2008-07-28

Skidåkning

Kategorier: sport — admin @ 13:53

Snö skidåkning är en grupp av sport utnyttjar skidor som primära utrustningen. Skidor används i kombination med stövlar som ansluter till de ski med användning av en bindande. Även om snowboard aktier allmänna egenskaper skidåkning sport, det utvecklats från surfing och skateboard och så är inte betraktas som en typ av skidåkning.

Skidåkning kan delas in i två kategorier. Nordic skiing är den äldsta kategorin och omfattar sport som utvecklats från skidåkning som gjorts i Skandinavien. Nordisk stil bindningar fäster vid tårna av de åkare’s stövlar, men inte på klackar. Alpint ingår sport som utvecklats från skidåkning så gjort i Alperna. Alpine bindningar fäster på både tån och hälen av de åkare s stövlar. Som med många discipliner, såsom Telemark skidåkning, det finns en del crossover. Men bindande stil och historia tenderar att diktera huruvida en stil anses nordiska eller Alperna. Alltså, med tanke på dess brist på en låsning häl, och dess rötter i Telemark, Norge, Telemark anses generellt en nordisk disciplin.

Historia

Pre-historiska Nordic Folk uppfann skidåkning att bistå jakt, militär teknik, och som en praktisk transport för de nordiska folken och Samis. Den äldsta och mest noggrant dokumenterade bevis för skidåkning ursprung finns i dagens moderna Norge och Sverige. De tidigaste primitiva carvings cirka 5000 B.C. skildrar en åkare med en stolpe, som ligger i Rodoy, en ö belägen i Nordland region i Norge. Den första primitiva skidor hittades i en peat bog i Hoting, Sverige som går tillbaka till 2500 eller 4500 f.Kr. . Joel Berglund rapporterade år 2004 upptäckten av en primitiv ski, eller “85cm lång bit trä”, kol testats av forskare under 1997 medan excavating en Norse uppgörelse som ligger nära Nanortalik, Grönland. De primitiva skidor dateras till 1010, och tros vara Grönland äldsta skidor väckt av Nordmän cirka 980 AD

Andra redovisning för tidigt Nordic skiing finns med två moderna cross-country uthållighet lopp i Norge och Sverige. Dessa skidor raser var inspirerade av kända historiska räkenskaperna för tidig medeltida skidåkning i sina respektive länder. De äldsta kontot innebär det berömda berättelse från 1206 AD av Birkebeiners under inbördeskriget i medeltida Norge. Anses det svagare, det Birkebeiners låg i krig mot en rivaliserande fraktion kallas baglers. Efter döden av Birkenbeiner chief, baglers fruktade en rival i hans unga son Haakon Haakonsson. För att skydda honom, två av de mest kunniga Birkenbeiner skidåkare, med toddler på släp, skied genom förrädiska förhållanden över bergen till säkerhet i Lillehammer. Sedan 1932, Norge årliga Birkebeinerrennet, löper en 54 km cross-country ski race som hyllar denna historiska konto. Sedan 1922 har Sverige driva egna ski maraton kallas Vasaloppet. Med sitt längsta lopp på 90 km, och slutar i Mora, Sverige, det är känt som världens längsta cross-country ski race. Denna uthållighet ras commemorates minnet av “frihetskämpe” Gustav Vasa och därefter svenska oberoende. Eftersträvas av danskarna i 1520 AD, Gustav Vasa försökt att ta upp en armé mot danskarna, men tvingades fly till skidor nordväst mot Norge. Spåras upp till Mora två bästa skidåkare, Gustav gav med sig till Mora och leder ett uppror som slutligen störtade danskt.

Skidåkning är också inspelad i början av litteratur. Isländska saga författare Snorre Sturlason skrev om Ull “God of Skiing” och Skade “Goddess of Skidåkning och jakt” i den norska mytologin. En av världens äldsta hänvisningar till skidåkning är av Egil Skallagrimsson “950 AD saga beskriver kung Haakon Adalsteinsfostre god praxis att skicka sina skattemässiga samlare ute på skidor”. En annan av de äldsta skriftliga redovisning av skidåkning, är av svenska författare Olaus Magnus i hans skrifter en beskrivning av de nordliga folkens under år 1555. Hans konton rekord tidigt primitiva skidåkare och deras “klättring skinn” i Scricfinnia, ett land eller en region i början av dagens moderna Norge. Någon gång runt 1800 AD danska resenärens far Knut LEED hänvisade i Geographie till norska kids “skidåkning bara för det roliga i det, att kunna plocka upp en hatt föll mot rampen samtidigt går med full fart.” Ordet “Ski” själv är en av en handfull ord Norge har exporterats till det internationella samfundet. Den kommer från det fornnordiska ordet “skio” som betyder delad trästycke eller ved. Tidigare engelsktalande anses skidåkning vara en typ av snowshoeing. I områden där Lössnö dominerar, den inhemska befolkningen utvecklats snöskor att inte glida över snön, snarare än skidor som gör det. Dagens former av skidåkning är de moderna utvidgningar av forntida nordisk skidåkning. Vare sig det de nordiska former av Längdåkning och Telemark skiing, Ski bergsbestigning eller Alpint, moderna former av skidåkning har gemensamma trådar med ursprung från Telemark region i Norge som leds av norska ski innovatör Sondre Norheim.

Norska Sondre Norheim är känd som “fadern av modern skidåkning”. Från Telemark distriktet Morgedal, Norge, som också är känd som “skidsportens vagga”, Norheim skapade mallar som alla former av modern skidåkning härrör. År 1850, träsnidare från Telemark regionen infördes lättare, tunnare, cambered skidor. Denna utveckling har åtföljts av Norheim s skapandet av hård bindningar till helt säkra hälen med en stark ändå flexibel bandet gjord av björk rötter. Denna nya bindande system gjort det möjligt för åkare till swing, jump och manövrera varv medan skidåkning ner kullar. Dessa var kända som “Korgvide” bindningar. Morten Lund skriver i sin pjäs beskriver utvecklingen av Alpint, att “Telemark skidåkning markeras övergången till dynamisk kontroll, ändra vinkel på de ski botten på snö och ändra riktning i skidor till raden av härkomst-basis av teknik än i dag “, alltså att det är nödvändigt för Norheim s klack bindande uppfinning. Och som ett resultat, kom “blomning av världens första” Freestyle “tävlingar, klättring, löpning, att förvandlas till den häcklaren av den och flyger bort naturliga gupp på oförberedd snö.”

År 1868, tillsammans med ett par kolleger skidåkare, Norheim deltog i den “andra årliga Centralforeningen öppna ski konkurrensen vars syfte var att visa skicklighet i fallande en viss lutning i staden.” Vid konkurrens, Norheim visat banbrytande tekniker som anger ideal riktmärken för skidåkning i Norge och den europeiska kontinenten: den båge vilja sopa av “Telemark tur” tillsammans med skidded “stam” stoppa sin tur, som ursprungligen var känd som “Christiania” tur. “Christiania” kom att bli känt som “Christi” tur med formalisering av skidor regler i 1901. Båda vändning, som har ursprung i Telemark, markerar skillnaden mellan Telemark och Alpint.

Sedan i 1870, Norheim presenterade sitt anpassningsbar design av Telemark eller “narrow midjeline” ski – “embryot till den sidecuts användas på skidor i dag.” Skidor har minskat, förkortas och sidor böjda inåt. Dessa förbättringar i hög grad underlättat lättare skidor vänder och som “normen för ski design under nästa århundrade.” Genom 1880-talet, när efterfrågan på norska skidor ökat, förändringar lett till utvecklingen av den första laminerat skidor som började dyka upp under 1881. Dessa nya fangled hand-crafted “skidor var konstruerat” med en ask tunga och tall top “och första exporteras till Sverige 1882. Även i 1882, det första Hickory skidor dök upp i Norge om en tunnare mer flexibel skidor. Ski utveckling fortsatte genom norska H.M. Christiansen som konstruerade de första två lager laminerat ski i 1893, följt av stipendiaten norska Bjørn Ullevoldsaeter patenterade tre-lagers laminerad skidor.

Tillsammans står dessa nyskapande design och teknik lade grunden för alla former av modern skidåkning och den fortsatta utvecklingen, inklusive en etablerad form av skidåkning kallade Slalom genom Norheim och hans samtida i Telemark regionen. Slalom, eller “Slalåm” i norska dialekt, är ett norskt ord med ursprung från Morgedal, Norge. “Sla” avser sluttning, backe, eller jämn yta medan “låm” betyder “väg ner i rampen”.

Den skidåkning tekniker för 19th century Morgedal kallas Telemark skidåkning eller “telemarking” genomgick en renässans på 1970-talet. Detta återupplivande av Telemark skidåkning har tilldelats efter författare Halvor Kleppen till fem amerikanska skidåkare från Colorado: Doug Buzzell, Craig Hall, Greg Dalbey, Jack Marcial och Rick Borkovec, som var kollektivt inspirerad av norska ski fenomen och olympiska mästare Stein Ericksen och hans bok Kom Ski med mig.

I Sondre Norheim hade ursprungligen uppfann säkra heeled bindningar använder vattniga, flexibla björk rötter, nästa betydande utveckling av bindande kom 1894 från Fritz Huitfeldt som uppfann ett bindande med en säker tå järn som tillät hälen röra sig fritt. Detta blev den standard som industrin bindande genom 1930-talet.

Pensionerade österrikiska skolans lärare Mathias Zdarsky, liksom många andra på den tiden var förbryllad över de världskända norska explorer och Telemark åkare Fridtjof Nansen, och hans “högriskområden expeditionen” konton i 1890 tysk översättning av Nansen bok på skidor Across Grönland . Inspirerad av Nansen’s skiing exploits, Zdarsky tog upp idrotten under sin pension genom att importera norska skidor och undervisning själv åka skidor. Att införliva ski tekniker från Norge har han utvecklat en ski technique Systemet kallas “Lilienfeld Metod”, som han beskrivs i hans 1896 bok Lillienfeld Skilaufer Technik. Hans viktigaste utvecklingen, som ledde till entusiastiska sig av skidåkning i Alperna, var den “stam” teknik, eller vad som är allmänt känd är skidåkning som “snöplogen” teknik. Denna nya tekniken gjort det möjligt för nybörjare att prova på sluttningar i en “långsam och kontrollerat sätt”, utöver de mer sofistikerade och komplicerade norska Telemark och Christiania tekniker, vilket begränsade den sluttningar till mer avancerade och skicklig skidåkare. By 1896, var han undervisa sin nya metoder för att stora grupper av “stam skidåkare” i Österrike.

År 1908, expanderar på utvecklingen av detta landsman Zdarsky, en ung österrikiska ski guide vid namn Johannes Schneider kom in på scenen. När det gäller skidåkning, Johannes är att österrikarna som Sondre Norheim och Fridtjof Nansen är att norrmännen. Genom 1920-talet hade han arbetat med att förfina Sondre Norheim “Christiania” “stam christi” tur, tillsammans med landsman Mathias Zdarsky “stam” eller “snöplogen” teknik. Han använde dessa norska och österrikiska tekniker för att utveckla ett logiskt system av skidor, instruktioner, ett system som började med det enklaste snöplogen tekniken, sedan framåt genom att svårare ski färdigheter. Detta system utgjorde grunden för Schneiders formaliserat Arlberg teknik som kallas för hans hemregion, och senare som en grund för professionell ski instruction. Detta system också bildat en uppsättning etiska normer till yrket undervisningen. Med detta, Arlberg teknik sprids och hjälpt till att göra skidåkning en populär fritidsverksamhet.

De biomekaniska principerna för alpina grenar beskrevs 1985 av Georg Kassat, professor i Münster universitet

Olika typer av skidåkning

Många olika typer av skidåkning är populära, särskilt i kallare klimat, och många typer av konkurrenskraftiga skidåkning händelser är godkända av IOK, Internationella Ski Federation, och andra idrottsorganisationer, t.ex. USA Skidor och Snowboard Association i USA. Skidåkning är mest synlig för allmänheten under vinter-OS då det är en stor sport.

I skidåkning traditionella centrala regioner i snörika delar av Skandinavien, liksom på sådana platser som Alaska, både fritids och konkurrenskraftig skidåkning är lika sannolikt att hänvisa till de olika ländernas varianter som den internationellt neråt varianter.

Skidåkning tekniker är svåra att behärska, och därför finns det ski skolor som undervisar i allt från grunderna i svarvning och stoppa säkert till mer avancerade träskulptur, racing, Mogul eller “bump” skidåkning och nyare freestyle tekniker. Det finns två huvudsakliga typer av utförsåkning – “Telemark” och “Alperna”.

Till början skidåkare lärande under en utbildad instruktör, skidåkning hastigheterna är låga, terrängen är brant och är ofta väl upptäcka, och riskerna är förhållandevis låg. För extrema skidåkare, testa deras expert förmågor mot allt mer utmanande terräng, riskerna kan vara mycket högre.

Alpint: Begreppet “skidåkning” för att beteckna alpina grenar vid ett besök en skidort, köper ett liftkort, Dons kallt-väder-kläder, skidor, skidpjäxor och ofta skidor, stavar, och inleder en Stolliften, gondol hiss, eller annan form av mekanisk uppförsbacke. Efter att nå toppen, de åkare disembarks från skidanläggningen och färdas neråt, som drivs av gravitationen, vanligtvis längs en markerad rutt kallas piste, “kör”, “trail” eller “slope”. De flesta skidorter använda mekanisk utrustning till “brudgummen” eller packa ner och smidig, snön ytan på vissa ski trails.

Alpint utvecklas i Alperna med början 1889. I Winterthur, Schweiz, Odd Kjelsberg kan ha varit den första personen i Alperna att prova skidåkning. Föregående till denna tid, dominerar Alpine vintern idrott hade pulkaåkning.

Alpine Freestyle: Denna typ av skidåkning skulle kunna kallas akrobatik på skidor. Alpine Freestyle var pionjär med Stein Eriksen 1962. Det utvecklades på 1970-talet i en stil som kallas Hotdogging. Nyligen Alpine Freestyle har utvecklats till det nuvarande stil kallas Jib skidåkning eller Freestyle, en ny stil av skidåkning som började i slutet av 1990-talet. I denna typ av skidåkning, skidåkare använda hoppar också kallas kicker, eller skenor för att göra urban stil flygbilder tricks.

Tillbaka Country Skiing: Kallas även nordiska turné. I Alperna där skidåkare kan lätt ski från område till område, Randonée och backcountry skiing är omöjliga. I Nordamerika däremot, där stolliftar antingen inte tillåts eller är opraktiskt för rundresor, skidåkare brukar använda nordisk stil utrustning som är mer lämpade för skidåkning upp-Hill. I hälarna på bindningar alltid förbli fri, till skillnad från Randoneé bindningar som kan låsas upp.

Cross-Country Racing: Längdåkning tar sitt namn från en typ av skidor ras som är en tredjedel upp, en tredjedel ner, och en tredje platta. Namnet skiljer den från andra typer av skidor, raser och konkurrens som downhill racing, slalom kapplöpningar, och nordiska hopp. Cross-country raser kan vara antingen freestyle eller klassiskt. I freestyle racing, all teknik är tillåtet så länge det är människor som drivs och på skidor. I ett klassiskt lopp, skridskoåkning tekniker är förbjuden.

Kite skidåkning och halvoffentliga skidåkning Skidåkning göras samtidigt som den drog eller transporteras på ett parasail, Hangglider eller kite.

Skidåkning på konstgjorda skidbackar Torr sluttning skidåkning är en året runt sport i länder som Storbritannien där snötäcket är tillräckligt för traditionell skidåkning. Det finns en blomstrande ras program om brittiska sluttningar.

Militär Skidåkning: Utöver sin roll för rekreation och idrott, skidåkning är också användas som ett medel för transport av militärer, och många arméer utbilda soldater för ski krigföring. Ski trupper spelade en nyckelroll i att behålla självständigheten från Ryssland under vinterkriget, och från Tyskland under Lapplandskriget, även om användningen av skidor trupper spelades in av den danska historikern Saxo Grammaticus i den 13: e århundradet. De idrotten i Skidskytte har utvecklats från militära skid patruller.

Nordic Jumping: Även kallad ski-flygande och backhoppning. En tävling där skidåkare glida ner en ramp kallas hoppa och försöka gå längst före landning på fältet. Detta sker med nordisk stil skidor, vilket innebär att det klackar i uppstarten och bindande lösgörs från SKI. De skidor är mycket längre och bredare än andra typer av skidor och hoppar normalt göras utan att ski-stolparna.

Nordic Skiing: Även kallat Längdåkning. World wide, Nordic skiing kan vara den populäraste formen av skidåkning eftersom det inte kräver en särskilt skidanläggningen. Normalt efter donning lämpliga kläder, de åkare går utanför och skidor i en lokal park eller till och med på en snöig gata. Nordic skiing är den äldsta formen av skidåkning och har utvecklats i Skandinavien som ett sätt att resa på vintern.

Randonnée Skidåkning: Randonnée kallas även off-piste, skidor, bergsbestigning och alpin touring.

Randonnée skidåkning ingår skidåkning i omärkta eller unpatrolled områden antingen inom skidort: s gränser eller i backcountry, ofta bland träd, vanligen i jakten på färska fallit snö, känd som pulver.

Randonnée skidåkare brukar använda Alpine style skidor och pjäxor men med bindningar som kan frigöras i hälen för att underlätta rörligheten på platta och uppåt terräng. För resor upp-backen cykelmaraton skidåkare ofta använda skinn, remsor av tyg tillfälligt limmade till bottoms av skidor.

Åka skidor eller snowboard utanför en skidort: s gränser, är känt som offpiståkning. I de flesta länder där skidåkning är populära – Frankrike, Norge, Sverige, Schweiz och Kanada och detta är tillåtet. Även i USA, offpiståkning är inte tillåtet i vissa destinationer, i Iran, offpiståkning är inte tillåtet i någon resorts. Förordningar variera beroende på skidanläggningen, och många skidorter förbjuda det rakt av och en del helt enkelt efter varningstecken som skidåkare lämnar patrulleras skidanläggningen gränser.

I alla regioner, cykelmaraton skidåkning är helt lagligt, förutsatt att åkare har inte skied från ett utsett skidanläggningen efter att köpa en biljett. Vissa områden kan tillåta avsteg från skidanläggningen samtidigt på skidor, andra inte. Normalt skidåkning utanför marginalerna leder till förlust av liftkort och förvisning från skidanläggningen. Å andra sidan, skidåkning i ett fredat område är olagligt och riskerar att landa en åkare i fängelse. I Europa och Kanada cykelmaraton skidåkning och skidåkning utanför marginalerna liksom offpiståkning och avgår från / återvänder till skidområden är generellt tillåtet.

Men förlorade eller försenade backcountry resenärer brukar hållas ansvariga för kostnaderna för räddningstjänster tjänst om oförsäkrade. Backcountry skidåkare reser i brant terräng benägna att laviner uppmuntras att ta lavin utbildning, resor med andra erfarna personer och bära särskild utrustning för egen räddning. Det rekommenderas att skidåkare göra lokala ski patrull medvetna om när de kommer om de kringströvande off-piste i händelse av laviner eller dåligt väder som kan sätta skidåkare i fara.

Ski jøring Ski jøring, även kallad Europa-stil Mushing, är skidåkning samtidigt som den drog som ett djur, oftast hund eller häst, eller genom snowmachine.

Telemark Skiing: Telemark skidåkare använda flexibla skidpjäxor, antingen läder eller plast, och inte har sina klackar låst till skidor. Alpina skidåkare använda hårdare plast, icke-flexibla stövlar och har sina klackar låst till skidor med releaseable bindningar.

Platsen, snabbhet och tekniska svårigheter förknippade med idrotten kan leda till kollisioner, olyckor, hypotermi och annan skada eller sjukdom, ibland även död. Regionala Ski Patrol organisationer som National Ski Patrol i USA, finns som en frivillig organisation som kan ge vägledning, hjälp, medicinsk hjälp och katastrofbistånd räddning för dem som behöver det.

Skidåkning Konkurrens

Skidåkning tävlingen anordnas av International Ski Federation, som ansvarar för utvecklingen av regler och planering av tävlingar i hela världen inom alpin skidåkning, Längdskidåkning, Freestyle, nordisk kombination och backhoppning. Konkurrens är förvaltas i varje land genom sitt nationella förbund. Den amerikanska Skidor och Snowboard Association ansvarar för konkurrenskraftiga skidåkning i Amerika.

Skidåkning för funktionshindrade

Skidåkning för funktionshindrade blev populärt efter andra världskriget med återlämnande av skadade veteraner. Det är både ett fritids tidsfördriv och en tävlingsidrott öppet för personer med något sätt av kognitiva och / eller fysiska funktionshinder. Anpassningar omfatta användning av outriggers, ski tips retention anordningar, sitta-skidor gillar monoskis och bi-skidor, färgglada guide bibs, skidor, guider, och inter-åkare kommunikationssystem eller hörbara ledtrådar för blinda skidåkare.

Fritids skidåkning program för personer med funktionshinder finns i bergen runt om i världen.I nordöstra USA, Maine Handikappade Skidåkning är en av de största, som verkar på söndag River skidort. Övriga New England resorts med adaptiv skidåkning program inkluderar: Loon Mountain, Waterville Valley, Bretton Woods och Mount Sunapee. I den västra delen av USA, National Sports Center för handikappade i Winter Park Resort nära Denver lockar både nybörjare och världsklass handikappade idrottare från Europa, Asien och Nordamerika.

För närvarande Internationella paralympiska kommittén och Internationella Ski Federation sanktion ett antal regionala, nationella och internationella funktionshindrade skidåkning händelser, framför allt ett VM-krets, en handikappad Alpine Skiing World Championships, och de paralympiska vinterspelen. En av de starkaste funktionshindrade program är USA Funktionshindrade Ski Team, organiserad av den amerikanska Skidor och Snowboard Association och US Ski Team.

Ski videor och filmer

Åka skidor och snowboard video och filmer som en genre uppstått med sådana klassiker som Otto Lang Ski Flight, Greg stubbe, Warren Miller och Dirk Collins.

Liknande sport
Grass skidåkning
Snowboarding
Tvättinrättning för självservice
Sport
Vattenskidor
Winter sport