2008-07-27

Haidong Gumdo

Kategorier: sport — admin @ 11:42

Haedong Kumdo, även stavas Haidong Gumdo, är ett namn myntades omkring 1982 och används för flera koreanska kampsporter organisationer som använder svärd. Stavning varierar mellan vissa organisationer. Det mest anmärkningsvärda är Haidong Gumdo av den ursprungliga organisationen enligt Kim Jeong-Ho, och Haedong Kumdo av de största förgrening enligt Na Han-Il.

Haidong Gumdo grundades av medlemmar som seceded från Korea Kumdo Association. Haidong Gumdo är betydligt uppdaterad med stil från standard kumdo, som poängterar vad de anser en infödd koreanska “slagfält” stil bekämpa över privat dueling stil finns i standard eller Daehan Kumdo. Som sådant är det ingen anknytning till modern, standard kumdo, även om det också påstår sig vara kumdo. Däremot har de KKA främjar Daehan Kumdo, med reglerna i stort sett identiska med Kendo, med noteras en anpassning till koreanska kulturella influenser och metoder.

Haedong Gumdo hämtar sitt namn från Haedong Seongguk Balhae, ett namn för Balhae, en medeltida kungadöme i regionen i nordöstra Korea, och i södra Manchuriet.

Tekniker

Utövare av Haidong Gumdo delta i utövandet av grundläggande techqniues, former, steg Sparring, sparringpartner, energi-building övningar och styckning praktiken.

Grundläggande praktiken sker med mokgum.

Sparring praktiken börjar med bambu svärd, förskott till mokgum, och beroende på skola, maj förväg vägda utbildning vapen med skyddande stoppning eller rustning. Blanketter inom Haidong Gumdo var härrör från mekanik av gicheon, och olika svärd mönster återfinns inom den Muye Dobo Tongji. Baldo och chakgeom former har också utvecklats.

Medan traditionella koreanska svärd former finns i Bonguk Geombeop, andra geombeop undervisas inom Haidong Gumdo kursplaner, däribland:
쌍수 검법 Ssangsu Geombeop
심상 검법 Simsang Geombeop
예도 검법 Yedo Geombeop
제독 검법 Jedok Geombeop
장백 검법 Jangbaek Geombeop
왜검법 Wae Geombeop
외수 검법 Wuisu Geombeop
쌍검 검법 Ssanggeom Geombeop

Haidong Gumdo kan generellt beskrivas som utbyte av flera strejker av svärdet för en strejk av svärdet. I en strejk konceptet karaktäriserar den japanska metoden. Den japanska idealet av “en strejk, en kill” är förhärskande i japanska Kendo, även idag. De förtjänster och begränsningar för vart och ett av de filosofier kan diskuteras i all oändlighet. Förmodligen det bästa sättet att karakterisera den största skillnaden mellan japanska Kendo och den koreanska Haidong Gumdo stilar är genom utbildning filosofi:
Den japanska tekniken i första hand fokuserar på en-mot-en, eller enskilda bekämpa.
Den koreanska tekniken i första hand fokuserar på en-mot-många, eller slagfält bekämpa.

Kärnan i Haidong Gumdo är i shimgum, ett koncept som liknar den som av den spanska duende, som myntades av den spanska poeten, García Lorca. Shimgum är enandet av sinnet, kroppen och anden som uttrycker sig med hjälp av svärdet. Det innebär en teknisk behärskning av svärdet, men överskrider tekniska begränsningar. Man kan vara “tekniskt perfekt” men ändå inte uppnå shimgum. Man kan även vara tekniskt bristfälligt och fortfarande uppnå shimgum. Shimgum är det som gör Haidong Gumdo inte bara en krigisk vetenskap utan också en krigisk konst.

Tvist

En rad rättsliga åtgärder mellan de två främsta Haidong Gumdo organisationer har visat och dokumenterad historia av denna krigiska konst. Dessa organisationer hävdar att Haidong Gumdo är förankrat i den krigiska traditioner av Samurang, en grupp av elit krigare ursprungligen utbildats av en kapten vid namn Seolbong i den antika Koguryo kungariket. Men skriftlig dokumentation kontrollera förekomsten av denna klass av krigare saknas, liksom all information om vad som hänt med Samurang eller deras svärd metoder efter hösten Koguryo.

The World Haidong Gumdo Federation hävdar att Kim Jeong-Ho, ordförande för Daehan Haidong Gumdo Federation, lärde Haidong Gumdo från en befälhavare kallade Jangbaeksan i Kwanak Mountain. De försök slutsatsen att Haidong Gumdo skapades av Kim Jeong-Ho och Na Hanil, vilka båda hade studerat den koreanska svärd konst Gicheonmun och Simgeomdo, och att berättelsen om Jangbaeksan var en metafor för detta. De två arbetade tillsammans under namnet på mera känd för sina två konst, Simgeomdo. Runt 1984 började de undervisa sina krigiska konst under namnet Haidong Gumdo. Haidong Gumdo fortfarande var en förhållandevis liten konst förrän 1989 när Na Hanil spelade den ledande karaktär i ett sydkoreanskt tv-drama. Detta bidrog till att främja Haidong Gumdo avsevärt, men den snabba tillväxten av organisationen lett till interna stridigheter.

Intressanta utövare
Yoon Ja-Kyung är en åklagare som är också undervisning i Haidong Gumdo Federation. Hon är känd för att kombinera Gumdo med traditionella svärd dans, och första gången utomlands i Ohio 1998, och nu regelbundet utför i USA, Kanada och Filippinerna.