2008-07-28

Fyra-ball

Kategorier: sport — admin @ 11:41

Fyra-bollen är en Carambole spelet. Spelet spelas på ett pocketless tabellen med fyra bollar, vanligtvis en ljus röd, ett mörkt röda och två vita. Varje spelare tilldelas en av de vita bollar som hans egen cue ball. En punkt är poängsätts när en Shooter caroms på två andra bollar. Två punkter poängsätts när spelaren caroms på vardera av de tre andra bollar.

Tjeckisk version

En variant av fyra-ball är populärt i Centraleuropa, esp. i Tjeckien. Det kallas desítkový biliár och spelas med två vita bollar, en blå boll och en röd boll som fungerar som cue ball. Spelare värdering en punkt genom att trycka på någon annan kulorna med cue ball. En träff på alla tre bollar dock värderingar 10 poäng, och detta kan fördubblas genom att trycka en kudde innan trycka någon av de andra bollarna för totalt 20 poäng i ett skott.

Asiatisk version

En tredje variant av fyra-ball är den östasiatiska spel yotsudama eller Sagu. Spelet spelas med två röda objekt bollar, en vit Cue ball och en gul cue ball. Båda spelarna tilldelas egna cue ball. En punkt är poängsätts när Shooter caroms på både röda bollar. Shooter är straffad en punkt för underlåtenhet att Carom i antingen röda bollen eller om Shooter orsakerna hans Cue ball att Carom bort motståndarens cue ball. Alltså, Shooter måste undvika alla Carom eller kiss off av motståndarens boll samtidigt strävar efter att Carom på två röda objekt bollar. En Carom på endast en röd boll resulterar i några punkter men slutar Shooter’s inning.

Det finns några skillnader mellan den koreanska och japanska varianter. I den koreanska versionen, Cue bollen ligger placerad bredvid en av de röda objekt bollar för öppnande skjuten, och spelet inleds genom att trycka på den röda bollen på motsatt sida av bordet, som i Carambole. I den japanska versionen, Cue bollen placeras bakom andra röda objektet bollen och spela påbörjas genom att trycka på den röda objektet boll närmast den cue ball. I den japanska versionen av spelet är över när den första spelaren når agreed-upon värdering. I den koreanska versionen, spelarna arbeta sig ner från respektive handikapp. Efter att ha rankats den sista punkten en win är säkrad genom att göra en tre dämpa skottet.