som galvaniserad kajakpaddling i många nya och spännande former av extrema sporter.

Typer

Det finns fem “Delkategorier” i lugn paddling:

River kör

River kör kan ses som en tur ner en flod, att njuta av natur och upplever utmanande lugn. River kör innehåller korta dagsutflykter och längre flera dagsturer. Multi-dagen kajak resor ofta medför användning av redskap-toting flottar så att en mer behaglig upplevelse utan ett tungt lastad kajak. Whitewater racing är konkurrenskraftiga aspekt av denna sub-kategori, racing kanoter eller kajaker ner en flod så snabbt som möjligt.

Creeking

Creeking är kanske mest tänkt på som en underkategori i floden kör, med mycket tekniska och svåra forsar, vanligtvis i klass / klass IV-VI rad. Samtidigt som människor kommer att skilja sig om definition, creeking allmänhet innebär högre lutning (närmar sig eller överstiger 100 ft per mi, och kommer sannolikt att omfatta kör ledges, diabilder, och vattenfall på relativt små och snäva floder, men vissa gör det möjligt för mycket stora och stora volymer floder i sin definition. Kajaker användas för creeking oftast har högre volym och mer rundad båge och aktern, eftersom dessa funktioner ger en extra säkerhetsmarginal “mot sannolikheten för nålning, och kommer på nytt snabbare och controllably när man kommer ut större droppar. Creek båtar oftast har ökat “Rocker”, eller öka, om bow att gå upp och över hinder och hinder i älven. Extreme racing är en konkurrenskraftig form av denna aspekt av lugn paddling, där kayakers ras ner branta avsnitt och eller allmänt farliga avsnitt av lugn.

Slalom

Slalom är ett tekniskt konkurrenskraftig form av kajakpaddling, och det enda lugn evenemang ska visas i de olympiska spelen. Racers försök att ta sig från toppen till botten av en utvald del av floden så fort som möjligt, medan korrekt förhandlar grindar. Det finns vanligen 18-25 grindar i ett lopp som måste navigeras i ordning. Green grindar måste förhandlas fram i en nedströms riktning, röda grindar i en uppströms riktning. Händelserna är oftast som Grad / klass II till klass / klass IV vatten, men placeringen av portarna, och precision som krävs för att paddla dem snabbt och “rent”, gör sig mycket svårare än vattenbrynet svårigheter föreslår. Pro nivå slalom tävlingar har specifika längd, bredd och vikt för de båtar som kommer att ställas ut i Kevlar / glasfiber / kolfiber kompositer vara lätta vikt och få snabbare skrov hastighet. Plastic lugn kajaker kan användas i medborgarens nivå raser.

Playboating

Playboating, även känd som Freestyle eller Rodeo, är en mer tävlingsinriktade och konstnärliga slags kajakpaddling. Medan andra sorter av kajakpaddling och oftast går från punkt A till punkt B, playboaters ofta stanna i en plats i floden där de arbetar med och mot de dynamiska krafter för floden för att utföra ett flertal manöver. Det kan t.ex. surfing, spinning och olika vertikala drag, snurrar båten på alla möjliga rotationsaxel. Mer nyligen, flygbilder flyttar blivit tillgängligt, där paddlare utföra tricks SKAFFAT luft från att använda den snabbhet och studsa av vågen. Kajaker användas för playboating har i allmänhet relativt låga volymen i stäven och aktern, så att paddlaren att dyka ändarna på kajak relativt enkelt. Tävlingar för playboating eller freestyle kallas ibland lugn Rodeo i USA, men mer ofta bara kallad freestyle händelser i Storbritannien och Europa.

Skvätt Båtar

Skvätt båtlivet omfattar användningen av små volymer båtar för att utföra speciella drag i lugn funktioner. Skvätt båtliv före, och var kritisk till grund för, playboating. Skvätt båtar är ofta ganska långa och platta, med låg volym i hela konstruktionen. Eftersom skvätt båtar är anpassade till paddlare vikt, inseam och personlig preferens, de är konstruerade med kompositmaterial istället för plast. Många skvätt drag är att nedsänka hela eller delar av båten och paddlaren, såsom “mystery flytta”, där både båt och paddlaren ner helt i floden flöde i flera sekunder och upp till en halv minut.

Tekniker

Boofing

Boofing, i lugn paddling, hänvisar till en höjning av kajak’s bow under freefall, medan fallande en avsats, ducknings bakom en Boulder, eller köra ett vattenfall. Denna teknik används för att undvika submerging stäven i kajak genom att se det landar platt när den träffar botten av vattenfallet. Termen är ett onomatopoeia som härmar ljudet som oftast skapas när skrovet av kajaken gör kontakt med vatten på botten av vattenfallet.

Det första kända användandet av boofing som en lugn verb kom till stånd i staten Wisconsin i USA vid University of Wisconsin-Madison Hoofers Utflykt Club 1980. Det var ett smeknamn på en av de boaters i klubben, Michael Poimboeuf. Eftersom det var så många Michaels i Hoofers, inklusive Michael Sklavos, Michael Baker, Michael Winfrey, Michael Poimboeuf, och många andra kända som “heders-Michaels” blev det anpassat till att alla Michaels gavs båtlivet smeknamn, Sklavos var känd som “Commander” Baker som Shake, Winfrey som … Winfrey, och Poimboeuf som “Boeuf” – vilket förkortas till den fonetiska “Boof.” Boof var känd som en “crash & burn” roddare som skulle gå flygande start i vått block i klubben glasfiber båtar. Den första användningen av termen “boof”, hade en något humoristisk negativ klang eftersom det ment som Boof, eller vem det än tillämpades hade missat sina rutter ner forsen och bara studsade ner och under stenar, i allmänhet orsakar skada på deras glasfiber båtar . Boof utsågs att vara den Boat Repair tillsynsmannen för Hoofers efter boofing och bryter mot fem båtar i tre dagar på en klubb resa.

I omkring 1981 Hoofers var att köra Wataga floden. På en faller då kallat “de åtta fot faller efter Wataga hör att du ska landa platt på.” Boof noga sprang de faller i strid med hans normala teknik, dvs han gick rakt över utan stroke för att hålla båten platta. Han begravdes hans båge, pitoned till klipporna längst ner och krossat hans vrister. Commander paddled över till Boof och sade till honom att han borde ha boofed det, och då kan den faller har varit känt i så Boof faller.

En annan typ av boof är “rock boof” som utgör ett steg som använder en sneglande effekt med en boulder överst på en avsats studsar de roddare under ett led i funktionen, ofta färdiga med en mid-Eddy tur. Rock boofs resultera i ljud både i början av nedgången och botten.

Timing är avgörande för att korrekt utföra en boof. Den slutliga stroke som kommer från uppströms vatten funktionen bör vara nära läppen och relativt kraftfulla, för att tvinga stäven av båten.

En boof kan eventuellt vara ett lämpligt manövrera, beroende på anatomi din valda vattenfallet. Generellt, om det är grunt vid basen bör du boof att undvika nålning. Waterfalls högre än ca 20 m bör inte boofed, eftersom det kan orsaka ryggradsskada.