2008-07-28

Snorkling

Kategorier: sport — admin @ 11:23

Snorkling är det praxis att simma på ytan av en vattenförekomst samtidigt utrustad med en dykning mask, en formad tube kallas snorkla, och vanligtvis swimfins. I kallare vatten, en våtdräkt kan också vara slitna. Att kombinera dessa verktyg möjliggör snorkeler att iaktta underwater attraktioner under längre perioder med förhållandevis lite ansträngning.

Det är ett populärt rekreations-verksamhet, särskilt i tropiska utväg destinationer och i lättillgänglig dykning platser. Snorkling är också anställda av scuba divers då nära ytan, och sök-och räddningsteam maj snorkla som en del av en vatten-baserad sökning.

Den främsta attraktionen för snorkling är möjligheten att observera underwater liv i en naturskön miljö. Detta kan inkludera korallreven och deras invånare, till exempel fisk, bläckfisk, sjöstjärnor, sjöborrar, och mollusks. Snorkling i sandiga områden kan tillåta observation av strålar och olika plattfiskar. Andra organismer som kan ses samtidigt snorkla ingår olika former av tång, maneter, räkor, havssköldpaddor, olika typer av havet kaktus och ibland något annat som kan finnas i havet.

Komma igång

Snorkling kräver ingen speciell utbildning, bara förmågan att simma och att andas genom snorkla. Det anses dock önskvärt att man få lite instruktion från en färdledare, återförsäljare eller utrustning uthyrning butik, något som ofta finns runt populära snorkla platser. Instruktion allmänhet omfattar utrustning, användning av grundläggande säkerhet, vad man ska titta efter och vad man bör se upp för, bland annat hur inte skada ömtåliga organismer som koraller. Som med dykning är det alltid rekommenderat att man inte snorkla ensam, utan snarare med en “buddy”, en guide, eller en tur grupp.

Den mask och snorkla liknar dem som används vid dykning, men eftersom de inte utsätts för de påfrestningar i djupt vatten, kan de vara mer lätta och bekväma. Swimfins används i snorkla är oftast längre än de som används inom dykning.

Erfaren snorkelers ofta börjar att undersöka amatör fri-dykning, vilket bör föregås av minst en utbildning från ett dyk instruktör eller erfaren fri-dykare.

Uimarit snorkla

En simmare s snorkla är ett rör ungefär trettio centimeter långa, vanligen J-formade, försedd med ett munstycke, och konstruerade av gummi eller plast. Det används för att andas luft från ovanför vattenytan när mun och näsa är nersänkta, antingen när snorkla eller under en yt swim före eller efter dykning. Den snorkla oftast har en bit gummi som fäster snorkla på utsidan av bandet till dykning mask, så sticker det snorkla i mellan bandet och mask kunde åstadkomma en mask att läcka, eller riskera att förlora den snorkla bör dykaren väljer att byta till scuba.

Normalt är det dykning mask tjänar också till att förhindra att andas genom näsan, så att man tvingas att andas genom att snorkla. Detta ger också en viss negativ press som hjälper dig att hålla masken förseglade mot ansikte, men försöker att andas ut genom näsan kan bryta detta sigill och / eller dimma mask.

Den vanligaste typen av snorkla är ett enkelt röret som tillåts översvämma när underwater. Den snorkeller expels vatten från snorkla antingen med en kraftig utandning när de återvänder till ytan eller genom att luta huvudet bakåt när huvudet ovanför vattenytan.

Vissa moderna snorkels har en sump i munstycket för att tillåta en liten mängd vatten att stanna kvar i snorkla utan att inandas när dykaren andas. Vissa har också en ensidig produktion ventil i sump, som automatiskt avlopp den sump som den fyller med vatten. Några snorkels har float-drivs ventiler som bundits till ytan slutet av röret för att hålla vattnet ut när snorkeller submerges. De mer moderna och kvalitet snorkels ha ett sätt ventil i början slutet som tvingar alla vatten som stänk över början att glida ut från sidorna, hålla användarens mun fritt från vatten. Snorkels användas för att säljas med Ping Pong bollar i slutet av röret. De är inte längre säljas eller användas, eftersom de anses farliga för snorkeler, vilket är föråldrade snorkla inbyggd i dykning mask.

Den högsta användbara längden på snorkla röret är ett fyrtiotal centimeter. En längre röret skulle lägga lungorna på djupare vatten där det omgivande vattnet trycket är högre och lungorna inte skulle kunna blåsa när dykaren inhales, eftersom musklerna att expandera lungorna inte är stark nog att arbeta mot högre tryck. Snorkels också skapa vad som kallas “dead air space.” När användaren tar ett nytt andetag, några av de tidigare utandningsluft kvar i snorkla och återvinns i lungorna, minska andas effektivitet och orsakar CO ₂ kvarhållandet. Ju större volym i produkten, ju mer detta problem förstoras.

Snorkling platser

Snorkling är möjlig i nästan varje vattenförekomst, men snorkelers är mest sannolikt att hittas på platser där det finns minimala vågor, varmt vatten, och något särskilt intressant att se nära ytan. Några av de mest populära platser är varma, korall-rika hav som den karibiska havet, Korallhavet och Röda havet.

Varianter och relaterade aktiviteter
Snuba – En kombination av snorkling och dykning
Fridykning – All form av dykning utan andningsutrustning, men ofta hänvisar till konkurrenskraftiga apnea
Bog Snorkelling – ett sportevenemang, populär i Storbritannien
Spearfishing – Fiske med ett spjut, ofta gjort med snorkling utrustning
Underwater Hockey – en sport som spelas på botten av en pool med hjälp av snorkling utrustning
Drift snorkla – Snorkling tillsammans med en havsström