2008-07-28

Tag (game)

Kategorier: sport — admin @ 14:22

Tag är ett informellt lekplats spel som inbegriper oftast två eller fler spelare försöker att “märka” andra spelare genom att trycka dem med ett föremål, oftast sina händer. Spelas hela världen, taggen är till sin natur enkel – de flesta former kräver varken lag eller värderingar, eller sportutrustning som bollar – men det kan göras mer komplexa med olika regel ändringar. Båda dessa aspekter gör taggen ett populärt spel bland barn, och det är ofta spelat i informella områden som lekplatser eller bakgårdar.

Varianter som kräver utrustning

Vissa varianter av taggen använda särskild utrustning som bollar, vapen, eller ens flashlights att ersätta märkning för hand.

Ball Tag

Ball Tag är en variant av taggen och Dodgeball. Det man vanligtvis spelas med en tennis boll, men i övervakad versioner en dodgeball används ofta. Spelet spelas med standard-tagg regler, förutom den person som är “det” används en boll att tagga andra spelare. Bollen får inte plockas upp ur marken genom någon annan än “den.” Om en person som inte är “det” avsiktligt plockar upp bollen, de är “det” för två varv, såvida de inte märka den person som ursprungligen var “den.”

Ibland Dodgeball regler ingår. En sådan regel är att om en person fångster bollen kastas på dem, den person som kastade bollen är fortfarande “den”. The catcher kan sedan kasta bollen var som helst på kursen, vilket gör “det är” jobb svårare. En annan Dodgeball regel är att om en boll som studsade ut en taggade person är fångad av en annan spelare utan att bollen vidrör ett annat objekt, den person som var märkta är det.

Liksom British Bulldog, spelet är förbjudna i ett antal skolor och lekplatser för att vara alltför våldsamma.

I Australien, “Ball Chasey” kallas ofta för “Brandings” eller “Brandy”. Namnet kommer från den variant där matchen spelas med en tennis boll som har dränkts i vatten. Dessa lämnar ett märke vid tryck på kläder.

Liksom bollen taggen, “underavdelning taggen” spelas i ett betydligt större område. och istället för att köra det spelas på cyklar

Ficklampa taggen

Ficklampa taggen, som även kallas “Spotlight” och “tyska Spotlight” spelas på natten. Snarare än fysiskt märkning varandra, “det” spelare kan märka de andra med lysande en ficklampa halvljus på dem. När personen är fångad, den personen går till fängelse, och kan “jail-breaked”. Många av de olika spelen i taggen kan spelas på detta sätt.

En annan variant är Flashlight Miss Croatia – Samma som ovan, men när du flash din ficklampa på den person du har att säga sitt namn. Om du får det stämmer, han / hon får tid att komma bort. En frivillig regel är att “det” spelare bara kan slå på ficklampan för att glänsa på ett misstänkt gömställe, men kan inte hålla ficklampan på kontinuerligt.

En liknande version av detta spel är också spelade dock den person med ficklampa får inte flytta. Spelare kan behöva kontakta den person med fackla eller beröra ett föremål i närheten av dem.

Rebels

“Rebels” är idealiskt spelat i ett mörklagt hus. Ungefär en femtedel av den grupp som tilldelats rollen som den styrande klassen, och resten är revolutionärer. Revolutionärerna spridd i mörka hus bortsett från varandra, medan de som företräder den styrande klassen räknas till ett lämpligt antal. Efter den styrande klassen är gjort räknar, spelet börjar, och revolutionärerna försök att alla grupper tillsammans, och de vinner matchen om de alla röra händerna samtidigt. Medlemmar av den styrande klassen har flashlights eller belysta mobiltelefoner, och roama huset letade efter rebeller. Om de hittar en rebell måste de identifiera honom genom namn, och ta honom till någon plats i huset de vill, där rebellerna måste räkna till tjugo i hans huvud innan de lämnar och söker efter andra rebellerna. Spelet är slut när alla rebellerna alla gå samman. En tidsfrist för rebellerna kan instated så att den styrande klassen har en chans att vinna också.

Följ pilen

Detta breda varianten kräver krita och en stor arena och, väl spelat, kan pågå hela dagen. Den hiders ges en betydande leda och avvärja, som lämnar tips så att deras färdväg i form av krita pilar. De kommer att, från tid till ledighet dubbel-headed pilarna för att förvirra chasers. Den chasers måste besluta vilka pilar är äkta. Om de följer fel väg de så småningom kommer att finna en “dubbel-tillbaka” pilen och kommer att spåra. Det kan spelas som rena “jaga” eller med föremålet för hiders kommer upp bakom “det” och märka dem.

Kick det går

I Kick de kan, taggade spelare måste sitta i ett “fängelse” fram till en fri spelare sparkar en soda kan eller något annat föremål i närheten av fängelset, befria alla.

Lasergame

Lasergame är mycket likt ficklampan tag i att den använder strålar av ljus för märkning. Men laser taggen använder särskild utrustning för att undvika det oundvikliga argument som uppstår i ficklampan tag om huruvida en verkligen taggade. Spelare carry “vapen” i stället, som släpper ut strålar av ljus. De har också bära elektronisk utrustning som kan upptäcka dessa balkar och därmed registrera sig som “napp”. Utrustningen kan vara ganska avancerade, ofta med inbyggda scoring-system och olika påföljder för att ta hits.

Paintball

Paintball är en sport där spelarna använder tryckluft vapen för att märka andra spelare med färg-fyllt pellets. Spel brukar spelas på kommersiella områden med en stram uppsättning säkerhet och gameplay.

Telefon Tag

Telefon taggen är inte precis ett spel, utan mer en hänvisning till omgång tag. Telefon taggen uppstår när två avsändare försöka nå varandra per telefon men alltid nå varandras telefonsvarare och lämna meddelanden istället. Efter två eller tre fram och tillbaka meddelanden är det inte ovanligt att en person på skämt säga: “Tag, du är det.” En nyare bearbetningar av telefonen taggen är IM Tag.

Pickle

Pickle är en form av tagg som spelas med en boll och två baser. En spelare vakter varje bas medan de andra köra mellan dem. Spelare är säkra medan vidröra en bas, men samtidigt löper från en bas till en annan spelare är sårbara för att märka av bollar kastades av bas vakter. Om en löpare drabbas av bollen, han ersätter den vakt som slängde den, och att vakten blir en löpare.

Spud

Spud är en tagg variant som är bäst spelat i stora, öppna ytor. Spelare börja varje runda i ett centralt läge. “Det” och sedan kastar en boll högt i luften. De andra spelarna men måste upphöra så snart som “det” fångster bollen och ropar “Spud!” “Det” kan sedan ta tre stora steg mot den spelare han själv väljer före kastar bollen på att spelaren. Om kulan träffar målet, att spelaren blir “det”, och startar spelet över.

En variant av Spud kräver numrering deltagarna. “Det” kastar bollen i luften och kräver ett antal. Vilket spelarens antal kallas omedelbart blir “det” och måste fånga bollen och ropa “Spud” som ovan. Denna variation kräver inte att alla deltagare att samlas på ett ställe i början, men om en spelare är långt borta och hans eller hennes nummer kallas tar det längre tid för honom eller henne att fånga bollen.

Cone Tag

I huvudsak en omgång tag spelade med en kon. Istället för märkning av konen är kvar på en tröskel eller gräsmatta. Spelare förvärva en trafik-konen och sedan placera kotte på någons dörr och att personen har blivit märkta. Sedan den person som nu måste märka en annan person.

Army Dodgeball

Army Dodgeball består av två lag, och är normalt spelas i en mindre till medelstora mindre arena. De två lag som väljs och en linje som görs i mitten av lek. Varje lag tilldelas en sida och varken laget får passera centrumlinjen. En eller flera bollar, är sedan delas ut till laget. Varje spelare försöker därefter trycker på andra lags spelare med bollen, och platsen som drabbas är därför “sårade” och spelaren får flytta till baksidan av leker areal och vänta på att “medic” att komma läka dem. Den medic är en spelare tilldelas i början av spelet genom att varje lag. Eftersom två lag kastar bollen till varandra, om en “sårad” spelare drabbas av en kula innan den “läkt” De är sedan bort från spelet. Spelet slutar när en spelare återstår unwounded och inte ut. Spelet är bäst spelas av en medelstor grupp och varar i 20 minuter till en timme.

Sjukhus

Hospital, även känd som Doktor Dodgeball, är en variant av dodgeball och liknar Army Dodgeball. Det innehåller två lag, vardera bestående av vanligtvis 5 eller fler spelare. Pjäsen är en Basketplan. En linje i mitten av lekplats skiljer de två sidorna och passage till den andra gruppens sida är olagligt i nästan alla sammanhang. På linje, många dodgeballs placeras, och när spelet börjar, spelare köra mot dem för att få dem. När drabbas av en dodgeball, du är ute, även om du är träffen i huvudet avsiktligt eller om du fånga en boll kastas på er, den som kastade bollen. En person är läkare, och endast de kan läka människor. När läkaren är en dodgeball måste kastas i motsatt teams basket hoop innan alla får ut att återuppliva alla på sitt lag. En eller två spelare är spioner. Spies är de enda människor som kan gå till den andra gruppens sida. När identiteten på den spioner eller läkare finner ut, namnet är oftast höra att de andra lagkompisar så att de vet som att målet att göra spelet lättare att vinna för dem. Spel pågå till alla spelare på ena sidan är ute.

SCUBA Tag

Dykning entusiaster världen runt hela tiden söker efter ytterligare sätt att förbättra deras dykning erfarenheter från denna önskan har fjädrade den utmanande omgång SCUBA Tag. Spelas i vattnet med hjälp av dyk redskap, SCUBA Tag följer samma flexibla regler av grundläggande tag. Normalt spelet zon erkänns som inom 100ft av ens dyka flagg. Grundläggande Instruktor är skyldigt att ha flyt och fart, och det rekommenderas att deltagarna känna till grundläggande dykning faror och försiktighetsåtgärder. Varianter av spelet innehålla scuba natt taggen och scuba grip ass.

Team tagg sport

I Sydasien, två sporter är varianter av taggen, spelade i laget nivå, ibland internationell. Kabaddi är mer utbrett i de två, och ingår i de asiatiska spelen och även har ett VM, som spelas i hela Indien, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, och Iran, liksom i indiska samhällen i Kanada, Storbritannien, USA, Australien, Nya Zeeland och Nederländerna. Det visades också i Berlin-OS 1936. Den andra taggen idrotten kallas kho kho.