2008-07-27

Daitō-ryū Aiki-jūjutsu

Kategorier: sport — admin @ 15:14

Daitō-ryū Aiki-jūjutsu, ursprungligen kallade Daitō-ryū Jujutsu är en japansk krigiska konst som först blev allmänt känt i början 20th century under headmastership av Takeda Sokaku. Takeda hade omfattande utbildning i flera kampsporter och hänvisade till den stil han undervisade som “Daitō-ryū”. Även om skolans traditioner hävdar att förlänga tillbaka århundraden i japansk historia finns det inga kända bevarade register över de ryū innan Takeda. Oavsett om han betraktas som konservatorn eller grundare av konsten, den kända historien om Daitō-ryū börjar med Takeda Sokaku. Det kanske mest berömda elev i Takeda var Morihei Ueshiba, grundaren av aikido.

Historia

Upprinnelsen Daitō-ryū upprätthålla en direkt härstamning förlängning cirka 900 år, ursprung med shinra Saburō Minamoto no Yoshimitsu, som var en Minamoto samurajen och medlem av Seiwa Free Running. Daitō-ryū tar sitt namn från den herrgård som Yoshimitsu bodde i som barn, som heter “Daitō”, i Ōmi provinsen. Enligt legenden, Yoshimitsu dissekerade resterna av männen dödades i striden och studera deras anatomi för att lära sig tekniker för gemensam låsning och avgörande punkt slående.

Yoshimitsu har tidigare studerat tomhänt krigiska konst tegoi, en förfader till den japanska nationalsport av sumobrottning, och lagt till vad han lärt sig att konsten. Yoshimitsu småningom bosatte sig i Kai-provinsen, och vidare vad han lärt sig inom sin familj. I slutändan Yoshimitsu’s great-sonson Nobuyoshi antagit efternamnet “Takeda,” som har namnet på den familj till i dag. Den Takeda familjen kvar i Kai-provinsen fram till tidpunkten för Takeda Shingen. Shingen motsätter Tokugawa Ieyasu och Oda Nobunaga i deras slutligen framgångsrik kampanj för att samla och styra alla i Japan. Med död Shingen och hans arvtagare, Takeda Katsuyori, Takeda familjen flyttat till Aizu domän.

Trots dessa händelser orsakat Takeda familj att förlora något av sin makt och inflytande förblev den sammanflätad med den styrande klassen i Japan. Ännu viktigare är att flytta till Aizu och efterföljande händelser djupt formad vad som skulle träda fram som Daitō-ryū Aiki-jūjutsu i den 19: e århundradet. En viktig händelse var antagandet av Tokugawa Ieyasu s sonson, Komatsumaru, av Takeda Kenshoin. Komatsumaru ägnat sig åt studiet av Takeda familjens kampsporter, och antogs därefter av Hoshina Masamitsu. Komatsumaru ändrade sitt namn till Hoshina Masayuki, och 1644 utsågs till guvernören i Aizu. Som landshövding har han i uppdrag att alla efterföljande styrande i Aizu studera konst av Ono-ha Ittō-ryū, liksom konsten att oshikiuchi, en krigisk konst som han utvecklade för shogunal counselors och retainers, anpassade till förhållandena inom palatset. Dessa konst blev införlivas och comingled med Takeda familj kampsporter.

Enligt de traditioner Daitō-ryū, det var dessa konst som Takeda Sokaku började undervisning till icke-medlemmar i en familj i slutet 19th century. Takeda hade dessutom studerat swordsmanship och spearmanship med sin far, Takeda Sokichi samt Kashima Shinden Jikishinkage-ryū som en live-studenter under den berömda Swordsman Sakakibara Kenkichi. Under sitt liv, Sokaku reste utsträckning för att uppnå sitt mål att bevara hans familjs traditioner genom att sprida Daitō-ryū hela Japan.

Takeda Sokaku s tredje son, Tokimune Takeda, blev rektor för konst följande död Sokaku 1943. Tokimune lärt vad han kallade “Daitō-ryū Aikibudō”, en art som ingår svärdet tekniker av Ono-ha Ittō-ryū tillsammans med den traditionella tekniker av Daitō-ryū Aiki-jūjutsu. Det var också under Tokimune s headmastership det moderna dan rankningar först skapas och tilldelas de studenter som Daitō-ryū. Tokimune Takeda dog i 1993 lämnar ingen officiell efterträdare, men några av hans högt rankade studenter som Katsuyuki Kondo och Shigemitsu Kato nu chef egna Daitō-ryū Aiki-jūjutsu organisationer.

Aiki-jūjutsu

Aiki-jūjutsu är en form av Jujutsu som betonar “ett tidigt neutralisering av en attack”. Liksom andra former av Jujutsu, det betonar kastar tekniker och gemensamma manipulationer för att effektivt kunna kontrollera, undertrycka eller skada en angripare. Det understryker att använda tidpunkten för en attack som antingen smälter eller neutralisera dess effektivitet och använda den kraft som angriparen rörelse mot dem. Daitō-ryū karaktäriseras av riklig användning av atemi, eller de strejkande av viktiga områden, i syfte att inrätta sina jointlocking eller kasta taktik. Några av de konstens slående metoder anställa den svängiga av den utsträckta armar för att skapa makt och att slå med knytnävarna i bedräglig vinklar som kan observeras i tekniker såsom atemi som inrättas gyaku funna-Dori eller “omvänd armbåge lås”. Tokimune anses en av de unika egenskaperna hos den art att den föredrar en kontrollerar ett downed angriparens förband med sitt knä för att kunna lämna sitt händerna fria för att få tillgång till sitt vapen eller att hantera hotet från andra mötande angripare.

Filialer

För närvarande finns det ett antal organisationer som undervisar Daitō-ryū, varje spåra deras härstamning tillbaka till Takeda Sokaku genom ett av fyra av Sokaku: s studenter. De fyra eleverna är: Takeda Tokimune, progenitorceller i Tokimune filial; Takuma Hisa, å Hisa filial; Kōdō Horikawa, å Horikawa filial, och Yukiyoshi Sagawa, å Sagawa grenen.

Tokimune

Den Tokimune filial ned från lära Takeda Tokimune, son till Takeda Sokaku, och utses efterträdare av Daitō-ryū upon död Sokaku. När Tokimune dog han inte utse en efterträdare, och det finns två huvudsakliga grupper som bedriver sin lära.

Den första gruppen leds av Katsuyuki Kondo som började sin utbildning under Tsunejiro Hosono, och fortsätter med Kōtarō Yoshida för en tid innan de börjar Tokimune. På grund av den höga undervisning licenser han beviljades av Tokimune, hans anhängare representerar sin skola som Daitō-ryū “fjärrtrafik.” Han har mycket stöd i kampsporter samfundet för detta. Kondo har gjort mycket för att synliggöra de konstverk som värd seminarier både i Tokyo och utomlands, särskilt i USA.

Den andra gruppen från Tokimune grenen leds av Shigemitsu Kato och Gunpachi Arisawa, som är långvarig studenter och lärare från Tokimune ursprungliga Daitokan huvudkontor i Hokkaidō. Denna organisation kallas Nihon Daito Ryu Aikibudo Daito Kai. De upprätthåller en mindre organisation i Hokkaidō med starka kopplingar till utövare i Europa, särskilt Italien, USA och Brasilien.

Hisa

Den andra stora grenen av Daitō-ryū representeras av elever i Takuma Hisa. Hans studenter banded samman och grundade Takumakai. Intressant är att de har en uppsjö av material i form av film och fortfarande fotografier, tagna vid Asahi Newspaper dojo, registrera Daitō-ryū tekniker lärs ut till dem, först av Morihei Ueshiba och senare av Takeda Sokaku direkt. En av deras största utbildning manualer, kallad Sōden, funktioner tekniker lärs ut till dem av både lärare.

Den Takumakai utgör den näst största Aiki-jūjutsu organisation. På 1980-talet i spetsen genom Shogen Okabayashi, som skickades av de äldre Hisa att utbilda enligt rektorn, Takumakai gjort ett drag att genomföra former för undervisning grunderna i konsten som ursprungligen upprättades genom Tokimune Takeda. Detta steg upprörda vissa preservers av Hisa ursprungliga pedagogiska metod, som leder till bildandet av en ny organisation kallad Daibukan, grundades av ett långsiktigt studerar Hisa, Kenkichi Ohgami. Senare, i syfte att genomföra större förändringar av läroplanen, Okabayashi själv valde att separera från Takumakai och bildade Hakuho-ryu.

Horikawa

Den Horikawa filial ned från lära Kōdō Horikawa, som betraktas som en talangfull innovatör i konsten. Några organisationer har bildats baserade på hans lära.

Den Kodokai grundades av studenter i Kōdō Horikawa, vars utmärkande tolkning av Aiki rörelser kan ses mot förflyttningar av hans elever. Den Kodokai ligger i Hokkaidō och leds av Yusuke Inoue. Båda Inoue far och hans viktigaste lärare, Kōdō Horikawa, var direkt studerande av Takeda Sokaku. Inoue tog sin undervisning licens, i enlighet med Horikawa slutliga önskemål.

Det finns två stora lärare som grenade ut från Kodokai att upprätta sina egna traditioner. Den första var Seigō Okamoto som grundade Daito-ryu Aikijujutsu Roppokai, vars egen tolkning av Aiki och minimal rörlighet kastar har visat sig vara mycket populärt. Organisationen har ett fantastiskt följande utomlands, framför allt i USA och Europa. Den andra gruppen var det av Katsumi Yonezawa som grundade sin egen organisation, kallad Bokuyōkan. I början av 1970-talet, medan Yonezawa fortfarande var en adjunkt vid Kodokai, han var den förste att sätta Daitō-ryū Aiki-jūjutsu till USA och Kanada. Den Bokuyōkan är för närvarande drivs av hans son Hiromitsu Yonezawa, med huvudkontor i Hokkaidō, med följande vid Yonezawa Dojo i USA, liksom filialer i Kanada och Tyskland.

Sagawa

Den sista stora gruppen består av studenter av Yukiyoshi Sagawa, som var en gång anses vara efterföljaren till Takeda Sokaku bör Tokimune inte att överleva andra världskriget. Sagawa, en extremt konservativ lärare, körde bara en enda dojo och undervisade ett relativt litet antal studenter. Sagawa började studera Daitō-ryū enligt Takeda Sokaku under 1914 efter att först lära sig konsten av sin far, Sagawa Nenokichi, som också var en student av Sokaku och en innehavare av en kyoju dairi eller undervisning licens i systemet. Även om det anses av många vara en av de mest genomförda studenter av Sokaku, Yukiyoshi fick kyoju dairi i 1932 men fick inte menkyo kaiden eller intyg om behärskning av systemets hemligheter. Sagawa ofta tjänat som handledaren att Sokaku och reste med honom till olika platser i Japan undervisning Daito-ryu. Han sägs ha varit mycket kraftig i konsten förrän mycket sent i livet och blev omskriven i en rad artiklar i Aiki nyhetsmagasin före sin död 1998.

Tatsuo Kimura, en matematik professor vid universitetet i Tsukuba och en äldre elev Sagawa, driver en liten Aiki-jūjutsu studiegrupp där. Han har också skrivit två böcker om sin utbildning under Sagawa, Transparent Power och Upptäcka Aiki.

Aiki koncept

Takeda Sokaku definieras Aiki på följande sätt:

Tokimune talar om samma ämne:

Klassificering av metoder

Daitō-ryū tekniker innebär både Jujutsu och Aiki-jūjutsu ansökningar. Tekniker är indelade i särskilda listor som är utbildad i tur och ordning. Det är en elev inte kommer att framsteg till nästa “katalog” av tekniker tills han har bemästrat den tidigare. Efter varje katalog, en elev tilldelas ett certifikat eller rulla som listar alla de metoder för den nivån. Dessa fungerar som nivåer för avancemang inom skolan, och är ett system som var vanligt bland klassiska japanska kampsporter skolor som föregick utdelningen av bälten, betyg och examina.

Den första kategorin av tekniker i systemet, shoden waza, men inte saknar Aiki faktorer understryker mer direkt Jujutsu joint manipulation tekniker. Den andra gruppen av tekniker, känd som Aiki-no-jutsu, tenderar att i högre grad betona användningen av ens motståndarens rörlighet eller avsikt för att kuva dem vanligen genom en slänga eller en nålning teknik. En förteckning över de kataloger i Tokimune filials systemet och antalet tekniker som finns inom följande sätt:

Officiellt de Daitō-ryū system sägs vara består av tusentals tekniker, indelade i omote och ura versioner, men många av dessa kan ses som varianter på den grundläggande tekniken. Dessutom Sokaku och Tokimune tilldelas scrolls betecknar vissa delar av läroplanen, såsom tekniker som utnyttjar den långa och korta svärd.

I förteckningen över Takumakai tillägger “Daito-ryu Aiki Nito-ryu Hiden”. Den Takumai gör också betydande användning av fotografiska dokument av tekniker lärs ut vid Asahi Newspaper Dojo av Morihei Ueshiba och Takeda Sokaku, som sammanställs i en serie av elva utbildning manualer kallas Sōden.

Inflytande

Idag Daitō-ryū är den mest utövade skolan av traditionella japanska Jujutsu i Japan. Det stora intresset för denna art, som har mycket gemensamt med många mindre populära klassiska japanska Jujutsu skolor, beror till stor del till framgången för Takeda Sokaku’s student Morihei Ueshiba, och den konst som han grundat, aikido.

Aikido utövas internationellt och har hundratusentals anhängare. Många av dem som är intresserade av aikido har spårat den konstens ursprung tillbaka till Daitō-ryū, som har ökat graden av intresse för en konstform som var praktiskt taget okända för några årtionden innan. Dagens goshin jutsu Kata, eller “former av self defense,” bevara dessa läror, som har Tomiki egna organisationen av Shodokan aikido.

Den konst

Begreppet Aiki är en gammal och var gemensamma för andra klassiska japanska skolor för väpnade kampen. Det finns andra stilar från japanska Jujutsu som använder termen Aiki-jūjutsu men det finns inga uppgifter om dess användning före den Meiji-eran. Det finns många moderna skolor påverkas av aikido som för närvarande använder termen för att beskriva deras användning av aikido-liknande teknik med en mer stridslysten attityd.

Det finns ett antal kampsporter förutom aikido som förekommer eller hävdar att de härstammar från konsten att Daitō-ryū eller lära Takeda Sokaku. Bland dem är den koreanska krigiska konst Hapkido grundades av Choi Yong Sul, som uppgav sig ha utbildats enligt Takeda Sokaku; Hakkō-ryū grundades av Okuyama Yoshiharu som utbildats enligt Takeda Sokaku, och Shorinjikempo grundades av Nakano Michiomi, som är känd för att ha utbildats under Okuyama. Många tekniker från Hakko-ryu är mycket lik den metoder för Daito-ryu. Flera andra skolor i Aiki-jūjutsu hävdar också någon form av härstamning att Takeda Sokaku eller Daitō-ryū.