2008-06-30

Riverboarding

Kategorier: sport — admin @ 16:59

Riverboarding är den nordamerikanska namn för en boardsport där deltagaren är benägna på brädet med fenor på hans / hennes fötter för framdrivning och styrning. Denna sport kallas även hydrospeed i Europa och vit-vatten sledging i Nya Zeeland. Riverboarding omfattar fritids och Swiftwater rescue praxis att använda en hög flotation riverboard, konstruerade för flytkraft i mycket kolsyrat vatten.

Origins

Riverboarding tros ha sitt ursprung i det sena 1970-talet. Det påstås ha sitt ursprung i Frankrike, när flotte guider fyllda en Burlap post säck med flytvästar och gick ner forsar. . Men eftersom ingen styrelser har varit involverade i praktiken sant riverboarding kan ha uppfunnits av amerikanska Robert Carlson. . Under 1980-talet Carlson började köra floder i Kalifornien som använder en ocean Bodyboard. Han ansåg att boards sjönk för mycket, så han gjorde sin egen styrelse som var tjockare och mer livaktig, och med handtag och en slät botten. Snart ryttare anpassas ett personligt ubåten skal för sina formar och plast version av riverboard föddes.

Europeiska ryttare också utvecklat en skum version av plast ombord för att minska vikt och undvika att skada varandra under kollisioner som ibland lett av en ryttare färdas nedströms och en annan inför uppströms medan surfing en hydraulisk. Idag, hemgjord skum hydrospeeds är mycket populära bland europeiska ryttare. Det tog inte lång tid för plast version för att hitta sin väg till Nya Zeeland där sporten vunnit i popularitet och är känt som sledging.

Även fortfarande en sport med ett litet antal deltagare, riverboarding har ökat i popularitet från media exponering och uppkomsten av kommersiella operatörer kör riverboard resor.

Utrustning

Riverboarders normalt slitage fenor för att ge huvudinriktningen att navigera i floden strömmar, medan en personlig flytredskap ger extra flytkraft. Wetsuits, handskar, booties, hjälmar och knäskydd bärs som skydd mot kylan och från klippor. Dessutom shin vakter, och lår och elbow pads ibland är utslitna för extra skydd på grunt floder. Instruktion, board design och redskap fortsätter att förbättras, vilket gör riverboarding säkrare, och öppna upp möjligheterna till forsen som kan köras på en riverboard och nya trick som kan utföras samtidigt surfa.

Rescue användning

I räddnings-användning, brädet används för att stödja både räddare och offer i vattnet under räddning. I rescue använda räddningspersonal är ofta bundna till en linje, som i en “levande agn räddning. De rider måste engagera både själ och kropp – att tänka på det bästa sättet att gå ner en flod medan de använder sina fenor för framdrivning för att komma ur Harm’s Way.

Rivers

Flera företag kör sledging utflykter i Nya Zeeland nära Queenstown, Wanaka och Trollhättan.

Se även:
Kern River
American River
Truckee River

Records

Mike Horn närvarande innehar rekordet för tallest vattenfall riverboarded med sin härkomst i ett 22 meter höga vattenfallet på övre når i Pacuare River i Costa Rica.