2008-07-28

Gaelisk fotboll

Kategorier: sport — admin @ 15:10

Gaelisk fotboll, som vanligtvis kallas “fotboll”, “gaeliska”, eller “Gah” är en form av fotboll spelas huvudsakligen på Irland. Det är, tillsammans med kasta, en av de två populäraste Spectator Sports i Irland i dag.

Gaelisk fotboll kan spelas av grupper med 15 i en rektangulär grass pitch med H-formade mål i varje ände. Det primära syftet är att värdering av sparkar / slår bollen med handen och få det genom mål. Det lag med högst poäng i slutet av matchen vinner.

Spelare förväg bollen upp området med en kombination av transporterar, soloing, sparkar, och hand-förbigående att deras team-mates.

Fotboll är en av fyra gaeliska spel drivs av Gaelic Athletic Association, den största idrotts organisation i Irland. Det har strikta regler om spelaren amatörskap och höjdpunkten av idrotten Mellan länet All-Irland fotbollsfinalen. Spelet tros ha härstamma från forntida irländska fotbollen kallas caid som går tillbaka till medeltiden, även om den moderna regler har inte ställa upp förrän 1886.

Regler

Spelplan

The grass pitch är rektangulära, som sträcker sig 130-145 meter lång och 80-90 meter bred. Det är H-formad målstolparna i varje ände med ett netto på den nedre delen. Samma tonhöjd används för att kasta, GAA, som organiserar både sport, beslutade detta för att underlätta dubbel användning. Lines är markerade på avstånd av 13 m, 20m och 45 meter från varje ände-line. Kortare tältplatser och mindre mål används under-12s.

Varaktighet

Alla fotbollsmatcher pågå i 60 minuter, uppdelad i två halvor av trettio minuter, med undantag av högre inter-länet spel som varar 70 minuter. Drar beslutas av replays eller genom att spela 20 minuter av extra tid. De under 12s har hälften av 20 minuter eller 25 minuter i vissa fall.

Teams

Teamet består av femton spelare plus upp till femton suppleanter, av vilka fem får användas. Varje spelare är numrerade 1-15, och börjar med målvakt, som måste bära ett annat färgade Jersey.

Positioner

Bollen

Spelet spelas med en runda läder fotboll, liknande en fotboll boll, men tyngre och med horisontella sömnaden snarare än hexagon och pentagon paneler ofta används på fotbollar och liknande i utseende en vanlig volleyboll. Det kan bli sparkad eller hand passerade. En hand klarar inte är en punch utan snarare en strejk på bollen med den sida av slutna näve, med hjälp av knoge av tummen.

Följande anses tekniskt Fouls:
Picking bollen direkt från marken
Att kasta bollen
Going fyra steg utan att släppa, studsande eller soloing bollen.
Avvisade bollen två gånger i rad
Hand går bollen över en motståndares huvud och sedan köra runt honom för att fånga det
Hand passerar ett mål
Square boll, en ofta kontroversiella regeln: Om det för närvarande bollen går in i den lilla rektangeln finns det redan ett attackera spelare inne i liten rektangel, sedan ett fritt beviljas.
Ändra händer: Att kasta bollen från höger till vänster eller vice versa.

Scoring

Om bollen går över crossbar, en punkt är poängsätts och en vit flagga tas upp av en domare. Om bollen går under crossbar, ett mål, värda tre poäng, är poängsätts och grön flagg tas upp av en domare. Målet är bevakad av en målvakt. Poäng registreras i formatet (målet totala) – (totala poängen).

Bekämpande

Nivån på tackla tillåts är mer robust än i förening fotboll, men mindre än rugby. De angripa regel har kritiserats för att vara alltför vag.

Shoulder-laddning och slapping bollen av en motståndare hand är tillåtet, men följande är alla Fouls:
använda båda händerna för att ta itu
drivit en motståndare
slående en motståndare
dra en motståndarens tröja
blockerar ett skott med foten
skjutdörr angriper
snubbla
berörande målvakt när han är inne i den lilla rektangel
wrestling bollen från en motståndare händer

Att starta spela
en match börjar med referens kastar bollen upp mellan de fyra mitten fielders.
Efter en angripare har satt bollen i stort av målen, målvakt kan ta en kick ut från marken i utkanten av den lilla kvadraten. Alla spelare måste vara längre än 20 m linje.
Efter en angripare har rankats, målvakt kan ta en kick ut från marken från 20 meter. Alla spelare måste vara längre än 20 m linje och utanför halvcirkel.
Efter en försvarare har satt bollen i stort av målen, en angripare kan ta en “45” från marken på 45 m linje nivå med där bollen gick brett.
När en spelare har lagt bollen över bisyssla, övriga team kan ta en bisyssla kick vid den punkt där bollen vänster planhalva. Det kan sparkas från marken eller händerna.
När en spelare har begått en foul, den andra team kan ta en gratis kick vid den punkt där foul begicks. Det kan sparkas från marken eller händerna.
Efter en försvarare har begått en foul inne i en stor rektangel, det andra laget kan ta en straffspark från marken från mitten av 13 m linje. Endast målvakt maj vakta mål.
Om många spelare kämpar om bollen och det är inte klart som var sotigt första, domare kan välja att kasta bollen mellan två spelare.

Tjänstemän

En fotbollsmatch är övervakas av åtta tjänstemän:
Den referens
Två linjedomarna
Bisyssla officiella standby linesman
Fyra umpires

Den referens är ansvarig för start och stopp spela, registrera poängen, tilldelning befriar och bokning och skicka ut spelare.

Linjedomarna ansvarar för att ange riktningen för linje bollar till domare.

Den fjärde tjänsteman är ansvarig för tillsynen över substitutioner, och även angivande av mängden stopp tid och spelarna ersättas med hjälp av en elektronisk styrelse.

The umpires ansvarar för att bedöma scoring. De visar att domarens huruvida ett skott var: stort, ett 45 m kick, en punkt, fyrkantig boll eller ett mål.

Tvärtemot populära övertygelse inom föreningen, alla tjänstemän är inte skyldig att ange “alla förseelser” till referens, men är i själva verket bara har möjlighet att informera referens till våldshandlingar som de har upplevt som har skett utan domare kunskap. En linesman / Umpire är inte tillåtet att informera domare tekniska Fouls exempel en “dubbel bounce” eller en olaglig plocka upp bollen. Sådana beslut kan endast göras efter den referens.

Historia

Gaelisk fotboll är en av världens äldsta spel, har funnits sedan 16-talet. Det är en av de mest spelade spelen i Irland och är också vanligt spelade i andra länder. En av de första noteringar om fotboll i Sverige kommer från 1308, då John McCrocan, en åskådare på en fotbollsmatch i Newcastle, County Dublin anklagades för misstag stabbing en spelare som heter William Bernard.

Stadgan för Galway av 1527 gjorde att spela i “mul balle” och bågskytte men förbjudna ” ‘hokie” – kasta en liten boll med käppar eller tunnstav “liksom andra idrotter. Men även “fot-boll” förbjöds av den allvarliga söndag Iakttagande Act av 1695, vilket infördes böter om en shilling för dem som fångats spelar idrotten. Det visade sig dock svårt, om inte omöjligt, för myndigheterna att tillämpa lagen och de tidigaste inspelade mellan landsting match i Irland var ett mellan Louth och Meath, i Slane, 1712.

I början 19th century, olika fotbollsmatcher, kallade caid, var populära i Kerry, särskilt Dingle halvön. Fadern W. Ferris beskrivs två former av caid: “Fält game” där syftet var att sätta bollen genom arch-liknande mål, som bildats av de boughs av två träd, och, den episka “cross-country game” som varade en hel söndag och vann genom att ta bollen över en socken gränsen. “Wrestling”, “anläggningen” motstående spelare, med bollen var allt tillåtet.

Under 1860-talet och 1870-talet, Rugby och Association fotbollen började bli populära i Irland. Trinity College, Dublin var ett tidigt fäste i Rugby, och reglerna för det engelska fotbollsförbundet var kodifierad i 1863 och distribueras i stor utsträckning. Genom den här gången, enligt gaelisk fotboll historikern Jack Mahon, även i den irländska landsbygden, caid hade börjat ge vika för en “rough-and-tumble game” som ens snubbla.

Irländska former av fotboll formellt sett inte ordnas i en organiserad lek nummer av Gaelic Athletic Association fram till 1887. Den GAA försökt att främja traditionella irländska sport, såsom kasta och att avvisa utländska importer. Den första gaeliska fotbollens regler, som visar inflytande kasta och en önskan att skilja från förening fotboll – till exempel i deras brist på en offside-regeln – upprättades av Maurice Davin och offentliggöras i Förenta Irland tidningen på 7 februari 1887.

Den blodiga söndagen 1920, under det engelsk-irländska kriget, en fotbollsmatch på Croke Park attackerades av brittiska styrkor. 14 människor dödades och 65 skadades.

Damernas gaelisk fotboll har blivit allt populärare bland kvinnor sedan 1970-talet.

Förhållandet mellan gaelisk fotboll och australisk fotboll och frågan om huruvida de har gemensamma rötter är en fråga om historiska kontroverser. Spelen hålls mellan en irländsk representationslag och en australisk lag, enligt kompromissen regler kallas Internationella regler fotboll.

Den nuvarande generaldirektören för GAA är Paraic Duffy av Monaghan.

Team i Millennium

Detta var ett lag som valts i 1999 av en panel bestående av GAA tidigare presidenter och journalister. Målet var att plocka ut det bästa någonsin 15 spelare som hade spelat spelet på sina respektive positioner, sedan grundandet av GAA i 1884 fram till millennieskiftet år 2000. Naturligtvis många av valen var mycket omdiskuterad av fans runt om i landet.

Ligor och lag struktur

Alla gaeliska sporter är amatör, lätta på de strikta som denna tolkas förespråkas av de gaeliska Players Association.

Den grundläggande enheten i varje spel anordnade på klubb nivå, som brukar arrangeras i en socken, med olika lokala klubbarna spelar för att vinna County Championship på olika nivåer:
Senior: bättre vuxna klubbar
Mellantider: junior mästare konkurrera i detta följande säsong
Junior: svagare vuxna klubbar, från små samhällen
Under-21
Minor: under-18
Enligt ålder: alla åldrar från under-17 ner till under-8

På nationell nivå, laget är organiserad i de gamla irländska länet, som producerar 34 lag som representerar de ursprungliga 32 länen att täcka den irländska ön, plus lag som representerar den irländska diasporan i London och New York. Dela Dublin i norr och söder på grund av sin enorma befolkning har övervägts men kommer sannolikt inte att ske någon gång snart. Det finns även klubbar i andra delar av USA, Storbritannien, Asien, Oceanien, kontinentala Europa och Kanada.

Även Irland var delad i två stater 1920, gaeliska idrotter fortsätta vara organiserade på ett all-ön.

Ett team av 15 spelare plus substitut är bildad av de bästa spelarna spelar på klubb nivå.

Nästan alla länen spela mot varandra i en knock-out-turnering som kallas Alla Irland Championship.

Dessa modifierade knock-out spel är organiserad i de fyra irländska provinserna Ulster, Munster, Leinster och Connacht.

I det förgångna har det bästa laget från varje skulle spela någon av de andra, i ett skede känt som All-Irland semi-finalerna, med det vinnande laget från varje omgång spelas varandra i All-Ireland Final.

En nyligen genomförd omorganisation ger nu en “bakdörr” metod av kvalificerade, med slås ut team få ytterligare en chans att vinna tillbaka in i tävlingen. Detta innebär att ett team maj besegra ett annat lag i ett tidigt skede i mästerskapet, ändå att besegras och knackade-ute ur turneringen av samma grupp i ett senare skede.

County team också konkurrera i National Football League, hålls varje vår. The League är långt ifrån så prestigefyllda som All-Irland, men på senare år närvaro har vuxit och intresse från allmänheten och från aktörer har vuxit. Detta beror delvis på organisationen av ligan i ovanstående format, tillhandahållande av Division 2 slutskedet och det relativt nya förändrade startar ligan i februari i stället för november. Live matcher visas på den irländska-language TV-station TG4, med höjdpunkter som visas på RTE2.

Det Alla Irland Final

Den sista omgång mellan landsting serien är det Alla Irland Slutlig som äger rum den fjärde söndagen i september på Croke Park. Före 1999, det sista hölls den tredje söndagen i månaden, men det anpassade ändrades på grund av en överbelastad förfalloplanen i matcher. De 2007 slutlig, vanns av Kerry, spelades den tredje söndagen i september, den 16 september.

Under fyra söndagar i september, Alla Irland slutspelet i herrarnas fotboll, kvinnors fotboll, kasta och camogie äga rum på Croke Park, den nationella arenan i GAA, med mäns omlöpning regelbundet locka publik över 80.000. Gäster som deltar omfatta Uachtarán na hÉireann, An Taoiseach och ledande dignitärer.

Två nivåer av spelet spelas vid varje Alla Irland, Senior team och smärre team

Den vinnande högre länet fotbollslaget mottar Sam Maguire kopp. De mest framgångsrika länet i historien om fotboll är Kerry, med 35 All-Irland vinner, följt av Stockholm, med 22 vinner.