2008-07-27

Kyudo

Kategorier: sport — admin @ 16:24

Kyudo, bokstavligen betyder “vägen för bow”, är den japanska konsten att bågskytte. Det är en modern japansk krigiska konst.

Det uppskattas att cirka en halv miljon utövare av Kyudo dag. Kyudo är en ovanlig sport i den bemärkelsen att det inte är beroende av ålder eller kön. Ifall utövaren är hängivna, manlig eller kvinnlig, de kan lära i nästan alla åldrar. Det är aldrig för sent att lära Kyudo. Även om man kan lära Kyudo i varje punkt i deras liv, det kan ta en livstid att fullända.

Skäl

I dess mest rena form, Kyudo praktiseras som en konst och som ett medel för moralisk och andlig utveckling. Många skyttar praktiken Kyudo som en sport, med marksmanship att vara avgörande. Men målet flesta anhängarna av Kyudo söka är seisha seichu, “riktiga skytte är korrekt trycker”. I Kyudo den unika åtgärden för expansion som ger en naturlig övergång, är strävat efter för. När andan och balansen i skytte stämmer resultatet kommer att bli för pilen att komma fram i målet. Att ge sig helt till skytte är den andliga mål. I detta avseende många Kyudo utövare tror att konkurrens, undersökning, och alla möjligheter som släpper ut archer i detta kompromisslösa situation är viktigt, samtidigt som andra utövare kommer att undvika tävlingar eller undersökningar av något slag.

Den Kyudo Dojo

Kyudo Dojos varierar i stil och design från skola till skola och från land till land. I Japan har de flesta dojos har ungefär samma layout, en ingång, en stor dojo område, vanligtvis med ett trägolv och högt tak, en ståndpunkt inför praktiken mål, och en stor öppen vägg med skjutdörrar, som när den öppnas, bortser en öppen gräsbevuxen areal och en separat byggnad som kallas en “matoba” som rymmer en smuts kulle och mål, placeras 28 meter från dojo golvet.

Practice

Kyudo praktiseras i olika skolor och stilar och även mellan dojos i samma stil form av praxis kan variera. Harmonisera praxis och ceremoniella fotograferar i 1953 All Nippon Kyudo Federation bildas ett inrättande av utskott från de främsta skolor för att ta de bästa delarna av varje skola och bilda ANKF stil som idag används i hela Japan och i de flesta Kyudo förbund i väst. Den Kyudo Manual Vol. 1 är ett av de fyra volymer som förklarar de principer och teknik för Kyudo. Här är dock ett exempel på en övning med ett formulär med viss skillnad för Kyudo kyūhōn.

Utrustning

Kyudo är en utrustning-intensiv och kostsam krigiska konst, ibland kostar tiotusentals yen eller många tusentals dollar. Efter många år i praktiken är det inte ovanligt att en Kyūdōka att ha investerat en bra summa pengar till konst.

Den yumi är exceptionellt hög, överträffar höjden på Archer. Yumi traditionellt är gjord av bambu, trä och läder med metoder som inte har förändrats i århundraden, även om en del skyttar får använda syntetiska Yumi. Även avancerade kyūdōka maj egna icke-bambu Yumi och ya på grund av sårbarheten i bambu utrustning för extrema klimat. Den lämpliga höjden för yumi är beroende av längden på skyttar göra som vanligtvis är cirka hälften av de skyttar höjd.

Ya schakt traditionellt tillverkade av bambu, med antingen örn eller hök fjädrar. De flesta ya schakt i dag fortfarande är gjorda av bambu och ya fjädrar är nu erhållits från icke-utrotningshotade fåglar, t.ex. kalkoner och svanar. Längden på en pil är skyttar yatsuka plus mellan 6 till 10 centimeter. Varje ya har ett kön; görs av fjädrar från suppleant sidor av fågel, haya snurrar motsols vid release medan otoya snurrar motsols. Kyudo skyttar brukar skjuta två ya per tur, med haya som sköt först. Det påstås ofta att den alternativa spinning riktning pilarna skulle hindra två likalydande sköt pilar från att flyga på samma sätt och därmed kolliderar.

Den Kyudo archer bär en handske på höger kallas yugake. Det finns många sorter av yugake, de är typiskt av deerskin. Utövare kan välja mellan en hård handske eller en mjuk handske, det finns olika fördelar för båda.

Med en hård handske, tummen område är inte särskilt flexibel och har en pre-made groove användas för att dra strängen. Med en mjuk handske, tummen Området är mycket flexibel och är utan färdiga groove, som gör det möjligt för läkare att skapa sina egna, baserade på egna skytte vanor.

Vanligtvis en yugake kommer att vara ett av de tre eller fyra finger sort. De tre fingered versionen kallas “mitsugake”, och de fyra-fingered versionen kallas “yotsugake”. Normalt Huvudorsaken en archer kan välja en starkare handske liksom yotsugake är att hjälpa till att dra tyngre tackar för. The Three-finger mitsugake används vanligen med tackar med en pull under 20 kg fästa vikt, medan de fyra fingered yotsugake används med tackar med en pull över 20 kg. Detta är bara en generalisering och många skolor isär om vilken handske att använda för sina tackar och handske använder ofta varierar från archer att Archer och skola till skola.

De praktiska motivering till de extra finger på handsken hänger med mer yta tillgänglig för archer för tyngre drar. Under dra tummen av Archer är normalt placeras på de sista gloved fingret på ritningen för hand, med första placeras försiktigt på antingen tummen eller pilen shaft själv. Ibland kan en typ av kåda pulver, som kallas giriko tillämpas på tummen och anläggning finger för att bistå i greppet under pull. Den extra finger ger ett starkare grepp om tummen, så det är sedan upp på tredje finger i handen i motsats till den andra. Några skolor, exempelvis Heki-ryū Insai-ha bara använda tre-fingered handske, även med tackar för över 40 kg.

Den en-finger handske, som kallas en “ippongake” används vanligen för nybörjare och omfattar endast tummen. vissa versioner har full handleden täcker m.fl. helt enkelt täcka tummen med en liten bandet och klämmas runt handleden. Eftersom den inte har någon handske över fingrarna, är det oftast obekväma för archer att använda giriko pulver. Ippongake i allmänhet inte användas av avancerade skyttar, och kan inte användas i Kyudo Federation tävlingar.

De fem-finger handske, en så kallad morogake används nästan uteslutande av Ogasawara Ryu utövare, och är inte normalt används i konkurrensen eller till någon annan skola.

En praktiserande Nock och handtag av pilen kan dikteras av handsken och böja de använder. Det är inte ovanligt att läkare som har uppgraderat eller bortsorterade bow vikt att fortsätta att använda samma handske och inte förändras.

Med undantag för ippongake den yugake är slitna med en underglove kallas en “shitagake” som gjorts av bomull eller syntetiska trasa. Den shitagake finns i två sorter, tre fingered och fyra fingered, beroende på om det används enligt mitsugake eller yotsugake.

På grund av den unika bränning tekniken med Kyudo, skydd på vänster arm är inte allmänt krävs. Den sträng när de avfyras, kommer att resa runt stäven hand, som kommer att vila på utsidan av armen. , Men ibland en båge hand handske, en så kallad oshidegake används för att skydda handen eller handleden från skada, det är liknande konstruktion till yugake, som görs av deerskin eller läder men det är inte byggt med samma typ av skydd som yugake. Pulver bestående av brända risskal kallade fudeko appliceras på handen som innehar den båge.

Kvinna skyttar kommer också att bära en kista protector kallas en “muneate”, som vanligtvis är en bit läder eller plast som är avsedda att skydda brösten från att träffas av den tsuru under bränning.

Eftersom Yumi är en mycket stark båge, och upprepade firings tenderar att försvaga tsuru är det inte ovanligt att en tsuru att bryta under bränning. På grund av detta har många skyttar har ett reservbatteri bowstring i vad som kallas en tsurumaki. Traditionell tsurumaki är platt YoYo-formade bärare av vävd bambu, vanligtvis med en läderremmen. Nyligen dock tsurumaki finns också gjorda av plast.

Många skyttar har också en liten behållare av fudeko bifogas i slutet av tsurumaki bandet, denna behållare som kallas en “giriko” och traditionellt är gjord av en hjort’s horn.

Technique

Alla Kyudo skyttar hålla stäven i sin vänstra hand och drar strängen med sin rätt så att alla skyttar möta de högre position medan du fotograferar.

Till skillnad från Occidental skyttar, Kyudo skyttar dra bow så att ritningen hand hålls bakom örat. Om utförts felaktigt, upon release kan strängen träffa archer’s ear eller sidan av ansiktet.

Följer av tekniken att släppa skottet, stäven kommer att snurra i handen så att strängen stannar framför den archer ytterkvarter underarm. Denna insats av “yugaeri” är en kombination av teknik och natur som arbetar i stäven. Det är unikt för Kyudo.

Kyudo tekniken är minutiöst ordinerats. The All Nippon Kyudo Federation, det viktigaste styrande organet i Kyudo i Japan, fastställs hassetsu i Kyudo Kyohon. Den hassetsu består av följande steg:
Ashibumi, placerar fot. The archer stegen på den linje där pilarna är brända och visar att möta de Kamiza, så att den vänstra sidan av hans kropp ansikten målet. Han sevärdheter från det mål på hans fötter och sätter fötterna isär så att avståndet mellan dem är lika med hans yatsuka, ungefär halva hans kropp höjd, och lika med längden på sin pil. En linje dragen mellan Archer’s tår bör passera målet efter det att ashibumi. Under konkurrens, en archer kan ha en andra uppsättning pilar sitter på marken vid hans fötter. För att vara korrekt i Ashibumi, dessa pilar får inte sträcka framför eller bakom skyttar “fot hållning. The archer’s fötter är sedan placeras ut på en 60 graders vinkel från varandra, bildar ett “V”, detta garanterar lika balans för båda fötterna.
Dozukuri, bildar kroppen. The archer verifierar hans balans och att hans bäcken och linjen mellan axlarna är parallella med linjen inrättas under ashibumi. Under Dozukuri, Kyūdōka kommer att anhålla om hans eller hennes baksida, riktning hans rygg och orsakade hans skinkor att sticka ut lite bakom honom. Praktiskt taget denna hållning är att förhindra att strängar av hakkama från att vara klippt av bowstring under bränning samt garantera baksidan av Archer är mycket rak, som i sin tur hindrar bowstring från den träffar archer ansikte när bränning.
Yugamae, förbereda stäven. Yugamae består av tre faser: Torikake, gripande av bowstring med höger hand.
Tenouchi, den vänstra handen är placerad för skytte på bow: s grepp.
Monomi, Archer förvandlas hans huvud till blick i målet.

Uchiokoshi, höja bow. The archer väcker båge ovanför huvudet för att förbereda inför lottningen. Daisan, Big tre. Den Yunde är svängde mot målet medan Mete kommer till en punkt nästan rakt ovanför archer huvud. Detta utgör i halvtid mellan Uchiokoshi och Hikiwake. De största vikt att daisan är att förhindra att Archer från uthyrning pilen tip släpp under pull som det är viktigt att hålla pilen nivå under Hikiwake.

Hikiwake och dra isär. The archer börjar få ner bow samtidigt sprida sitt vapen, samtidigt driva stäven med hans vänstra hand och drar strängen med höger, tills pilen är i nivå med hans ögonbryn.
Kai, en fullständig dra. The archer fortsätter rörelsen startade under föregående etapp, tills han når full dra med pilen placeras strax nedanför hans cheekbone. Pilen pekar på den linje som inrättats under ashibumi.
Hanare, frisläppandet. Den bowstring frigörs från den högra.
Zanshin, “återstående organ eller sinne” eller “en fortsättning av skottet”. The archer kvar i det läge som uppnåddes efter hanare samtidigt som återvänder från staten koncentration samband med skottet.

Även andra skolor “skjuter också i överensstämmelse med de hassetsu beskrivits ovan, att namnge några steg och vissa detaljer i utförandet av skott kan skilja sig.

Rankings

Med hjälp av ett system som är gemensamt för modern budō metoder, de flesta västerländska Kyudo skolor regelbundet ordna undersökningar, som, om de archer passerar, resultat i att förmedla en klass, som kan Kyugrad eller dan nivå. Traditionella skolor, dock ofta rangordna studenter som ett erkännande av att uppnå instruktör status med hjälp av äldre menkyo system för Koryu budō.

I Japan, vanligtvis Kyugrad leden är bara verkligen testas för och uppnås i hög skolor och högskolor, med vuxna hoppar den Kyugrad leden och gå rakt fram till första dan. Dan testning är ovanliga, ibland förekommer som sällan som en eller två gånger per år. Det är i allmänhet innehas av prefekturen Kyudo federationen och archer kan ha att resa till prefekturen kapital eller en stor stad att testa. Ofta testas inkluderar många skyttar och får ta så mycket som 6 – 8 timmar att testa alla de blivande studenterna. Kyugrad ranking tester, är mer frekvent, brukar hållas på skolor och inte är vanligtvis föremål för svår resa.

Medan Kyudo s Kyugrad och Dan nivåer liknar dem i andra budō metoder, färgade bälten eller liknande yttre symboler för en s-nivå är inte bärs av Kyudo utövare.

Konkurrens

Medan Kyudo är i första hand ses som en väg mot eget förbättring, det finns ofta Kyudo tävlingar eller turneringar där skyttar praxis i en konkurrensutsatt stil. Dessa turneringar ofta kyūdōka från alla leden och kvaliteter, inklusive gymnasium, högskola och vuxenutbildning skolor. Konkurrens är vanligtvis hållas med mycket mer ceremoni än standard dojo praktiken. Utöver de hassetsu, archer måste också utföra en detaljerad in förfarande enligt vilket den archer kommer att ansluta upp till fyra andra skyttar att gå in i dojo, bow till domare, steg upp till den bakre raden kallas honza och sedan knäböja i en form av seiza kallas kiza. De skyttar sedan böja sig Mato i samförstånd, stå och ta tre steg fram till Shai rad och knäböja igen. De skyttar sedan gå i lås-steg-mode genom hassetsu, varje archer stående och avfyra en efter en i respektive mål, knästående mellan varje skott, innan de har förbrukat sitt utbud av pilarna.

I japanska Kyudo konkurrens, en archer bränder 4 pilar i två uppsättningar, placera ett par pilar på hans eller hennes fötter och behålla det andra paret vid redo. Han eller hon första bränder de haya clasping den otoya tätt med hans bränning hand’s Pinky finger. Han väntar tills de andra skyttar eld, sedan han laddar otoya och bränder. När samtliga skyttar har beskjutit, archer kommer sedan att ta upp det andra paret av pilarna vid hans fötter och upprepa processen, som börjar med den andra flygets haya. Under normala konkurrensen, denna process sker med skyttar står dock den fullständiga bränning förfarande ingår att ha det archer knäböja i kiza väntan mellan varje skott.

För varje träff på Mato, Archer får en “Maru” märke. För varje miss, Archer får en “batsu” märke. Målet är att branden alla fyra pilarna och träffa målet.

Kyudo skolan klubbar och Kyudo för barn

Många japanska gymnasieskolor och högskolor har Kyudo klubbar där studenter samlas efter ordinarie clases att träna Kyudo. Nyligen Kyudo bukatsu har börjat visas på högstadieskolor också, men det anses allmänt av så farligt att börja träna Kyudo fram till gymnasiet på grund av extrem fara för idrotten. På grund av den mognad som krävs i både själ och kropp för att hantera en båge och pil, den japanska kulturen tenderar att förhindra undervisning Kyudo fram till 15 års ålder eller 16.

Större traditioner
Chozen-ji
Heki-ryū Chikurin-ha
Heki-ryū Insai-ha
Heki-ryū Sekka-ha
Honda-ryū
Ogasawara Ryu
Muyoshingetsu-ryu

List of fictional Kyudo utövare
Tecknet Shado först infördes i DC Comics prestige format begränsad serie Green Arrow: The pilbåge Hunters är en utövare av Kyudo.
Tecknen Kikyou och Kagome Higurashi från Animé InuYasha är en utövare av Kyudo.
Tecknen Shizuka Dômeki och Haruka Dômeki från manga / anime × × × HOLiC är utövare av Kyudo.
Tecknet Naoji från anime och GBA spel Meine Liebe är en utövare av Kyudo.
Tecknen Yukito Tsukishiro och Kaho Mizuki från Animé Cardcaptor Sakura är en utövare av Kyudo.
Tecknet Arjuna från Animé Earth Girl Arjuna är en utövare av Kyudo.
Tecknet Chikane Himemiya från Animé Kannazuki no Miko är en utövare av Kyudo.
Tecknet Yoko Tsuno från comic books by franska Roger Leloup är utövare av Kyudo.
Tecknet Suoh Takamura från manga Clamp School Vetandets är en utövare av Kyudo.
De tre volymer Shonen-Ai manga Rin! av Satoru Kannagi & Yukine Honami funktioner tecken som alla är utövare av Kyudo, och många av de evenemang är inställda på en Kyudo Dōjō eller i turneringar.
Tecknet Miki Yoshida från manga Miki Falls är en utövare av Kyudo.
Den anime / eroge Fate / stay night funktioner flera tecken som praxis Kyudo.