2008-07-28

Käglor (sport)

Kategorier: sport — admin @ 10:41

Käglor är en gammal europeisk målet idrott, olika bowling, från vilka Ten-pin bowling, Duckpin bowling, och Candlepin bowling i USA, och fem-pin bowling i Kanada härstammar. I Storbritannien spelet är fortfarande en mycket populär pub sport i England och Wales, men det tenderar att finna i vissa regioner, inte rikstäckande. Det är den kanske vanligaste i sydvästra grevskapen i Bristol, Cornwall, Devon, Dorset, Somerset, Wiltshire och Gloucestershire. Det är också populärt i Worcestershire and South Wales. Det är mycket populärt i Tyskland, Österrike och Schweiz. I Australien, andra sorters bowling är mer populära, men liknande omgång Kegeln, baserad på tyska nio stift spel, är populära i vissa områden.

Terminologi
Ball – trä bollen rullade på käglor.
Beaver – När en spelare knackar ner några pins på en hand.
Broken ram – en ram med några pins vältas
Ost – en rund, platt trä diskus, formad som vissa typer av ost, vilket i vissa varianter av spelet kastas i stället för rullande en boll
Koppar – pin på den extrema höger eller vänster i ramen. Den pin längst fram i ramen, även känd som kungen stift.
Cush – skenorna på varsin sida av gränden, oftast gjort av trä. Några gränder har diken / stuprör istället.
Cush Ball – en boll som är bowled & träffar Cush. I de flesta varianter av spelet stiften som sedan rivas är inte medräknade i de spelare värdering.
Down – poängen för alla spelare i en uppsättning under en enda hand, kombinerade, t.ex. “vi har just blivit 24 ned”
Duck – en spelare som inte knacka ner några pins på sin tur.
Flattener – en boll som knackar ner alla nio stift.
Flopper – När en spelare knackar ner alla nio stift med en boll eller ost.
Flopper boll – bollen som uppnår en flopper
Frame – samtliga stift stående upprätt
Hand – en spelares tur i spelet
King Pin – Pin längst fram i ramen. Också namnet på typ av käglor där främre stift måste våningar innan några pins räkna
Landlord – pin i mitten av bildrutan, omedelbart bakom främre stift. Även känd som “fågel i bur”.
Leg – känd som en rad andra platser som omfattar 6, 8, 9, 10 eller 12 spelare.
Över / Foul – en boll som levereras olagligt över foul linjen
Pin – en skittle.
Strike – slå över samtliga stift inom en tur
Beck – den långa rektangulära remsor längs vilka bollar kastas och i slutet av vilka stift stand
Plåt – remsan på golvet som bollarna måste träffen när de lämnar skittlers “händer.
Quarter – de två stiften på båda sidor och bakom den främre pin
Set – tre eller fyra spelare som spelar mot det motsatta grupper som
Sidey / Cush – en boll spelas som träffar den sida av gränden.
Skittle gränd – en lång smal byggnad som käglor brukar spelas.
Skittle kan vara en onomatopoeic ord som beskriver det buller som gjorts när käglor faller.
Reservdelar – När en spelare knackar ner alla nio stift med 2 bollar, som tillåter en tredje kasta med stiften igen.
Split – Stiften kvar efter den första bollen har spelats.
Sticker / klistermärke-up – en person som sätter slås överrullningsskydd pins tillbaka upprätt
Sunshine – / Spider – när en spelare underlåter att knacka ner några pins med sina tre bollar
V / C – som används för att beteckna en bäver eller solsken när chalking, också ett alternativ för dessa namn i North Somerset – sa att stå för “mycket nära”

Regionala variationer

Storbritannien

Midlands / South Midlands

I Midlands, särskilt Northamptonshire, Bedfordshire, Buckinghamshire, Leicestershire och östra Warwickshire, nio käglor placeras på en huvor bordet, därav namnet “Hood käglor”. Den huva käglor tabellen är läder bunden och har läder vadderade väggar på sidorna och baksidan, med en böjd huva av läder eller nät sträcks upp bakifrån ut som en barnvagn, cirka en meter under de spelar yta. Bakom det område där käglor faställs i en diamant är en mindre yta eller tråg. Tabellen spelar yta står ca 1 meter höga och Thrower ca 3 meter från framsidan av tabellen när på en pub runt Leicester eller Rugby, eller cirka 3,3 meter när de spelar i Northhamptonshire eller Buckinghamshire. Spelaren kastar tillplattad rund “ost” i stället för bollar.

De käglor är ca 15 cm hög, cylindrisk längst ner men breddning högre upp sedan avsmalnande till ett grunt punkt, som ger dem något topptyngda. Traditionellt har käglor och de ostar som är tillverkade av engelska hårda. Ostarna åtgärd ca 10cm över, och 4cm hög, en och en halv inches hög.

För varje tur en spelare kastar tre ostar vid käglor som börjar stående i det klassiska diamant mönster. Om alla käglor är störtats efter första eller andra kastar, de är återställt och spelaren kastar hans återstående ostar i de nya fastställda käglor, lägger hans värderingar tillsammans. Teoretisk en spelare kan slå ner alla nio käglor med första kasta och göra samma sak på sin andra kastar, som erbjuder möjligheten av käglor inrättas en tredje gång för den sista ost och en maximal teoretisk värdering av 27 poäng.

Det är tillåtet för spelare att studsa osten utanför mildrades sidoväggarna och på vissa platser studsande osten ihop den bakre väggen är också tillåtet. I de flesta versioner, störtats käglor kvar där de ligger medan spelaren fortsätter att kasta resten av sina käglor, men i några områden i Leicestershire och Rutland spelare ta bort döda käglor före varje nytt kort. När spelaren har kastat alla tre ostar hans totala noteras och käglor är alla som inrättas på nytt för nästa spelare.

Gloucestershire

I Stroud och District Skittle League-laget består av 10 spelare varje med 8 händerna på 3 bollar. I Ladies avsnitten varje team består av 8 spelare varje med 10 händerna på 3 bollar. Spelen spelas i två lika halvor. Förbundet löper från början av september fram till följande maj.

I Cheltenham käglor League, käglor spelas med antingen ett team med 12 eller 6. Varje spelare spelar 6 händerna på 3 bollar. Men i Gloucester, spelarna spela 10 händer 3 bollar, och ett team består av 10 spelare. Stäng av i Tewkesbury, spelarna spelar endast 8 händerna på 3 bollar, i ett team med 10 spelare

I Berkeley och District käglor League, team består av 8 spelare och varje spelare skålar 8 händerna på 3 bollar. Förbundet löper från september till följande april.

I Cirencester & District Men’s Skittle League Teamet består av 9 spelare varje med 6 händerna på 3 bollar. Förbundet löper från början av september fram till följande maj

Herefordshire

I Hereford, käglor spelas med antingen ett team med 12 eller 6. På vintern ligan varje spelare spelar 4 händer 3 bollar, och i sommar League de spelar sex händerna på tre bollar.

Wiltshire

I Devizes käglor League, käglor spelas med en grupp med 9 spelare. Varje spelare spelar 4 “ben” av 3 bollar. Förbundet löper från augusti till april.

Somerset

I North Somerset arbetslag av 12 och 9. Spelare kan organiseras i set av 3 eller 4.

Portishead, Pill & District League

Worcestershire

I Worcester Friendly Skittle League boths herrarnas och damernas vintern ligor består av 12 spelare, 9 spelare i Malvern ligan, spelar 5 benen av 3 bollar. Winter ligor och turneringar varierar från 6 till 12 spelare.

London

Kallas även kägelspel, den här versionen använder 9 stift och en ost. Osten är lämpat på stiften med hjälp av en svängande rörelse samtidigt steg framåt. Efter en inledande kasta, de återstående stift kan ingå i olika formationer – som var och en har ett utmärkande namn, t.ex. en London Bridge eller Portsmouth Road. Riva ned alla stiften på en gång kallas “floorer” och är högt respekterad. En spelare som klarar av att kasta tre floorers i rad är lovordats.

Det var en gång ett populärt spel som spelas på pubar över hela London är det nu bara spelas på två arenor: en i Hampstead och en i Norbury. Ursprunget till denna käglor spelet är vaga, men det är tanken med cirka ha startats av holländska sjömän, eventuellt spela på däck för förtöjda pråmar.

Varianter

Front Pin Första

I denna variant av spelet, stift finns bara räknas om den främre stift är vältas först. Om den främre pin missas, några pins som är vältas inte är återställt. I Devon Summer League, denna regel spelas ofta. I Bristol, detta är den form av spelet spelas och “all in” käglor tenderar att ses ned på som gäller mindre skicklighet. I Worcestershire denna typ av spelet är även känd som “King Pin”

Nominering

I denna variant av spelet, spelaren har att nominera de stift som kommer att drabbas innan de kastar. Om inte detta stift är vältas spelaren kommer inte värdering. De namn som ges till stiften kan variera från region till region, i Wiltshire de vanligen kallat Front Pin, Front Right Quarter, Front Vänster Quarter, utanför höger, center Pin, utanför vänster Tillbaka Rätt Quarter, Tillbaka vänstern Quarter och Tillbaka PIN-kod.

Fyra Pin

I denna variant av spelet, bara fyra stiften läggs ut och måste träffen med främre pin först. Det är ofta används i samband med nomineringen också. För närvarande används i North Somerset Cup-spel.

London Bridge

En variant av nomineringen men med bara hyresvärden och två koppar inrättas, dvs man träffar en pin med varje boll och nominera vilka en varje gång.

Killer

Ett spel för alla antal människor. Varje börjar med 3 liv. Varje skålar bara en boll i taget. Den första skålar vid en full frame och käglor är inte fastnat tills alla nio är drabbade av. Varje gång en spelare misslyckas att slå en enda stift, han eller hon förlorar ett liv. Vinnaren är den sista kvar i livet intakt. Vanligtvis spelade för pengarna, t.ex. £ 1 eller 50p ett spel varje spelare – vinnaren tar potten.

6-ball Westbury

Ett annat spel för valfritt antal människor. Varje spelare har en hand med 6 bollar på en full frame. Om alla nio stift slås ner i handen då de är återställt, vilket innebär att en spelare får värdering någonstans mellan 0 och 54. Vinnaren är den spelare med den högsta poängen. Liknar Killer på att det är oftast spelat för pengarna med vinnaren tar potten.

Frankrike

De nio stift skittle spel

Det är ett komplicerat spel, mer eller mindre liknar bowling och boule “. Det är populärt bara i sydvästra Frankrike. Det är en inomhus-spelet som spelas på en hårt packad yta. De käglor visas på en fyrkantig domstolen, var vilande på ett runt trästycke kallade pitere “eller” pitet “, 2,20 m långt ifrån varandra. En skittle åtgärder över 96 cm och väger 3 kg. Den består av bokskog. Den skål väger cirka 6 kg och har en 30 cm diameter, den är gjord av valnöt.

Tabell käglor

Table-top versioner av spelet finns också. Dessa inkluderar:
Hood käglor: en miniatyriserade version där PIN-koder på en särskild tabell som är stängd på tre sidor med en läder huva, en “ost” skall kastas i stiften Underarm
Devil bland skräddarsyr: en annan miniatyriserade version, där en liten boll är fäst vid en kedja eller snöre till en vertikal stolpe, så att den svängde genom luften i en båge att hitta pinnarna.

Scattles / slå

En version av käglor där alla stiften är numrerade. Spelare tar sin tur i att kasta stafettpinnen på stiften i syfte att sammanlagt exakt 50 poäng. Om mer än en pin är vältas, poängen fick är att mängden av stiften. Men om bara en pin är vältas, värdet på det är rankats. Om en spelare överskrider 50, deras totala minskar till 25. Tappar sedan placeras upprätt var de står, vilket scattering. Scattles görs av Jaques i London och påminner om den äldre Cornish spel, slå, själv bygger på det finska spelet mölkky.