2008-06-30

Rodd (sport)

Kategorier: sport — admin @ 12:03

Rodd är en sport där idrottare race mot varandra på floden, sjöar eller på havet, beroende på vilken typ av ras och disciplin. De båtar som drivs av reaktionen krafter på åra blad som de tryckte mot vattnet. De idrotten kan vara både fritids, med fokus på lärande den teknik som krävs, och konkurrensutsatt där övergripande kondition spelar en stor roll. Det är också en av de äldsta olympiska idrotter. I USA, Australien och Kanada, gymnasiet och kollegialt rodd kallas ibland besättning.

Grunderna

Även rodd, friidrottare sitter i båten vänd bakåt, och använder den oars som hålls på plats av oarlocks att framdriva båten framåt. Detta kan göras på en flod, sjö, hav eller andra stora vattenmassa. Det är en krävande sport som kräver stark kärna balans och fysisk styrka och kardiovaskulär uthållighet.

Även om åtgärden i rodd och utrustning som används ligger på en relativt konsekvent i hela världen, det finns många olika typer av konkurrensen. Dessa omfattar uthållighet raser, tid tester, spel racing, gupp kapplöpningar, och i sida-vid-sida-format som används i de olympiska spelen. De många olika format är ett resultat av lång historia av idrotten, dess utveckling i olika regioner i världen, och specifika lokala krav och begränsningar.

Det finns två former av rodd:
I sopa eller sopa-åra rodd, varje roddare har en åra, som hölls i båda händerna. Detta sker i par, fyror och åttor. Varje roddare i en sopa båt avses antingen som “hamn” eller “styrbord”, beroende på vilken sida av båten den rower’s åra omfattar. I områden som Storbritannien, babordssida vanligen kallad stroke sidan, och styrbord sida som bow sida, detta gäller även om stroke oarsman är rodd i bow sidan och / eller böja oarsman om stroke sida.
I sculling varje roddare har två oars, en i varje hand. Sculling görs vanligen utan styrman, quads, dubbel eller enkelrum. Den åra i sculler: s högra hand sträcker sig till hamn, och åra i den vänstra handen sträcker sig till styrbord.

Anatomi av en stroke

De två grundläggande referenspunkter i rodd stroke är fångsten där åra bladet är placerad i vattnet och utvinning där åra bladet avlägsnas från vattnet. De roddare lutar sig framåt och svänger benen, glida framåt i sin stol. När bladet är placerad i vattnet vid fångst, de gäller trycket på åra samtidigt glidande i sin plats att förlänga sina ben. Den del där trycket tillämpas kallas enheten fasen av stroke, som inträffar efter bladet är vertikalt placerad i vattnet. När roddare extraherar åra från vattnet, indrivning inleds, att skapa rower: s organ för nästa stroke.

Rodd framdrivning

Rodd är en cyklisk form av framdrivning och i quasi-steady state förslaget om systemet upprepas regelbundet. För att denna perfekt cyklisk rörelse som underhålls av summan alla yttre krafter på systemet, i genomsnitt över konjunkturcykeln, måste vara noll, så att systemet som helhet har inte accelerera. I så fall den genomsnittliga dra kraft om systemet skall vara lika med den genomsnittliga framdrivning kraft i systemet. Dra krafterna består av aerodynamisk dra i överbyggnaden av systemet och hydrodynamiska dra på den nedsänkta delen av systemet. Framdrivningssystemet styrkor är de fram reaktion av vatten på oars samtidigt i vattnet. Naturligtvis åra kan användas för att ge en dra kraft när systemet går ut till resten.

Även om åra kan vara bekvämt tänkt på som en hävstång med en “fast” pivot punkt i vattnet, bladet rör sig i sidled och sternwards genom vattnet, så att storleken på den framdrivning kraft utvecklas är resultatet av ett komplext samspel mellan ostadig Ämnesområdet och solidmekanik och dynamik.

Skillnaden från andra vattenskotrar

Skillnaden mellan rodd och andra former av sjöfart, till exempel kanot eller kajakpaddling, är att i rodd den oars hålls på plats vid en pivot punkt. Detta gör att oars att fungera som en hävstång i kraft, snarare än en platta. I flatwater rodd, båten är smal att undvika att dra och oars bifogas oarlocks i slutet av outriggers som sträcker sig från sidorna av båten. Dessa båtar har även skjutbara säten att tillåta användning av benen vid sidan av kroppen för att flytta åra och så flytta båten.

Fitness och hälsa

Rodd är en av de få icke-vikt med sport att utöva alla stora muskel grupper, inklusive quads, Biceps, triceps, lats, massiva och buken muskler. Rodd förbättrar hjärt uthållighet och muskelkraft. Rodd minskar fett men inte tenderar att bygga muskler i sig, även de associerade vikt utbildningen får göra detta. Hög prestanda rowers tenderar att vara hög och muskelkraft: även om extra vikt utgör öka dra på båten, de större idrottsman s ökade makt tenderar att bli mer betydande.

Rodd är en liten inverkan aktivitet och rörelse endast i bestämda intervall, så att vrida och vricka skador är sällsynta. Men den repetitiva rodd åtgärd kan anstränga knäledsartros, ryggraden och senor i underarmen, och inflammation i dessa är de vanligaste rodd skador.

Historia

Även sedan de tidigaste inspelade hänvisningar till rodd, den idrottsliga delen har varit närvarande. En egyptisk begravningsändamål inskrift av 1430 BC poster som krigare Amenhotep II var också känd för sina bedrifter i oarsmanship. I Aeneiden, Virgil nämner rodd ingår i begravningen spel arrangerade av Aeneas för att hedra sin far. I den 13: e århundradet, venetianska festivaler kallas Regata ingår båt raser bland andra.

Den första kända “moderna” rodd-lopp, började från konkurrens bland de professionella Watermen som föreskrivs färja och taxi service på Themsen i London. Priser för satsning raser var ofta erbjuds av London Guilds och livré företag eller välbärgade ägare av floden hus. Under artonhundratalet dessa raser var att bli många och populära att locka stora folksamlingarna. Prize matcher bland yrkesverksamma på liknande sätt blev populära på andra floder i hela Storbritannien under artonhundratalet, särskilt om Tyne. De äldsta bevarade sådan ras, Doggett’s Coat och Badge var första omtvistade i 1715 och är fortfarande hålls årligen från London Bridge till Chelsea. I Amerika, tidigast kända race går tillbaka till 1756 i New York, när ett pettiauger besegrade en Cape Cod whaleboat i ett lopp.

Amateur konkurrensen i England inleddes mot slutet av Eighteenth Century. Skriftligt bevis från denna tid är gles, men det är känt att den Monarch Boat Club of Eton College och Isis Club of Westminster School var båda existerade i 1790-talet. The Star Club och Arrow Club i London för herrar amatörer var också existerade före 1800. Vid universitetet i Oxford skumpande raser var första organiserade i 1815 när Brasenose College och Jesus College båtklubbar hade den första årliga race medan Cambridge första inspelade lopp var i 1827. Brasenose vann Oxford University första chef över floden och anspråk på att vara den äldsta etablerade Båtklubb i världen. The Boat Race mellan Oxford University och Cambridge University första ägde rum 1829 och var den andra intercollegiate sportevenemang. Intresset för den första Boat Race och senare matcher ledde staden Henley börja värd en årlig regatta i 1839.

Founded in 1818, Leander Club är världens äldsta offentliga rodd klubben. Den näst äldsta klubben som fortfarande existerar är Der Hamburger und Germania Ruder Club som grundades 1836 och blev inledningen till rodd som organiserade idrotten i Tyskland. Under artonhundratalet, som i England, satsa matcher i Nordamerika mellan yrkesverksamma blev mycket populär locka stora folksamlingar. The Detroit Boat Club bildades som den första rodd exklusiv klubb i 1839 i USA. År 1843, den första amerikanska college rodd klubben bildades vid Yale University. Harvard, Yale Regatta är den äldsta intercollegiate sportevenemanget i USA, efter att ha varit ifrågasatta varje år sedan 1852.

Fisa

Fisa, “Fédération Internationale des sociétés d’Aviron” på franska grundades av företrädare från Frankrike, Schweiz, Belgien, Adriatica och Italien i Turin den 25 juni 1892. Det är den äldsta internationella idrottsförbund i den olympiska rörelsen.

Fisa första organiserade ett europeiskt Rowing Championships under 1893. En årlig World Rowing Championships infördes år 1962. Rodd har också genomförts vid de olympiska spelen sedan 1900.

Utrustning

Båtar

Racing båtar är långa, smala och mycket en halvcirkel i tvärsnitt för att minska dra till ett minimum. De har vanligtvis en fin bakåt, för att förhindra rulle och yaw och öka effektiviteten i roder.

Ursprungligen gjord av trä, snäckskal och nu är nästan alltid gjorda av kompositmaterial för styrka och vikt fördelar. Fisa regler anger minsta vikt för varje klass av båten så att ingen enskild kommer att få en stor fördel vid användning av dyra material eller teknik.

Det finns flera olika typer av båtar. De klassificeras med:
Antal rowers. I alla former av modernt konkurrens antalet är antingen 1, 2, 4 eller 8.
Ståndpunkt av styrman. Båtarna är antingen coxless, bow-coxed eller inu-coxed.

Även sculling och sopa båtar är i allmänhet identiska med varandra, de är hänvisade till att använda olika namn:
Sweep: raka par, coxed par, rak fyra, coxed fyra, åtta
Sculling: singel, dubbel, trippel, quad, octuple

Med mindre båtar, specialist versioner av snäckskal för sculling kan göras tunnare. Den riggers i sculling tillämpa de krafter symmetriskt på vardera sidan av båten, medan det i sopa oared racing dessa krafter är jämnt omväxlande längs båten. De sveper oared båten måste vara hårdare för att hantera dessa oöverträffade krafter, så därför kräver mer stärkande och är oftast tyngre – ett par är vanligtvis en mer robust båt än en dubbel vickåra till exempel, och är tyngre är också långsammare då en dubbel ro. I teorin skulle detta kunna gälla även för 4x och 8x, men de flesta rodd klubbar har inte råd att ha en särskild stor skrov som kan sällan används och i stället generellt välja mångsidighet i sin flotta genom att använda starkare skal som kan vara riggade för antingen sopa rodd eller sculling. Den symmetriska krafter också göra sculling effektivare än rodd: den dubbla vickåra är snabbare än coxless par, och fyrdubbla vickåra är snabbare än coxless fyra.

Många justeringar kan göras till utrustning för att tillgodose physiques av besättningen. Kollektivt dessa justeringar är känd som båtens tackling.

Styrgruppen

Enkla och dubbla sculls är styrda av scullers dra hårdare på ena eller andra sidan. I andra båtar finns det ett roder, som kontrolleras av Cox, vid förekomst, eller av en av besättningen. I det senare fallet roder kabeln är knuten till tå i en av sina skor som kan vrids om trampdynan, flyttar kabeln vänster eller höger. Den steersman maj raden vid båge, som har den bästa vision när man tittar över sin axel, eller om straighter kurser stroke maj styra, eftersom de kan peka i aktern på båten vid något landmärke vid kursstart. Den internationella kurser landmärken för steersmen bestående av två anpassas stolpar, tillhandahålls.

Oars

Oars används för att framdriva fartyget. De är långa stavar med en platt slut ca 50 cm lång och 25 cm bred, sk bladservrar. Classic oars var gjorda av trä, men modern oars är tillverkade av syntetiska material, oftast med kolfiber.

En åra kallas ofta för en “blade” vid sopa åra rodd och som “ro” när det gäller sculling. En sculling åra är kortare och har en mindre klinga område än motsvarande sopa åra. Den kombinerade blade område av ett par av sculls är dock större än för ett enda svep åra, så oarsman när sculling arbetar emot mer vatten än när rodd sopa-oared. Han har kunnat göra detta eftersom kroppen åtgärder i sculling är mer anatomiskt effektiv.

Inomhus rodd

Ergometer Roddmaskiner simulera rodd åtgärd och ge ett medel för utbildning på land när vattenburna utbildning är begränsad, och att mäta rodd fitness. Ergometers inte simulera lateral balans utmaningar, den exakta motstånd av vatten, eller den exakta rörelser i sann rodd inklusive sopa av åra handtag. Därför ergometer värderingar i allmänhet inte användas som enda urvalskriterium för besättningen, och tekniken är begränsat till de grundläggande body position och rörelser. Det här går fortfarande kunna jämföras träningsdata till att upplevas på vattnet.

Indoor rowing har blivit populär som en sport i sig med många inomhus tävlingar under vintern, lågsäsongen.

Båt lagring och båtar

Racing båtar, oftast tillsammans med oars, riggers och annan utrustning för rodd, lagras i särskilt utformade förvaringsutrymmen – eller båtar. Dessa består vanligtvis av en lång två story byggnad, där båtarna förvaras på “rack” på bottenvåningen med en stor dörr i ena änden vilket troligen leder ut till en pontoon vid floden eller lakeside. Annan utrustning lagras runt båtar. Fullständig Vanligtvis finns det ett gym, bar, ett område för avkoppling, etc. eller mycket sällan mer förvaring.

Konkurrens

Rowers kan delta i idrott för deras fritid eller så kan raden konkurrenskraftigt. Det finns olika typer av konkurrens inom idrotten i rodd. I USA alla typer av lopp kallas “regattas” Denna term används endast i Storbritannien för head-to-head lopp som äger rum under sommaren. Tid rättegångar förekommer i Storbritannien under vintern och är kallad chef raser.

Rodd är ovanligt i de krav som ställs på konkurrenterna. Standarden VM ras avstånd på 2000 meter är tillräckligt lång för att få en stor uthållighet inslag, men kort nog att kännas som en sprint. Detta innebär att rowers har några av de högsta eleffekter av idrottare i någon idrott. Samtidigt motionen involverade i idrotten komprimerar rowers “lungor, begränsar den mängd syre som finns tillgänglig för dem. Detta kräver rowers att skräddarsy sin andning till stroke, vanligtvis andas och exhaling två gånger per slag, till skillnad från de flesta andra sporter såsom cykling där konkurrenterna kan andas fritt.

Sida vid sida

De flesta raser som arrangeras på våren och sommaren funktionen sida vid sida racing också kallas en regatta – alla båtar startar samtidigt från en stillastående position och vinnaren är den båt som korsar finish line först. Antalet båtar i ett lopp normalt varierar mellan två till sex, men valfritt antal båtar kan börja tillsammans om kursen är stort nog.

Standarden längd raser för-OS och World Rowing Championships är 2000 meter lång, 1500 m för amerikansk high school-lopp på den östra kusten och 1000 m för Masters rowers. Men jakten avstånd och kan variera från “bindestreck” eller “sprints”, som kan vara 500 m lång, till lopp i maraton eller ultra-maraton längd raser som “Tour du Léman” i Schweiz som är 160 km, och den 2 dygn, 185 km Corvallis till Portland Regatta hölls i Oregon, USA. I Storbritannien, regattas i allmänhet mellan 500 m och 2000 m lång.

Två traditionella icke-standardiserade avstånd raser är den årliga Boat Race mellan Oxford och Cambridge och Harvard, Yale Boat Race som omfattar kurser i cirka fyra miles. Den Henley Royal Regatta är också skyndade på ett icke-standardiserade avstånd på 1 mil, 550 varv.

I allmänhet, multi-båt tävlingar är organiserade i ett antal omgångar, med de snabbaste båtar i varje heat kvalificerade för nästa runda. Den förlorande båtar från varje heat får ges en andra chans att kvalificera sig genom en repechage. The World Rowing Championships erbjuder multi-lane racing i heaten, slutspel och repechages. Vid Henley Royal Regatta två besättningar konkurrera sida vid sida i varje omgång, på ett enkelt knock-out-format, utan repechages.

Chef raser

Chef raser är tempolopp / processional raser att ske från hösten till tidig vår. Båtar börja med en rullande start med ett intervall på 10-20 sekunder, och är tidsstudier under en viss distans. Chef kurser brukar variera i längd från 2000 m till 12000 m, men det finns längre lopp såsom Boston Rodd Marathon.

Den äldsta, och sannolikt det mest kända, chef ras är chef för River Race, som grundades av Steve Fairbairn 1926 som äger rum varje mars vid floden Thames i London. Chef racing var exporteras till USA under 1950-talet, och chefen för floden Charles Regatta hålls varje oktober på Charles River i Boston, Massachusetts, USA är nu den största rodd händelse i världen.

Dessa processional raser är kända som “Head Races”, för som med gupp racing, den snabbaste besättning belönades med titeln “Head of the River”. Det var inte bedöms vara möjligt att köra gupp racing på Tideway, så en timeout format antogs och snart fångad på.

Tid tester används ibland för att avgöra som konkurrerar på en händelse där det finns ett begränsat antal poster, till exempel de kvalificerande lopp för Henley Royal Regatta, och “rodd” och “sätter på” för Oxford och Cambridge Bumps raser.

Bumps raser

En tredje typ av ras är Bumps race, som hölls i Oxford, Cambridge, mellan London medicinska skolorna om Tideway och på Eton College och Shrewsbury School. I dessa raser, besättningar börja linjerade upp längs floden vid uppsättning mellanrum, och alla startar samtidigt. Målet är att komma i kapp båten framför, och undvika att fångas av båten bakom. Om en besättning overtakes eller gör fysisk kontakt med besättningen framåt, en bump beviljas. Som ett resultat av skador på båtar och utrustning som är vanlig under gupp racing. För att undvika skador Cox av besättningen är bumped maj medge de bump innan kontakt tas som faktiskt gjorts. Nästa dag, den skumpande besättning kommer att starta före alla besättningar som har bumped. Bumps raser äga rum under flera dagar, och ståndpunkter i slutet av sista loppet används för att ange positioner på den första dagen i loppen nästa år. Oxford och Cambridge Universitet hålla gupp raser för deras respektive högskolor två gånger om året och det finns också Stan Bumps raser i både städer, öppen för icke-universitetet besättningarna. Oxford’s raser anordnas av City of Oxford Rowing Club och Cambridge’s anordnas av Cambridgeshire Rowing Association. Bumps raser är mycket sällsynta i USA.

Insats raser

De spel format användes ofta i tidiga amerikanska raser. Konkurrenter linje upp i början, ras till ett spel, förtöjd båt eller boj en bit bort, och återvändande. Den 180 ° förutsätter behärskning av styrgruppen. Dessa raser är populära bland åskådarna eftersom man kan titta på både början och slut. Oftast bara två båtar skulle lopp på gång för att undvika kollision. The Green Mountain chef Regatta fortsätter att använda spel format men det körs som ett huvud race med ett intervall start. En liknande typ av racing finns i Storbritannien kust-rodd, där ett antal båtar ras ut till en viss punkt från kusten och sedan återvända bekämpa grov vatten hela vägen.

VM och OS

De olympiska spelen hålls vart fjärde år, där endast välja båt klasser är skyndade:
Män: Quad vickåra, dubbla ro, inre ro, åtta, coxless fyra, och coxless pair
Lätt Män: coxless fyra och dubbel vickåra
Kvinnor: Quad vickåra, dubbla ro, inre ro, åtta, och coxless pair
Lätt Kvinnor: double vickåra

I slutet av varje år till Fisa innehar World Rowing Championships med evenemang i 23 olika båt klasser. Idrottare i allmänhet betraktar de olympiska klasserna vara “premier” händelser och är mer intresserade av rodd i dessa vid VM.Under olympiska år endast icke-olympiska båtar tävla i VM.

Regler för racing

Det finns många olika uppsättningar med regler för racing och dessa är i allmänhet definieras av det styrande organet i idrott i ett visst land. I England och Wales detta är Amateur Rowing Association, Australien detta är Rodd Australien och USA USRowing fastställer reglerna. I internationell konkurrens reglerna fastställs av världens styrande organet Fisa. Reglerna kan variera något men är i allmänhet mycket lika. Den främsta påtagliga skillnaden mellan ARA regler och fisa regler är att coxes behöver inte bära Funktionsflytvästar i internationella evenemang som omfattas av FISA, medan de är tvungna att bära en i alla lägen enligt ARA.

Besättningen

I alla båtar, med undantag för enstaka sculls, varje roddare är numrerade i ordning, lågt antal vid båge, upp till de högsta i aktern. Den person som sitter på första plats kallas Bowman, eller bara “bow”, medan roddare närmast aktern kallas “strokeman” eller bara “stroke”. Det finns några undantag från denna – UK kustnära rowers, och i Frankrike, Spanien och Italien rowers antal från aktern böja.

Utöver detta har vissa besättningsmedlemmar har andra titlar och roller. I ett 8 + aktern pair är ansvariga för fastställande av stroke takt och rytm för resten av båten att följa. I mitten fyra är i regel mindre teknisk, men mäktigare rowers i besättningen, medan bow pair är de mer tekniska och allmänt betraktas som paret för att ställa in balansen i båten. De har mest inflytande på den linje båten stutar.

I de flesta nivåer i rodd det finns olika viktklasser – typiskt “öppna” eller “tunga” och lätt. Konkurrenskraftiga rodd gynnar tall, muscular idrottare på grund av de extra hävstång höjd föreskrivs i dra åra genom vattnet liksom den explosiva kraften som krävs för att framdriva båten i hög hastighet. Öppna eller tungviktsboxning rowers av båda könen tenderar att vara mycket hög, axelbred, har långa armar och ben samt enorma hjärt kapacitet och mycket låga kroppsfett nyckeltal. Olympic eller internationell nivå tunga manliga roddare är oftast någonstans mellan 6’3 “och 6’9” tall med de flesta är omkring 6’6 “och väger cirka 225 lb med omkring 6 till 7% kroppsfett. Heavyweight kvinnor är något kortare på omkring 6’1 “och lättare än sina manliga motsvarigheter.

Lightweights

Till skillnad från de flesta andra icke-Kampsporter, rodd har en speciell viktklass kallas lätta. Enligt fisa, denna viktklass infördes “för att uppmuntra fler universalitet i idrotten särskilt bland nationer med mindre statylik människor”. Den första lätta evenemang hölls i VM i 1974 män och 1985 kvinnor. Lätt rodd lades till de olympiska spelen 1996.

På internationell nivå gränserna är:
Män: Crew genomsnitt 70 kg – inga roddare över 72,5 kg
Kvinnor: Crew genomsnitt 57 kilo – att ingen över 59 kg

Olympic lätta båt klasser är begränsade till:
Men’s dubbel
Men’s fyra
Kvinnors dubbel

Kvinnor

Under större delen av sin historia, rodd har varit en mansdominerad sport. Trots att rodd rötter som en sport i den moderna olympiska spelen kan spåras tillbaka till den ursprungliga 1896 spelen i Aten, det var inte förrän 1976, sommar-OS i Montreal att kvinnor tilläts delta – långt efter deras kolleger idrottare i liknande idrotter såsom simning , Friidrott, cykling och paddling.

Trots den manliga dominansen, kvinnors rodd kan spåras tillbaka till det tidiga 1800-talet, och en bild av kvinnornas dubbla vickåra ras gjort omslaget av Harper’s Weekly under 1870. Under 1927, det första rodd händelsen för kvinnor mellan Oxford och Cambridge hölls. Under de första åren var det en utställning, och det senare blev ett lopp.

År 1954, den första kvinnliga händelser lades till Europeiska Rowing Championships. Under 1988, det första Henley kvinnors Regatta hölls. Den april 27 1997, en av de sista bastionerna i rodd har åsidosatts när det vid en extra bolagsstämma, Leander Club röstat för att erkänna kvinnor som medlemmar. Denna regel uppfyllt ett villkor som genom UK Sport och kvalificerad Leander att få ett £ 1,5 miljoner bidrag för renovering av lotteriet Sport fonden.

På internationell nivå har kvinnors rodd traditionellt har dominerats av östeuropeiska länder, såsom Rumänien, Ryssland, och Bulgarien, även om andra länder som Tyskland, Nederländerna, Kanada och Nya Zeeland ofta området konkurrenskraftigt team. USA har också ofta fått mycket konkurrenskraftiga besättningar, och på senare år dessa besättningar har blivit ännu mer konkurrenskraftig med tanke på uppsving i kvinnors kollegialt rodd pga avdelning IX. Eftersom avdelning IX uppdragen lika pengar som satsas på kvinnors och mäns sport, rodd är särskilt användbar på grund av de extremt höga kostnaderna för utrustning per friidrottare. Därför har många skolor öppna en rodd-program bara för kvinnor att ekonomiskt motverka förekomsten av mäns idrott.

Adaptive idrottare

Adaptive rodd är en särskild kategori av raser för dem med fysiska funktionshinder. Enligt Fisa regler finns det 4 båt klasser för adaptiv rowers, blandat LTA, blandat TA, och mäns och kvinnors A. Evenemang hålls tillgängliga World Rowing Championships och finns också att äga rum på 2008 Summer Paralympics.

Terminologi och evenemang nomenklaturen

Rodd evenemang använda en systematisk nomenklatur för namngivning av händelser, så att ålder, kön, förmåga och storlek på båten alla kan uttryckas på ett par siffror och bokstäver. Det första brev som skall användas är “L” eller “LT” för lätta. Om frånvarande sedan besättningen är öppen vikt. Detta kan följas av antingen ett “J” eller “B” för att beteckna junior eller under 23 år. Om frånvarande besättningen är öppen ålder. Nästa är antingen ett “M” eller “W” för att beteckna om besättningen är män eller kvinnor. Sedan finns det ett antal att visa hur många idrottsmän är i båten. Ett “X” efter antal visar en sculling båt. Slutligen antingen + eller – skall läggas att ange om båten är coxed eller coxswainless.

Vissa evenemang kommer att använda en upplevelse betyg till separata raser. I Storbritannien båtar är klassade som “Elite”, “Senior 1/2/3/4” eller “motparten”, beroende på antalet vinner idrottsmän som har ackumulerats. Masters evenemang använda åldersgränser för att skilja besättningar på äldre rowers.

Exempel:
M8 + eller 8 + mäns åtta
W4-kvinnors coxless fyra
LM2-lightweight mäns coxless pair
BM1x mäns enda sculls under åldern 23
JW4x unga kvinnors quad
Masters WC2x mästarna kvinnors dubbla sculls med genomsnittliga besättningen ålder mellan 43-49
Mixed Masters 8 + coxed åtta med 4 kvinnor och 4 män som rowers och en styrman oavsett kön