2008-07-18

Nätboll

Kategorier: sport — admin @ 16:23

Netball är en icke-kontakt i allmänhet inomhus idrott liknande, och utifrån, basket. Det brukar kallas för kvinnlig idrott. Det var ursprungligen känd i sitt hemland, USA, som “kvinnornas basket”. Uppfinnare i 1895 av Clara Gregory Baer, en pionjär inom kvinnlig idrott, Netball är nu den dominerande kvinnors team sport i Australien och Nya Zeeland och är populärt i West Indies, Sri Lanka och Storbritannien. Över 20 miljoner människor spelar Netball i mer än 70 länder.

Historia

Länkar till basket

Nätboll spår sina rötter i basket. Basket utarbetades 1891 av James Naismith för hans elever på skolan för kristna arbetare. Kvinnliga lärare blev nyfiken och började formulera en version för flickor. Den andra plagg för kvinnor vid denna tid hindrat dem från att effektivt verkställande viktigt basket flyttar som springer och dribbling, så spelet måste ändras för att tillgodose dessa restriktioner. Kvinnors basket var således född.

Zoning regler oavsiktligt läggas

År 1895, Clara Baer, en gym lärare från New Orleans, frågade Naismith för en kopia av basket regler. Baer identifierats Naismith otydliga penna märkningar som visar de områden som spelare bör bästa patrull som de områden inom vilka kvinnor spelare kunde gå, och följaktligen infördes ett planlagt områden “vi vet i dag. Detta var början på Netball s formalisering. Dessa zonindelning regler, tillsammans med många andra bestämmelser, alla var med i det första förslaget till regler för kvinnors Basket. År 1901, denna uppsättning regler ratificerades och Netball officiellt blev en tävlingsidrott. Det var dock flera år innan ordinarie tävlingarna hölls.

Införande av Netball till Commonwealth

Nätboll först spelade i England 1895 i Madame Ostenburg’s College och snart spred sig över hela Australien och de dåvarande brittiska kolonierna i Jamaica och Antigua, och de flesta brittiska samväldet territorier. Det blev inte ännu har hårda och fasta regler. Så lös var de föreskrifter, faktiskt, att vissa spel skulle spelas av nio spelare i varje lag, medan några har spelat med endast fem spelare i varje. Näten som användes var också ineffektivt-de inte var öppen i båda ändar, så efter varje mål var poängsätts, Umpire tvungen att hämta bollen från början av inlägget. Nätboll har spelats vid samväldesspelen sedan 1998.

Världens äldsta Netball klubb

Den 6 juni 1907 en utställning av “Net Ball” anordnades mellan “Ladies” och “Gentlemen” av The Regent Street yrkeshögskola som en del av en Garden party för att fira öppnandet av deras idrottsplats i Chiswick. Poly Nätboll Club kan spåra en obruten arv tillbaka till denna match och är därför ses som världens äldsta Netball klubb.

Nätboll regler standardiserade och Internationella federationen etablerade

Under 1960 har företrädare från England, Australien, Nya Zeeland, Sydafrika och West Indies träffades för att diskutera standardisering av reglerna i idrotten. Detta ledde till inrättandet av International Federation of Women’s Basketball och Nätboll. Nya Zeeland var det sista landet att anta Netball som namnet för idrott 1970. Formella regler fastställdes vid detta första möte och man beslutade att hålla VM-turneringar vart fjärde år.

Inrättande av VM

Den första Netball World Championship hölls i 1963 och var värd för England. Sedan dess har elva fler turneringar. Australien har dominerat världen Turneringar och slår de övriga 11 forskarlag som konkurrerar på 1971, 1975, 1979, 1983, 1991, 1995 och 1999. År 2003, Nya Zealand slutligen bröt mönstret och tog hem guldet. Fiji var planerad att vara värd för 2007 World Nätboll Championship, men blev av med sin värd privilegier som en följd av december 2006 kupp. För den 2007 Netball World Championships hölls i Nya Zeeland.

Nätboll blir en erkänd olympiska idrotten

År 1995 Netball blev en erkänd olympiska idrotten, vilket gör att införa det i framtiden Olympics möjligt och i sin tur har varit med i samväldesspelen sedan dess.

Nätboll vinster semi-professionella status

Med införandet av ANZ Championship 2008, en elit Netball konkurrens ifrågasatta mellan fem lag från både Australien och Nya Zeeland, Netball blev en semi-professionell idrott. Detta har gjort att spelarna att fokusera på Netball och arbetar antingen deltid eller inte alls.

Beskrivning och regler

Syftet med Netball

Syftet med en omgång Netball är för spelare att skicka bollen till en teammate inom invändningar mål cirkel och värdering mål. Laget med flest mål i slutet av ett spel är vinnaren.

Domstolen och dess dimensioner

Liksom basket, Netball spelas på en hård eller mjuk domstol med poängsättning Hoops eller “ringar” i båda ändar. Domstolen är något större än en Basketplan, är 30,5 m lång och 15,25 meter bred. Ju längre håll kallas “sida raderna” och kortare linjer kallas “baslinjerna”. Domstolen märkningar är inte mer än 50 mm breda. Domstolen är indelad i tredjedelar som reglerar där individer i varje läge har rätt att flytta. En 90cm diameter “centrum cirkeln” är beläget i centrum av domstolen. Vid varje ände av domstolen finns det en 4,9 m-radie halvcirkelformad “skjuter cirkel” eller “målet cirkel” inifrån som alla scoring skott måste vidtas. Målet tjänster är 3,05 m hög från början av ringen till marken och har inga backboards. Ringarna har en inre diameter på 380 mm och är belägna 150 mm över från posten och är gjorda av 15 mm diameter stål. Både höjd och diameter om ringen är mindre än basket Hoops. Det är möjligt att spela Netball använder en basket hoop men om det är någon kontakt mellan bollen och ryggstöd, bollen är ur spel. Om ett mål är uppnått utanför ryggstöd det inte räknas. Vissa versioner av reglerna tillåter ett mål som skall poängsätts från ett ryggstöd rebound om en spelare som kan fånga det kastar den i utan att vidröra marken.

Bollen

Bollen liknar en basketboll men är lättare, mindre och lite mjukare i byggsektorn, och i allmänhet vit. En Netball kommer ofta har ett mönster graverad eller stiched i sin utformning liknar en volleyboll. Gilbert är den officiella bollen leverantör av International Federation of Nätboll föreningsregistret.

Positioner

Det finns sju spelare i varje lag, som ges nomineras, namngivna positioner. Varje spelare måste bära en “bib” som visar en av de förkortningar nedan, som visar att spelarens position. Varje spelare är bara tillåten i vissa områden i domstol: en spelare i ett avsnitt av domstolen som inte är en del av deras lek område bedöms som “offside”. De positioner beskrivs nedan:

Scoring mål

Genom en kombination av ovanstående endast Goal Attack och Goal Shooter kan värdering mål direkt. En boll som passerar genom tunnband, men har kastats antingen utanför cirkeln eller genom att en spelare inte är GA eller GS, anses vara en “inga mål”. Vidare har ett Shooter får inte skjuta på ett mål om ett “fritt pass” har tilldelats för en överträdelse som förstärkning, offside, eller använda tjänsten.

Starta och starta spela

När en fjärdedel påbörjas, eller efter ett mål är uppnått, spela börjar från mitten av domstol med ett “centrum passera”. Dessa passerar suppleant mellan lagen, oavsett vilket lag poängsätts de sista mål. Ett centrum passerar går igenom och som fattas av centrumet spelare, som måste ha en fot jordad i centrum cirkel. När spelet startar bara centrumet spelare från varje lag kan vara i centrum tredje. När en domare blåser i visselpipan för att starta spelet, Goal Attacker, Mål Ansvarsfrihetsgrunder, Wing Attacker och Wing Ansvarsfrihetsgrunder flytta in i centrum tredje, och mitt pass måste tas av någon som landar i centrum tredjedel av domstolen när de får den passera. Om kulan inte har mottagits i centrum tredje sedan oppositionen får ett “fritt pass” där bollen kom in till området för överträdelsen.

Om kulan lämnar domstolen gränser, sedan en medlem av gruppen som inte tagit bollen senaste startar spela genom att göra ett pass från domstolen lining tillbaka i spel.

Stepping, Footwork och passerar

Nätboll regler inte tillåter spelare att låta sina landning mul touch plats igen om den upphävs på alla samtidigt i besittning av bollen. Spelare har rätt att balansen på den andra foten om landningen mul oavsiktligt hävas. Följaktligen är det enda sättet att flytta bollen mot målet är att kasta bollen till en team-mate. Bollen kan inte innehas av en spelare för mer än tre sekunder när som helst, och en spelare inte kan knacka bollen till sig mer än en gång. Detta i kombination med de restriktioner för när en spelare i en partiular ställning kan röra sig, ser till att alla i teamet är regelbundet deltar i spelet.

Kontakta och obstruktion

Kontaktperson är endast tillåtet under förutsättning att det inte hindrar med en motståndare eller den allmänna spela och spelarna måste vara minst tre meter bort från en spelare med bollen innebära att försöka försvara. Om hindrar kontakt görs, en påföljd som ges till den grupp av spelare som kontaktades, och de spelare som kontaktats måste stå “ur spel”, vilket betyder att de inte kan delta i spel innan spelaren tar straffet har gått bollen.

Speltid

Ett spel spelas i fyra kvartalen, var och en varaktig femton minuter, med intervaller på tre minuter mellan första och andra kvartalen, och mellan tredje och fjärde kvartalen. Det finns också ett intervall på fem minuter i halvtid. Om en spelare har en skada, ett team-mate eller Umpire kräver tid, och den tid som djurhållare pauser timern. När startar spelet och spelaren har bytt plats med en annan spelare, eller är friska, spela återupptas och timern startas om.

Worldwide popularitet

Netball är en populär deltagare idrotten, särskilt i länder i nationerna såsom Nya Zeeland, Australien, Malawi, Jamaica och Storbritannien. Över 20 miljoner människor spelar Netball i mer än 70 länder. Nätboll vanligtvis spelas av Commonwealth barn under sina år i skolan.

Oceanien

I Australien och Nya Zeeland, Netball är den mest populära sporten spelas av kvinnor. 2008 såg den inledande ANZ Championship, en Trans-Tasman semi-professionella tävling som sänds i TV i både Nya Zeeland och Australien.

West Indies

Cirka 10000 människor spelar Netball i Jamaica, och det är fortfarande gynnade kvinnlig idrott i landet med Dayna Kalpagos den viktigaste aktören i ligan. Antigua och Barbuda är också mycket aktiva i Netball, med cricket är den enda sporten mer populär.

Fysisk överklagande

Nätboll kräver snabbhet, strategi, team-arbete och samordning, vilket överklagandet begränsas inte till kvinnor. Representanten herrarnas lag finns, men drar till sig mindre uppmärksamhet. Vid primär hem nivå, blandade grupper är inte ovanligt. Som vuxna, män och kvinnor kan konkurrera på någorlunda lika villkor som de begränsningar i försvaret, begränsningar av siffror och funktioner för manliga spelare, och kvinnors större förtrogenhet med spelet, förhindra de män med stor styrka och storlek få en alltför stor fördel.

Stora tävlingar

Netball World Championships

Det viktigaste konkurrens i Netball är Netball World Championship som hålls vart fjärde år. Australiens nationella Netball team är den nuvarande Världsmästare ha vunnit 2007 Championship i Nya Zeeland. Tidigare vinnare inkluderar Silver Ferns i Nya Zeeland och Calypso Girls Trinidad och Tobago, även England, Proteaväxter i Sydafrika och Sunshine Girls på Jamaica har alla också placeras.

Se förteckning över nationella Netball team för en komplett lista över nationella Netball team.

World Youth Nätboll Championships

Nästa World Youth Nätboll Championships kommer att äga rum i juli 2009 i Cooköarna. De 2005 Youth Championship hölls i Miami, Florida och vanns av Nya Zeeland.

Samväldesspelen

Som Netball är populärt i samväldet, det har varit med i samväldesspelen sedan 1998. Australien har tagit guld hemma två gånger sedan dess, Silver Ferns gång. England och Jamaica är de två andra grupper som har släppts ut.

Asian Nätboll Championship

De asiatiska Nätboll Championship är en tävling som hölls mellan asiatiska länder.

South Pacific Games

Netball är en av idrottens vid Pacific Games. The Pacific Games är en multi-sport evenemang, ungefär som de olympiska spelen, med deltagande enbart från länder runt om i södra Stilla havet. Det hålls vart fjärde år och började 1963.

The Nations Cup

The Nations Cup är en internationell, organiserad av Nätboll Singapore. Under 2007 kommer konkurrensen ingår i Singapore nationella Netball team, Kanada, Nordirland, Sri Lanka och Trinidad & Tobago. De 2008 Nations Cup kommer att vara mellan Botswana nationella Netball team, Barbados, Nordirland, Samoa nationella Netball team och Singapore.

ANZ Championship

Den ANZ Championship är eliten Netball konkurrens ifrågasatta mellan fem lag från både Australien och Nya Zeeland. Det började i april 2008, efterträder Australia’s Commonwealth Bank Trophy och New Zealand’s National Bank Cup som den högsta konkurrenskraftiga Netball i dessa länder ..

Inhemska tävlingar

Australasien
Commonwealth Bank Trophy – Australien
National Bank Cup – NZ
Fisher och Paykel Serie

England och Wales
Super League

Singapore
Nätboll Super League

Australian varianter för barn

Fun Net

Fun Net är Nätboll Australien skådespel bygger motorik-program för 5-7 åringar. Tyngdpunkten ligger på förvärv av grundläggande motoriska färdigheter, i en rolig miljö med lekar och aktiviteter. Längden på den Fun NET-program kan köras mellan 8-16 veckor, trots att detta är flexibla beroende på skola, förenings-och individuella behov. Målet tjänster är bara 2.4m hög och en mindre storlek 4 Netball används.

Netta

Netta är en introduktion till den professionella aspekten av Netball för barn i åldern sju år eller äldre. En storlek 4 bollen används för att utveckla korrekt passerar och fånga färdigheter med upp till sex sekunder tillåten mellan fångst och passerar bollen, i stället för de tre sekunder tillåtas i de vuxnas spel. Alla spelare rotera positioner i hela spelet så att de kan uppleva skillnaderna mellan varje position. Programmet för Netta tillåter barn att förvärva viktiga färdigheter som behövs i spelet av Netball på ett roligt och spännande miljö. Syftet med Netta är att se varje barn lämnar med förtroende och kompetens redo att spela Nätboll.

High Five

High-five Netball ser till att barnen får erfarenheter på alla positioner i domstolen. Det finns fem lägen och spelarna måste swap runt dessa positioner under matchen, som ger dem möjlighet att prova på varje position.