2008-07-28

Undervattensrugby

Kategorier: sport — admin @ 09:28

Undervattensrugby är en ganska ung sport som har sitt ursprung i den fysiska konditionen utbildning av tyska dykning klubbar och har föga gemensamt med “normala” Rugby utom namnet. Det spelas i en pool med ett djup av 3,5 till 5m och mål är på botten av poolen. Två lag som vardera har sex spelare, försök att göra mål ett mål genom att skicka något negativt stigande bollen till motståndarna “mål. Det är en snabb och ansträngande spelet därför subs ersätta sina spelare i farten.

Spelet sker alltid under vattnet och bollen får inte lämnas utan vatten. Bollen kan föras över till andra spelare. Det “flyger” ca 2m eller 3m innan den stannar på grund av vattnets motstånd. Detta gör bra taktik och god positionering av avgörande betydelse. Spelarna kan använda olika förmågor. Styrka, snabbhet, rörlighet eller helt enkelt låg förbrukning av syre är alla lika viktiga.

Inte särskilt många människor spela underwater rugby, på grund av detta UWR ofta spelat i blandade män och kvinnor team.

Historia

Det var en medlem av det tyska Underwater Club, Köln vid namn Ludwig von Bersuda, som år 1961 kom med idén om en boll spelet underwater. Oavsett om han fick idén från conditioning övningar med sand-fyllda flaskor i München Underwater Club, eller några andra tankar spelat en roll, kommer aldrig att bli känt. En luft-fyllt bollen är inte lämplig för undervattensbruk spel, eftersom de är livaktig och alltid återvända till ytan. Därför Bersuda fyllt bollen med salt-vatten. Eftersom densiteten hos bollen var nu större än för vanligt vatten, är inte längre flöt upp till ytan, men långsamt sjönk till botten. Den nedsänkningshastigheten kunde inom vissa gränser, begränsas genom koncentrationen av saltlösning. Den första underwater bollen uppfanns. Eftersom fotboll-bollar var för stor för att vara praktiska, vatten-polo balls användes.

På den tiden detta spel användes för att värma upp före normal utbildning. Franz GRIMMEISEN var medlem i den tyska Underwater Club i Duisburg, en stad i närheten av Köln. Han var ambitiöst att göra en tävlingsidrott från den här bollen spelet. Den tyska Liveguard Association of Mülheim hade bildat en diver’s club, och genom kontakt med medlemmar av-Duc Duisburg fick kännedom om det underwater ball spel som i framtiden skulle bli känt som “Underwater Rugby”. Sedan kom frågan, vad för slags spel kan du spela med den här bollen? Även här Ludwig von Bersuda hade en idé. Han spännas mitten av poolen med ett nät, precis som volleyboll, att stoppas 1 m ovanför poolen botten. Två lag spelade mot varandra: den offensiva laget fick ta bollen till det motsatta området och sätter in det i en hink. Idén till spelet var klar, och Duc Köln används den för att värma upp före normal utbildning. Andra lag såg detta och börjat använda salt-vatten-fyllda bollar själva.

Efter år långa arbetet med DUC Köln, “Köln Disciplin” visades som en konkurrens sport på nationell spelen 1963. Detta var förmodligen den första officiella spel med en boll under vatten. Vid tidpunkten Men det fanns inget intresse. Endast en medlem av-Duc Duisburg, tandläkare vid namn Dr Franz Josef GRIMMEISEN, tog på sig att göra en tävlingsidrott från den här bollen spelet. Hans entusiasm var dock inte delas av klubben. Den DLRG Muellheim hade bildat en diver’s club, och genom kontakt med medlemmar av-Duc Duisburg fick kännedom om det underwater ball spel som i framtiden skulle bli känt som “Underwater Rugby”. De var mer öppna för idén. Med hjälp av DLRG Muellheim, Dr GRIMMEISEN arrangeras den första Underwater Rugby spel på söndag den 4 oktober 1964. Det skedde mellan DLRG Muellheim och-Duc Duisburg. DLRG förlorat spelet 5:2. Medierna tog märker av detta “premiär” och i nästa utgåva av “Essener Tageblatt” det fanns en halv sida rapport med två bilder. Dr GRIMMEISEN hålls främja idéer med en Underwater Rugby Tournement att ge idrotten ett tecken på allvarlig konkurrens. Han, tillsammans med scuba-diving avsnitt i-Duc Muellheim / Ruhr, som sex spelare i-Duc Duisburg kom, organiserade den första Underwater Ruby Tournement regler, och “Slaget om Golden Ball” i Hallenbad Stämde i Muellheim / Ruhr . Premiären var den 5 november 1965. Sex klubbar skickade lag till Muellheim:-Duc Bochum, Duc Düsseldorf, Duc Duisburg, Duc Essen och TSC Delphin Leudenscheid. Dessa var de första klubbarna gripits av UWR-feber! Reglerna för dessa dagar får 8-player team, och DLRG Muellheim, hem-teamet, kom iväg vinnare, mot-Duc Duisburg.

Den tournement har hållits varje år sedan dess, vilket gör det äldsta tournement i historien om sporten. I Köln versionen av spelet inte gjorde det genombrott, och var bara spelade en kort tid därefter i Köln, och har för länge sedan glömt. I Köln team själv också vänt sig till Underwater Rugby. För att sätta detta spel på den internationella arenan, Dr GRIMMEISEN vänt sig till de två sedan viktigaste medlemmar i CMAS, Frankrike och Sovjetunionen. Han erbjöd demonstration spel och pressen. Tyvärr intresse inte var förestående. Bara en franska sport tidskriften “L’Equipe” tryckt en kort artikel i den 9 april 1965 eidition.

De skandinaviska länderna visade mer intresse, och antog idéer på relativt kort tid. En demonstration i Danmark 1973 och i Finland år 1975 var effektiva. Spel i Belgien i september 1973 och Wien år 1979 var ineffektiva i att generera intresse. I östra Block, bara lag från TJECKIEN var intresserade, och de, enligt den politik den tiden spelade bara mot kommunistiska grupper. Det enda tournement det var känt fanns det Underwater Rugby Tournement i Prag, som äger rum varje år sedan 1975. Under senare år har polskt team deltog också, och lag från östra Tyskland, som används i spelet för conditioning, skickade observatörer.
Sedan 1972, när spelet var erkänd som en sport av VDST, officiella tyska mästerskap har ägt rum. Den första tyska mästerskapet hade kämpat i Muellheim, naturligtvis, och de första tyska Champions var TSC Muellheim. År 1978, Underwater Rugby och Underwater Hockey officiellt erkänts av CMAS, och från 28-30 april, 1978, första EM ägde rum i Malmö / Sverige, från 15-18 maj 1980, det första VM i Muellheim.
Denna match kan betraktas som den första underwater ball game. En första mästerskapet genomfördes 1966 i Mülheim, på den tiden med åtta spelare per besättning. 1971 var året för den första all-tyska Underwater Rugby mästerskap, som vid denna tidpunkt hade dock fortfarande ingen officiell karaktär. År 1973 Underwater Rugby var officiellt infört. Den första officiella europeiska mästerskapen genomfördes i staden Malmö i Sverige. Det första världsmästerskapet hölls 1980 i Mülheim / Ruhr, födelseort Underwater Rugby.

I februari 2007 Undervattensrugby infördes till Filippinerna genom Marius Bayer, en tysk praktikant. Tidigare har en filippinska vän, Ryan Buaron som spelar Underwater Hockey infördes Bayer till UW Hockey. I gengäld Bayer uppmanade medlemmarna av den filippinska Underwater Hockey Confederation att hålla det första någonsin Underwater Rugby spelet i Filippinerna och kanske i Asien-Stillahavsområdet.

Förbunden

Liksom underwater hockey, underwater rugby kontrolleras av CMAS, the World Underwater Federation.