2008-07-28

Eight-ball

Kategorier: sport — admin @ 13:22

Eight-ball är en pocket biljard spel populär i stora delar av världen, och föremål för internationella amatörer och professionella konkurrens. Det spelas med sexton bollar på ett biljardbord med sex fickor.

Historia

Spelet om åtta-ball härrör från en tidigare omgång uppfanns omkring 1900 och ursprungligen populärt under namnet “BBC Co Pool” av Brunswick-Balke-Collender Company. Denna föregångare spelet spelades med sju gula och sju röda bollar, en svart kula och cue ball. Idag är numrerade stripes och fasta ämnen är att föredra i de flesta av världen, även om brittisk stil variant använder traditionella färger. Spelet var relativt enkla regler jämfört med i dag och kunde inte läggas till en tjänsteman regelboken fram till 1940.

Internationella regler

Amerikansk stil åtta-ball regler spelas världen över av yrkesverksamma, och i många amatör ligor. Reglerna för åtta-boll kan vara det mest ifrågasatta av alla biljard spel. Det finns flera konkurrerande uppsättningar av “officiella” reglerna. Den ideella World Pool-Billiard Association, med nationella dotterbolag såsom Billiard Congress of America, promulgates World standardiserade regler för amatörer och professionella spela. Den för-vinstdrivande International Pool Tour har också etablerat en internationell uppsättning regler för professionella och semi-professionella spela, som används i stora turneringar i tv. Samtidigt har många amatör ligor, t.ex. den amerikanska Poolplayers Association / kanadensiska Poolplayers Association, och Valley National Eight-ball Association / VNEA Europa, använder sina egna rulesets som sin standard, samtidigt som miljontals individer spela informellt använda vardagligt regler som varierar inte bara från område till område men även från plats till plats.

En sammanfattning av de internationella regler som följer:

Utrustning

Det finns sju fasta-färgade bollar numrerade från 1 till 7, sju randiga bollar numrerade 9 genom 15, en 8-ball, och en cue ball.

Bollarna är oftast färgad på följande sätt:
1 och 9 – gul
2 och 10 – blå
3 och 11 – röd
4 och 12 – lila
5 och 13 – orange
6 och 14 – grön
7 och 15 – brun
8 – svart
Cue – vit

I tabellens spelar yta är ca 9 ft med 4,5 ft, även om vissa ligor / turneringar kan tillåta andra storlekar.

Setup

För att starta spelet, föremål bollar placeras i en tresidig rack. Basen av räcket är parallell med slutet järnväg och placeras så toppen bollen i rack ligger vid foten plats. De bollar i rack är idealiskt placerad så att de alla är i kontakt med varandra. Detta åstadkoms genom att trycka på bollar tillsammans från baksidan av räcket mot toppen bollen. Placeringen av bollar, för en rättslig rack enligt World standardiserade regler är att de 8 bollen är placerad i mitten, medan de två nedre hörnen måste vara en rand och en solid. The Cue bollen placeras var som helst brytaren önskemål innanför “kök”.

Bryta

En person har valt att skjuta först och bryta objektet bollen rack isär. Om Shooter som bryter underlåter att göra en rättslig paus, då motståndaren kan kräva ett nytt rack och bli brytare, eller välja att spela från den aktuella positionen för bollarna.

Om breaker fickor en boll är det fortfarande det spelarens tur och tabellen anses vara “öppen”. Om breaker underlåter att göra ytterligare en boll efter avbrottet, bordet är fortfarande “öppen” tills någon juridiskt fickor en boll.

Enligt World Standardiserad regler, om de 8 bollen är håvade på rasten, brytaren kan begära ett nytt rack eller har de 8 ball fläckig och fortsätta skjuta. Om breaker repor medan pocketing den 8 boll på rasten, den inkommande spelaren har alternativet med ett nytt rack eller som har 8 ball fläckig och börja fotografera med boll i hand bakom huvudet sträng.

För regionala variationer, se nedan.

Slår

En spelare kommer att fortsätta att skjuta tills begå en foul, med en säkerhet, eller att inte juridiskt pocket ett objekt boll på ett icke-säkerhet skott. Därefter har turen kommit till motstridiga spelare. Spela suppleanter på detta sätt för resten av spelet. Efter en foul, den inkommande spelaren har boll i hand var som helst på bordet, om inte foul inträffade på rasten skott, som konstaterats tidigare.

Pocketing den 8 ball

När alla av en spelare eller laget grupp av objekt bollar är håvade kan de försöka sjunker den 8 ball. För att vinna, spelarens eller team måste först ange vilken ficka de planerar sjunker den 8 ball in och sedan framgångsrikt potten 8-ball i det som kallas fickan. Om 8 bollen faller in i någon ficka annan än den som utsetts, slås ut bordet, eller en foul inträffar och 8-ball är håvade, förlorar spelaren spelet. Annars spelarens tur är över.

Vinnande

Något av följande fall resultera i ett spel vinna:
En spelare juridiskt fickor den 8 bollen till anvisad pocket, efter alla hans eller hennes objekt bollar har håvade
Den motsatta spelare olagligt fickor den 8 ball
Den motsatta spelare begår någon foul, inklusive repa Cue bollen i fickan, eller knackar bort tabellen, under samma inning att 8 bollen är håvade. En början eller dåligt är inte en förlust av spelet om 8 ball är inte håvade eller hoppade från bordet.
Den motsatta spelare knackar den 8 ball off tabellen.

Fouls
Shooter misslyckas med att slå en av sina egna objekt bollar med Cue ball, innan andra bollar som kontaktas av cue ball. Detta inkluderar delad skott, där Cue bollen slår en av Shooter’s och en av motståndarens invändningar bollen samtidigt.
Nr bollen kommer i kontakt med en kudde eller är håvade efter juridiska Cue ball kontakt med föremålet bollen.
The Cue bollen håvade
Shooter inte har minst en fot på golvet
The Cue bollen är skjuten innan alla bollar har kommit till ett fullständigt stopp från föregående skjuten
The Cue bollen träffas mer än en gång under ett skott
The Cue bollen hoppade helt eller delvis över ett skymmer bollen med en olaglig hoppa skott som skopor under Cue ball
The Cue bollen är klart knuffade, med Cue tip kvar i kontakt med det mer än ett ögonblick
Shooter berör Cue bollen med något annat än spetsen på Cue
Shooter berör någon annan boll, annat än som behövs för att flytta Cue bollen när spelaren har boll i hand
Shooter knackar en boll utanför tabellen
Shooter har skjutits out-of-sväng
På rasten skjutits, inga bollar är håvade och färre än fyra bollar nå kuddar

Engelsk stil regler

I Förenade kungariket Blackball som ett övergripande ganska annorlunda version av spelet har utvecklats, influerad av engelska biljard och snooker och har blivit populära i amatör konkurrensen i Storbritannien, Irland, Australien, Nya Zeeland och några andra länder. Som med amerikanska åtta-ball, det finns två konkurrerande standarder organ som har utfärdat internationella bestämmelser. Bortsett från att använda oräkneliga objekt bollar, UK-style tabeller har fickor just större än bollarna, och mer än en typ av resten är vanligen anställda. Reglerna avsevärt skiljer sig åt i flera avseenden, bland annat hantering av Fouls, som kan ge motståndaren två skott, omdragning, val av vilken grupp av bollar blir skjutna som spelare, hantering av fryst bollar och snookers, och många andra detaljer.

Den engelska Pool Association är erkänd av de idrottsråd som det styrande organet för pool inklusive Blackball i England.

Eight-ball rotation

Hybrid spel åtta-ball rotation är en kombination av åtta-ball och rotation, där spelarna måste pocket deras bollar i nummerordning.

Informella regeln variationer

Australien

Australian pub spela får föreskriva att om man förlorar spelet med alla sju av ens objekt bollar kvar på bordet, en har “pantsed” och måste linka ett fullt varv runt bordet, med det egna byxor runt sina vrister eller ens fullt naken.

Kanada

I Kanada finns det en liknande nivå och typ av variation som i USA. Ett allt vanligare inslag i det kanadensiska bar pool är “ansluten dig själv på 8”-regeln – Det har inte drabbat 8 bollen när man skjuter för 8 är en förlust av spelet, såvida man inte var ansluten till ett motståndaren. Pocketing en motståndares invändningar bollen medan du fotograferar för 8, även om skottet var annars juridiska, är också ett spel-förloraren, ofta även i den lokala ligan spelar. “Split” skott, där cue ball samtidigt skapar en rättslig och en motståndarens objekt bollar, anses normalt rättsliga skott i informella spel, så länge som de kallas som delad skott, och träffen är i själva verket samtidigt att det mänskliga ögat. En annan kanadensisk bar-pool gentlemannaförseelse är att ett skott är ett besök ending foul om en fickor en heter skott men också fickor en annan boll övrigt, även om det är ens eget.

Latinamerika

I Mexiko och delar av Sydamerika, 1 boll ofta måste håvade i höger ficka, och den 15 bollen måste håvade på den andra sidan fickan. Denna regel troligen utvecklats för att göra det svårare att ta slut efter första skottet. Position spelar tar en större roll i denna variation, och många gånger en spelare strategi kommer att kretsa kring att få 1 eller 15 i. När omdragning bollarna för denna variation, den 1 och 15 bollar placeras bakom den 8 bollen i mitten av racket, 1 boll på höger och 15 bollen till vänster.

A latinamerikanska varianten av “sista-pocket” är att varje spelare har två cue ball repor när du tar bilder för 8, som måste håvade i samma ficka som Shooter slutliga objektet ball; sådana Fouls helt enkelt slut Shooter tur på bordet och ge motståndaren boll i hand, bara den tredje scratch är en förlust av matchen, denna version är vanliga även i USA pool barer som domineras av senaste Latino invandrare.

I Brasilien, en foul är i allmänhet straffas med pocketing den lägsta numrerade bollen på motståndaren.

Nya Zeeland

En traditionell informella regeln i Nya Zeeland är “down-trou” krav: En spelare som förlorar utan pocketing någon av sina egna bollar förväntas äran denna förnedring genom att släppa sina byxor.

Nordafrika

I nordafrikanska länder, liksom i Latinamerika, både 1 och 15 bollar måste håvade i sidorna, den 15 på höger och 1 till vänster. Den nordafrikanska version av det informella spelet är alltid spelat “Last-pocket”. Boll i hand är inte fattas om Fouls och “bank-de-8” är ett mycket vanligt regeln förutom sista-pocket.

Storbritannien

Det finns flera vardagligt Blackball varianter, som tillsammans med skillnader mellan publicerade Blackball regler och amerikansk stil åtta bollen kan bli aktuella med åtta-ball spelare som en form av kulturkrockar när man spelar mot motståndare som är mer vana vid brittisk pub pool, två skott regler är de mest betydelsefulla.

Den “pantsed” rule of Australian pub spela blir också mer vanligt i universitet och pubar i Storbritannien, där det heter att “sju-balled”, och kan kräva minskar exponeras runt bordet så många som tre gånger.

USA

“Bank-8” är en vanlig svensk amatör variation, speciellt om då i bar tabeller, där 8 ball måste vara banker eller sparkas, utanför en eller flera kuddar, i det som kallas pocket; antingen spelaren kan tyda bank – de-åtta när som helst före eller under matchen, och de andra får godta eller avslå; alla andra regler gälla som vanligt. Spela bank-åtta kan anses rude om det finns en lång rad av spelare som väntar på att använda tabellen.

En liknande motiverade variant är “sista-pocket”, där 8 ball måste håvade i samma ficka som skjuter spelarens sista objektet ball; alla andra regler gälla som vanligt.

I informella amatör spelar i vissa regioner, tabellen kommer endast anses öppet om ingen bollar var håvade, eller lika många ränder och fasta ämnen var håvade eller cue ball var repad, på rasten, om ett ojämnt antal kulor var rättsligt håvade, såsom en fast och två ränder, eller ingen fast form och en rand, breaker måste skjuta den ränder. Det är också ett vanligt hus regel på vissa områden att om Cue bollen håvade eller flyger bort tabellen på rasten, breaker förlorar spelet direkt. I icke-money-spel är det vanligt att en foul break där räcket var inte drabbas alls ses som skjutits av den ursprungliga breaker.

I gemensamma bar pool, Fouls som inte cue ball repor i fickan eller utanför tabellen i allmänhet endast orsaka förlust av tur, med Cue bollen kvar på plats. Även när det gäller en cue ball scratch, detta bara resulterar i boll i hand bakom huvudet sträng. Hantering av Fouls medan du fotograferar i och / eller pocketing den 8 ball varierar mycket från område till område, i bar pool. I vissa fall någon foul samtidigt skjuter på men inte pocketing den 8 är en förlust av matchen, i andra bara en foul medan annat framgångsrikt pocketing den 8 och i ytterligare andra bara vissa Fouls, som också förlisning en av motståndarens boll, medan pocketing den 8

Andra amerikanska bar pool oegentligheter från område till område inkluderar: Knocking de Cue ball off tabellen på rast får en omedelbar förlust och repa Cue bollen på rast får en omedelbar förlust, pocketing 8-boll på rasten kan vara antingen en omedelbar vinst eller omedelbar förlust, inga säkerheter kan tillåtas på alla – alla skott måste vara en minst vagt rimliga försök att fickan en rättslig ball; scoop-under hoppa skott brukar ses som giltiga, alla hoppa skott kan förbjudas; Massé skott får förbjudas, det kan vara olagligt att använda de 8 bollen på något sätt i kombinationer, caroms eller kyssar; tabellen är nästan aldrig med så öppna som för att det skall vara tillåtet att använda de 8 boll, eller en boll av motsatt färg , Som den första bollen i en kombination skott medan bordet är öppet, 8-ball kan åläggas att vara håvade “snyggt” i betydelsen att ingen kontakt med andra objekt bollar, underlåtenhet att slå en av de egna objekt bollar anses vara en “Tabellen scratch” och ger den motsatta personen ett skott i hand bakifrån huvudet string; delad skott, där cue ball samtidigt skapar en rättslig och en motståndarens objekt bollar, kan anses juridiskt skott, så länge de är heter som delad skott, och träffen är i själva verket samtidigt att det mänskliga ögat, mest av allt är att det kan krävas att alla skott måste ställas i detalj om vad bollar och bank / kick kuddar kommer att vara inblandade i skottet , Med skottet betraktas som en tur-sluten foul om det inte utförts exakt som planerat, eller helt oppositely, att ingenting annat än 8-ball måste kallas på något sätt – “slask” kan räkna. De flesta league-spelare finns också bar poolspelare under andra omständigheter och kommer att växla mellan förbundet och dess lokala hus regler, beroende på vem deras motståndare är.

På grund förmodligen till inverkan av nio-ball, där 1 boll måste vara toppen bollen av räcket mest amerikanska bar spelarna traditionellt rack en omgång åtta bollen med 1 boll i denna position. Omdragning är också oftast gjort solid-rand-solid-rand-fast längs två sidor av rack, vilket resulterar i fast form som i alla tre hörnen. Detta är inte en juridisk rack i World standardiserade regler, eller något annat anmärkningsvärt ligan ruleset, eftersom den ger en automatisk, starka statistiska fördel att fasta ämnen.