2008-06-30

Cue sport

Kategorier: sport — admin @ 16:40

Cue sport är ett stort antal olika spel av skicklighet i allmänhet spelas med en cue-minne som används för att slå färgad biljard bollar, flytta dem runt en trasa täcktes biljard bord som begränsas av gummi kuddar.

Historiskt sett har den paraplyorganisation sikt var Biljard. Samtidigt som bekant fortfarande är anställda av vissa som en generisk etikett för alla sådana spel, ordets användning har splintered till mer exklusiva konkurrerande betydelser bland vissa grupper och geografiska regioner. I Förenade kungariket “biljard” enbart avser engelska biljard, medan i USA är det ibland används för att hänvisa till ett visst spel eller klass av spel, eller att alla cue-spel i allmänhet, beroende på dialekt och sammanhang.

Det finns tre stora underavdelningar av spel inom Cue sport
Carambole, med hänvisning till spel spelas på bord utan fickor, bland annat balkline och rak järnväg, dyna caroms, tre-dyna biljard och konstnärliga biljard
Pocket biljard generellt spelas på ett bord med sex fickor, bland annat åtta-ball, nio-ball, straight pool, en pocket och bank pool
Snooker, som samtidigt är tekniskt fickan biljard spel, klassificeras vanligen separat baserat på dess historiska avvikelser från andra spel, samt en separat kultur och terminologi som karakteriserar sin spela.

Fler obscurely, det finns spel som utnyttjar hinder och mål, samt bordsstativ matcher spelade med diskar i stället för kula.

Biljard har en lång och rik historia som sträcker sig från starten den 15: e århundradet, till inslagning av kroppen av Mary, Queen of Scots i hennes biljardbord omfatta 1586, det är nämnt en gång i verk av Shakespeare, inklusive den berömda raden “Låt oss till biljard” i Antony och Cleopatra, till kupolen på Thomas Jefferson hem Monticello, som döljer ett biljard han gömde, som biljard var olaglig i Virginia på den tiden, och genom de många berömda entusiaster i idrotten, inklusive, Mozart , Louis XIV av Frankrike, Marie Antoinette, Napoleon, Abraham Lincoln, Mark Twain, George Washington, Charles Dickens, George Armstrong Custer, Theodore Roosevelt, Lewis Carroll, WC Fields, Babe Ruth, Bob Hope, Jackie Gleason, och många andra.

Historia

Alla Cue sport i allmänhet anses ha utvecklats till inomhus-spel från utomhus stick-och-ball gräsmatta spel, och som sådant vara närstående till troco, krocket och golf, och mer avlägset för stickless Bocce och bowling. Ordet “biljard” kan ha utvecklats från det franska ordet billart, som betyder “Mace”, en genomföra liknande en golfklubb, som var föregångare till den moderna Cue. Begreppet “Cue sport” kan användas för att omfatta de fäderneärvda Mace spel, och även den moderna cueless varianter, till exempel finger pool, av historiska skäl.

Därför, utöver de tre allmänna underavdelningar börsnoterade tidigare, en numera sällsynt hinder kategorin var förhärskande i början gånger. De hinder spel, verkar ha snarast, och inkludera den föråldrade bagatell och PIN-pool bland många andra varianter, några med utarbeta strukturer, och ytterligare andra på en sloped tabellen, upp till det relativt nya stötfångare pool.

Syftet med hinder spel varierar från undvika hinder och fällor, att slå eller passerar genom eller till dem i syfte att göra mål, för att använda dem strategiskt för att värdering på något annat sätt, t.ex. genom rebounding bort dem att nå ett hål i tabellen eller fångstmetoder motståndares kula.

De tidiga krocket-liknande spel ledde så småningom till utvecklingen av Carom eller Carambole biljard kategori – vad de flesta icke-amerikanska och icke-brittiska talare menar med ordet “biljard”. Dessa spel, som en gång helt dominerat Cue idrottsvärlden men har minskat markant i de flesta områden under de senaste generationerna, är spel som spelas med tre eller ibland fyra bollar, på ett bord utan hål, där målet är generellt att hitta ett objekt bollen med en cue ball, sedan ha cue ball rebound off av en eller flera av kuddar och stryk en andra boll. Variationer omfatta tre-dyna, rak järnväg, balkline varianter, dyna caroms, italienska fem stift, och fyra-ball, bland andra.

Med tiden, en typ av hinder returnerar, ursprungligen som en fara och senare som ett mål i form av fickor eller hål delvis skuren i tabellen säng och delvis till kuddar, som leder till uppkomsten av pocket biljard, speciellt “pool “Spel, populär runt om i världen i form av t.ex. åtta-ball, nio-ball, straight pool och en-pocket bland många andra. Begreppen “pool” och “pocket biljard” är nu i stort sett utbytbara, särskilt i USA. Svenska biljard är en hybrid Carom / pocket spelet, och som sådan är sannolikt ganska nära den fäderneärvda ursprungliga pocket biljard outgrowth från 18 till early 19th century Carom spel.

Som en sport

Åtminstone de spel med reglerad internationell professionell konkurrens har kallat “sport” eller “idrottsliga” händelser, inte bara “spel”, sedan 1893 som längst. Helt olika synnerhet spel är ämnet för dagens konkurrens, inklusive många av de som redan nämnts, med konkurrensen är särskilt stora i nio-ball, snooker, tre-dyna och åtta-ball.

Snooker, även tekniskt fickan biljard variant och nära besläktade i sin utrustning och ursprung till spelet i engelska biljard, är en professionell sport organiseras på internationell nivå, och dess regler knappast liknar dem i pool-spel.

En “Biljard” kategorin omfattar pool, snooker och Carom var med i 2005 World Games, som hölls i Duisburg, Tyskland, och 2006 Asian Games såg också införandet av en “Cue sport” kategori. Ansträngningar har också inletts i många år ha cue sports bli olympiska tävlingar.

Utrustning

Billiard bollar

Billiard bollar variera från spel till spel, i storlek, utformning och antal. Carambole bollar är större än pool bollar, och komma som en uppsättning med två Cue bollar och ett föremål bollen. Amerikansk stil pool bollar, användas i en pool spelet och sett hela världen, komma i set om två dräkter av objekt bollar, sju fasta ämnen och sju ränder, en 8-ball och en cue ball; bollarna är racked olika sätt för olika spel. Blackball apparater är liknande, men har omärkta grupper av röda och gula bollar i stället för fasta ämnen och ränder, och är mindre än de amerikanska, de används huvudsakligen i Storbritannien, Irland, och vissa länder i, men inte uteslutande, eftersom de är passar för att spela nio-ball. Snooker bollar är också mindre än i amerikansk stil pool bollar, och komma i set av 22. Andra spel har också anpassat boll-apparater, såsom ryska pyramid och stötfångaren pool.

Billiard bollar har gjorts av många olika material sedan början av spelet, bland annat lera, bakelit, celluloid, crystalite, elfenben, plast, stål och trä. Den dominerande material från 1627 fram till början 20th century var elfenben. Sökandet efter en ersättning för elfenben använda inte var för miljöfrågor men baserat på ekonomiska motiv och fruktan för fara för elefanten jägare. Det var delvis drivs på av en New York biljardbord tillverkaren som aviserat ett pris på $ 10000 för en ersättning material. Den första livskraftiga substitut var celluloid, uppfanns av John Wesley Hyatt i 1868, men materialet var volatil, ibland exploderar vid tillverkning och var mycket brandfarliga.

Tabeller

Det finns många storlekar och stilar i pool och biljard bord. Generellt tabeller är rektanglar dubbelt så länge som de är breda. Mest pool tabeller är känd som 7 -, 8 – eller 9-sidfötter, med hänvisning till längden på bordet långa sidan. Full-size snooker och engelska biljard tabeller är 12 meter lång på den längsta sidan. Pool halls tenderar att ha 9-fots bord och mat till de allvarliga pool spelare. Pubar vanligen 7-fots tabeller som ofta mynt-drivs. Tidigare, 10-fots bord var vanliga, men dessa tabeller är nu antika samlarföremål, några få, oftast från slutet av 1800-talet, finns i poolen hallar emellanåt. Tio-fots bord kvar standardstorleken för Carom biljard spel. Den slates på moderna Carom tabeller är oftast uppvärmd att avvärja fukt och ger en konsekvent spelar yta.

Längden på bordet som regel en funktion av rymden, med många homeowners köpa en 8-fot-tabellen som en kompromiss. Hög kvalitet tabeller är oftast 4,5 till 9 ft. , Med en säng som gjorts av tre bitar av tjock skiffer för att förhindra varpning och förändringar som beror på fukt. Mindre bar tabeller är oftast gjort med en enda bit skiffer. Pocket biljard bord normalt har sex fickor, tre på varje sida.

Cloth

Alla typer av borden är täckta med biljard trasa. Cloth har använts för att täcka biljard bord sedan den 15: e århundradet. Faktum är föregångaren bolaget av de mest kända tillverkare av biljard trasa, Iwan Simonis, bildades 1453.

Bar eller taverna tabeller, som får många spela, använd “långsammare”, mer hållbara trasa. Den duk som används i upscale pool hallar och inrikes biljard rum är “snabbare”, och konkurrensen kvalitet pool duk är tillverkad av 100% kamgarn ull. Snooker trasa traditionellt har en tupplur och bollar beter sig annorlunda när rullande mot kontra tillsammans med den nationella handlingsplanen.

Trasan av biljardbord har traditionellt varit grönt, vilket visar dess ursprung och har varit så färgad sedan den 16: e århundradet.

Rack

Ett rack är det namn som ges till en ram som används för att organisera biljard bollar i början av ett spel. Detta är traditionellt trekantiga till formen, men varierar med typ av biljard som spelas. Det finns två huvudsakliga typer av rack, den vanligare trekantiga form som används för åtta-ball och straight pool och diamant formade rack som används för nio-ball.

Cues

Biljard spel är mestadels spelat med en pinne kallas en cue. En Cue är oftast antingen en en pjäs koniska minne eller en två pjäs stick indelat i mitten av ett gemensamt av metall eller fenoplaster. Hög kvalitet cues är i allmänhet två bitar och är gjord av ett hårt träslag, oftast lönn för biljard och aska för snooker.

Butt slutet av Cue är av större omkrets och är avsedd att vara gripits av spelarens hand. Schaktet i Cue är mindre omkrets, vanligtvis avsmalnande till en 0,4 till 0,55 tum terminus kallas en ferrul, där en rundad läder tips är fastsatt, i jämnhöjd med ferrul, att göra slutlig kontakt med bollar. Spetsen, jämförd med krita, kan användas för att sprida dragning till Cue ball när man inte drabbats i sin center.

Cheap cues görs i allmänhet av tall, lågvärdigt lönn eller andra låg kvalitet trä, med sämre plast ferrules. En kvalitet Cue kan vara dyra och kan vara tillverkade av exotiska träslag och andra dyra material som är artfully inlaid i dekorativa mönster. Många moderna cues görs även, liksom golfklubbor, med högteknologiska material såsom vävda grafit. Skickliga spelare får använda mer än en cue under en omgång, inklusive en separat allmänhet lättare Cue för öppnande bryta skjuten och en annan, kortare Cue med en särskild tips till hoppa skott.

Mekanisk bro

Den mekaniska bro, som ibland kallas “rake”, “bro-minne” eller bara “bron”, “vila” i Storbritannien, används för att förlänga en spelares nå på ett skott där Cue Bollen ligger för långt bort för normal hand överbrygga . Den består av en piska med en räfflad metall eller plast huvudet som Cue plattor på. Många amatörer vägrar använda de mekaniska bro bygger på uppfattningen att detta är unmanly. Men många aficionados och de flesta yrkesverksamma använda bron när den avsedda sköt så kräver. Vissa spelare, speciellt nuvarande eller före detta snooker spelare, använda en skruv-on cue butt förlängning i stället för eller som tillägg till den mekaniska bron. Bridge huvudet design är varierat, och inte alla mönster, i stort sett turnering godkänd. I Italien en längre, tjockare Cue brukar finnas för denna typ av luriga skott. Vanligt i snooker de finns tillgängliga i tre former beroende på hur spelaren hindras; standarden resten har ett enkelt kors, “spindel” har en upphöjd båge runt 12cm med tre stift som att resten av Cue i och för de mest besvärliga av skott , “Giraff” som har en upphöjd arch ungefär som “spindel” men med en smal arm nå ut ca 15cm med groove.

Chalk

Chalk appliceras på toppen av cue-minne, helst före varje skott, öka tip s friktion koefficient så att när den påverkar den Cue boll på ett icke-center träffen, ingen miscue inträffar. Cue tip krita faktiskt inte ämnet vanligen kallad “krita”, men några av flera patentskyddade föreningar, med en silikat grund. “Chalk” kan också hänvisa till en kon av fina, vita hand krita, liksom talk den kan användas för att minska friktionen mellan Cue och bron hand under skytte, för en smidigare stroke. Några märken i handen krita faktiskt är gjorda av komprimerad talk. Många spelare föredrar en hal pool handske över handen krita eller talk på grund av messiness av dessa pulver; Ansamling av partiklar på trasan kommer att påverka bollen beteende och kräver mer frekventa trasa rengöring.

Cue tip krita görs genom att krossa kvarts och slipmedel ämnet korund eller aloxite, till ett pulver och med hjälp av varmluft för att uppnå önskad konsistens. Det är kombinerat med dye och ett bindemedel. Slutligen har en 15 ton per kvadrat-tums hydraulisk press används för att komprimera “krita” i stora kakor som är torkade på ett rack, och sedan skärs i små kuber, dimpled i början att få cue tips, och lindade på papper ärmar. Varje tillverkarens varumärke har olika kvaliteter som kan påtagligt påverka spela. Hög luftfuktighet kan också försämra effektiviteten av krita. Harder, torrare föreningar i allmänhet anses överlägsen av de flesta spelare.

Stora spel

Det finns två huvudsakliga varianter av biljard spel: Carom och pocket. De viktigaste Carambole spel är raka biljard, balkline och tre dyna Biljard. Alla spelas på en pocketless tabellen med tre bollar, två Cue bollar och ett objekt bollen. I alla spelarna skjuter en cue bollen så att den gör kontakt med motståndarens Cue ball liksom föremålet bollen.

De populäraste av de stora variationen i fickan spel är åtta-ball, nio-ball, en pocket, bank pool, snooker och, bland de gamla vakten, straight pool. I åtta-ball och nio-ball Syftet är att sjunka objekt bollar fram till ett juridiskt kan pocket det vinnande Eponymous “pengar bollen”. Välkända men avtagande i popularitet är straight pool, där spelarna försöka fortsätta förlisning bollar, rack efter rack om de kan, nå en på förhand fastställd vinnande värdering. Relaterade till nio-ball, en annan välkänd spelet är växelbruk, där den lägsta numrerade objekt bollen på bordet måste uppnås först, även om något föremål bollen får håvade. Varje håvade bollen är värt sitt nummer, och spelaren med den högsta poängen i slutet av räcket är vinnaren. Eftersom det bara finns 120 poäng tillgängliga, poäng 61 poäng ger ingen möjlighet för motståndaren att komma ikapp. I båda en-ficka och bank pool, spelarna måste sjunka ett antal bollar, respektive, alla i en viss ficka, eller alla genom bank-skott. I snooker, spelarna poäng genom växelvis kruksättningen röda bollar och olika special “färg bollar”.

Straight järnväg eller rakt biljard

I rak järnväg, en spelare får en poäng och får fortsätta skjuta varje gång hans Cue bollen tar kontakt med både andra bollar.

Även om ett svårt och subtila spel, några av de bästa spelarna i raka biljard utvecklat förmågan att samla in bollarna i ett hörn eller längs samma järnväg för att spela en rad sjuksköterska skott till värdering en till synes obegränsat antal punkter.

Den första rak järnväg professionell turnering hölls 1879 där Jacob Schaefer, Sr poängsätts 690 poäng i en enda sväng. Med bollar med upprepade träffen och knappt rör sig i ändlösa “sjukhem”, det var lite för fans att titta på.

Balkline

Mot bakgrund av denna fenomenala skicklighet utvecklingen i rakt järnväg, omgång balkline snart utvecklas för att göra det omöjligt för en spelare att hålla bollarna samlades i en del av tabellen för lång, kraftigt begränsar effektiviteten hos sjuksköterska skott. En balkline är en linje parallellt med den ena änden av ett biljard bord. I spel av balkline – 18,1 och 18,2 balkline, bland andra, mer dunkla varianter – spelarna måste köra minst ett objekt bollen tidigare en balkline fastställts till 18 inches från varje tåg, efter en eller två punkter har rankats, respektive.

Tre-dyna biljard

En mer elegant lösning tre-dyna biljard, som kräver att en spelare ska ta kontakt med de andra två bollar på bordet och kontakta tre järnväg kuddar i processen. Detta är svårt nog att inte ens de bästa spelarna kan bara lyckas i genomsnitt en till två poäng per tur.

Svenska biljard

Dejting till ca 1800, engelska biljard är en hybrid av Carom och pocket biljard spelas på en 6-fots med 12-fots tabellen. Liksom de flesta Carom spel, det kräver två Cue bollar och en röd objektet bollen. Målet med spelet är att värdering antingen ett fast antal punkter, eller värdering av de flesta punkter inom en fastställd tidsram, fastställas i början av spelet.

Poäng delas ut för:
Två Bollkanon: slående både objektet boll och det andra Cue ball på samma skott
Seger faror: kruksättningen den röda bollen, kruksättningen andra Cue ball
Förlorande risker: kruksättningen ens Cue bollen genom cannoning ut en annan boll.

Snooker

En ficka biljard spelet ursprungligen av brittiska officerare stationerade i Indien under 19-talet. Namnet på spelet blev allmänt att också beskriva en av sina främsta strategier: att “snooker” den motstående spelare genom att orsaka att spelare ska foul eller lämna en öppning som kan utnyttjas.

I Storbritannien, snooker är den klart populäraste Cue idrotten på den konkurrensutsatta nivån. Det spelas i många andra länder. Snooker är långt ovanligare i USA, där pool spel som åtta-ball och nio-ball dominera.

Eight-ball

I USA är den mest-spelade spelet är åtta-ball. Målet att åtta-ball, som spelade med ett helt rack med femton bollar och cue ball, är att kräva en dräkt, pocket dem alla, då juridiskt pocket 8-ball, samtidigt förnekar ett motståndaren möjligheter att göra detsamma med deras färg, och utan förlisning den 8 bollen tidigt genom en olyckshändelse. På det professionella planet, åtta-ball aktörer på den internationella Pool Tour var den högsta betalda spelarna i världen och med 2006. I Storbritannien spelet är vanligt spelade på pubar, och det är konkurrenskraftigt spelat i ligorna på båda sidor av Atlanten. Det mest prestigefyllda turneringar inklusive World Open är sponsrade och sanktioneras av International Pool Tour. Reglerna varierar mycket från plats till plats. Pool hallar i Nordamerika är allt lösa sig på World Pool-Billiard Association International Standardiserad regler. Men taverna åtta-ball, vanligtvis spelas på små, då i tabeller och i en “vinnaren håller bordet” sätt, kan skilja sig betydligt även mellan två platser i samma stad. Framväxten av lokala, regionala och nationella amatör ligor kan lindra denna förvirring så småningom.

Nine-ball

Nine-ball använder bara 1 till 9 bollar och cue ball. Det är en rotation spel: Spelaren vid bordet måste göra juridisk kontakt med den lägsta numrerade bollen på bordet eller en foul kallas. Spelet vinns genom juridiskt pocketing de nio bollen. Nine-ball är den dominerande professionella spelet, men som för 2006-2008 har det funnits några förslag om att detta kan förändras, till förmån för tio-ball. Det finns många lokala och regionala utflykter och turneringar som är ifrågasatta med nio-ball. The World Pool-Billiard Association, och det amerikanska affiliate den Billiard Congress of America, offentliggöra Världen Standardiserad regler, även om några oberoende turneringar kan skilja sig från dem på vissa punkter. Den europeiska professionella krets har inrättats regler förändringar, särskilt att göra det svårare att uppnå en rättslig bryta skottet. Den största nio-ball turneringar är de oberoende US Open Nine-ball Championship och WPA Världen Nine-ball Championship för män och kvinnor.Manliga yrkesutövare har ett ganska splittrat schema för professionell nio-ball turneringar. USA Professional Pool Players Association har varit den mest dominerande sammanslutning av 1990-talet och 2000-talet. Kvinnlig personal har en stadig professionell krets som styrs av kvinnors Professional Billiard Association. Ett hett omtvistade händelsen är den årliga Mosconi Cup, som dagbrott inbjudningsseminarium europeisk och amerikansk lag mot varandra i privat och Scotch fördubblar nio-ball matcher under flera days.The Mosconi Cup matcher spelas enligt de strängare EU-regler, som för 2007.

Tre-ball

En variant med hjälp av endast tre bollar, oftast spelat sådana att spelaren i sin tur fortsätter skjuter tills alla bollar är håvade, och spelaren att göra det i minst antal skott vinner. Spelet kan spelas av två eller flera spelare. Avstår från vissa Fouls gemensamma för både nio och åtta-ball.

One-pocket

One-pocket är ett strategiskt spel för två spelare. Varje spelare blir tilldelad en av hörn fickor på bordet. Detta är den enda ficka där han kan lagligen pocket bollar. Den första spelaren till pocket majoriteten av bollar i fickan vinner. Spelet kräver mycket mer defensiv strategi än offensiv strategi, mycket till skillnad från åtta-ball, nio-ball, eller straight pool. Det har sagts att om åtta bollen dam, en-pocket är schack. Detta uttalande kan verifieras genom att titta på ett spel i en ficka. De flesta gånger, genomförda spelare väljer att positionera bollar nära deras ficka i stället för att försöka faktiskt pocket dem. Det ger dem möjlighet att styra spelet genom att tvinga sina motståndare att vara i försvaret istället för att ta en låg andel skott som skulle kunna resultera i en förlust på spelet. Dessa låg andel skott kallas “flygblad” med en ficka aficionados.

Bank pool

Bank pool har blivit populärare på senare år. Bank pool kan spelas med ett helt rack, men är mer normalt spelas med nio bollar. De bollar är racked i nio-ball formation, men i ingen speciell ordning. Målet med spelet är enkelt: att bli den första spelaren till banken fem bollar i valfri ordning. Påföljder och Fouls liknar en ficka i att spelaren begår de foul får plats en boll för varje foul. Detta måste ske innan inkommande spelare skott.

Förteckning över Cue sport

Carambole spel
Konstnärlig biljard
Balkline spel
Cowboy pool
Svenska biljard
Fem-pins
Fyra-ball
Rak-järnväg
Tre-dyna biljard

Pocket biljardspel
Konstnärlig pool och trickshot konkurrens
Bank pool
Baseball pocket biljard
Blackball
Flaska pool
Bowlliards
Casino
Chicago
Kinesiska åtta-ball
Cowboy pool
Cribbage pool
Cutthroat
Eight-ball
Svenska biljard
Lika brott
Irländska standarden pool
Kelly pool
Killer
Nine-ball
One-pocket
Poker pool
Rotation
Ryska pyramid
Sju-ball
Skittle pool varianter
Snooker
Speed pool
Straight pool
Tio-ball
Tre-ball

Snooker
Snooker
Snooker plus
Golf pool

Hinder biljardspel
Bagatelle
Bar biljard
Bumper pool
Flaska pool, skittle pool, och fem-Pins är vestigially klassificeras även här

Cueless och / eller boll-mindre utvecklingen
Hand biljard och finger pool
Carrom