2008-07-28

One-pocket

Kategorier: sport — admin @ 09:42

One-pocket är en variant av pool. Det är en två-player spel spelas med de allmänna konventioner om standardregler för Pocket Biljard. En punkt görs när en spelare gör en boll i deras utsedda fickan. Vinnaren är den första att göra mål 8 poäng. Spelaren göra paus väljer en nedre hörnet fickan för att vara deras för resten av spelet. Det Shooter måste göra alla hans bollar i fickan. Motståndaren skall avge sina bollar i den andra botten hörnet fickan.

One-pocket liknar spelet av straight pool på att båda spelen kan du poäng för pocketing bollar, och var juridiskt håvade bollen tjänar Shooter en annan bild. Straffen för en foul är förlusten av en punkt och när det gäller en “scratch” den inkommande spelaren får “boll i hand” bakom headstring. Till skillnad från Straight pool tre Fouls ofta anses förlusten av spelet.

Historia

Den berömde amerikanske pool spelare Rudolph “Minnesota Fats” Wanderone påstås ha sagt om spelet i en ficka var som schack, senare erkänna att han faktiskt aldrig spelat en omgång schack. Det är en av de högsta test av skicklighet i alla pool, eftersom det kräver stora skjuten beslutsfattande färdigheter, bank-kompetens, planering och tålamod.

Å andra sidan, Willie Mosconi-kanske största pool spelaren någonsin kallade one-pocket ett trick spel för spelare.

Spelet har till och beskrivs som har en början, mitten och slutet spelet gillar schack. En spelare måste vara noga med att inte lämna sina motståndare med ett bra skott, eller motståndaren kan ha möjlighet att kapitalisera på ett lyckat skott för varandra följande skott. En spelare kommer till och med avsiktligt pocket deras motståndarens boll, medgivande en punkt i processen, för att hindra sina motståndare från att kunna göra det boll och få form på sitt nästa skott.

Spelet är mycket populär bland spelare och en-pocket spelar en stor roll i den årliga Derby City Classic som spelas i Louisville, Kentucky varje januari. Det finns också stora en-pocket evenemang såsom World One-Pocket Championship och Legends of One-Pocket att ske årligen.

En av de mest kända spelarna i spelet är “professor”, Grady Mathews, som har skrivit artiklar och publicerat ett antal instruktions videor på spelet. De två viktigaste verk i en ficka är Winning One-Pocket och en Pocket Shots, Moves och strategier, både skrivna av spelare och spelarna Eddie Robins. Böckerna, nu i tryck, ofta säljer på den begagnade marknaden i över 200 dollar vardera.

En annan välkänd one-pocket spelare är Efren Reyes. Hans segrar i spelet innehålla US Open One-pocket Championship 2000 och Derby City One-pocket händelsen 2004-2007. Hans behärskning av det spel i rotation pool och 3-dyna biljard bidragit till att göra honom en väldig en-pocket-spelare.

En nyckelkomponent i en ficka, för dem som önskar att placera en satsning på spelet, är den nästan oändliga variationer i handikapp eller plats som kan ges till den svagare spelaren. Även spelet i sin enklaste form är en ras för att vara den första att pocket åtta bollar, nästan varje variation i det här numret kan användas. Till exempel, ett spel kan spelas 7-8 – kallas jag ger er 7 – 8 – 6-8, 5-8 och så vidare. Andra platser som alla raster kan ges också.

En av de mest omfattande listan med en ficka fläckar sattes ihop av Willie JOPLING Ordförande i hans guidebok.

One-pocket ofta lockar high stakes spel. Det är ett spel med lite tur och mycket skicklighet när spelat ska.