2008-07-28

Cross country kör

Kategorier: sport — admin @ 10:20

Cross Country kör är en sport där grupper av löpare konkurrera för att slutföra en kurs över öppen eller terränggående snabbare än andra grupper. De kurser som används vid dessa evenemang kan exempelvis gräs, lera, skogar och vatten. Det är ett folkligt deltagande idrott, och oftast sker i tempererade regioner under hösten och vintern när mjuka villkor underfoot företräde.

Historia

Cross country kör är en organiserad sport som härrörde från den Crick Kör hållits varje år sedan 1837 i Rugby School England. I början 19th century Cross Country var praktiseras i alla offentliga skolor. År 1851, Grundutbildning i Exeter College, Oxford organiserade en fot grind. Detta var en analogi med torn jagar på hästen där ett ras skulle hållas i riktning mot närmaste Kyrkans torn och tvingar ryttare att klara landsbygdens hinder såsom häckar, staket och diken. En två mil Cross Country terrängritt utgjort en del av Oxford University sport i 1860, men ersättas 1865 av en händelse över hinder på ett plant fält, som blev den moderna hinderlöpning i friidrott.

År 1868, medlemmar i Thames Rowing Club letar efter vintern utöva bildas Thames Hare och hundar i Roehampton på den sydvästra utkanten av London och angränsande Wimbledon Common som cross-country raser var iscensatt. De fick sällskap av Peckham Hare och hundar i 1869, Cheshire Tally Ho Hare och hundar i 1872, Birchfield Harriers 1877, Cambridge University Hare och hundar under 1880 och Ranelagh Harriers i 1881. Den engelska Cross Country unionen följde på 1883 då de nationella mästerskap. De flesta av dessa tidiga klubbar fortsätta att utvecklas till denna dag. Anledningen till namnen förknippas med jakt är det i många av de tidiga matcherna, kursen sattes på papper som jagar: några löpare skulle få börja den största delen av fältet och lägga en “doft” av scattering ett paper trail bakom dem som hundar skulle följa. Racing skulle äga rum mellan harar och hundar och inom de hundar själva. På grund av de uppenbara olägenheter detta kan generera, denna form av racing var i stort sett upphört ganska tidigt. Enstaka matcher fortfarande ske genom Cheshire Tally Ho och populära Hash House Harriers, till exempel. Men från ett tidigt stadium steeplechases och mästerskapet raser också ägde rum under fasta kurser, som i dag.

År 1878, idrott infördes i USA av William C. Vosburgh. Vid första, sport serveras främst som fortbildning för sommaren Friidrott friidrott. Nio år senare, Cross Country kör blev en formell sport i USA. Trots den internationella popularitet cross-country, sport ströks från de olympiska spelen efter 1924 beror på att det är en olämplig sommaren idrotten. Under 1960, International Amateur Athletic Federation, som reglerar terränglöpning, tillåtet för kvinnor att köra för första gången.

I idrott är fortfarande populär i tempererade länder. Internationellt, IAAF organiserar World Cross Country Championships. På senare år har den typ av kurs på denna händelse har förändrats, flyttar från den traditionella formen för att snabbare, torrare kurser.

Kurser och avstånd

Varje terränglöpning naturligtvis är alla olika sammansättning. Avstånd är generellt standardiserade, men det kommer att bli lite gemensamt mellan två kurser annat än deras avstånd. Som sådan är korrekta jämförelser kan inte göras mellan uppträdanden på olika kurser eller ens på samma kurs på olika år eftersom väder och underfoot villkor kan vara betydligt annorlunda. Därför poster inom den snabbaste tiden i den internationella konkurrensen inte hålls.

Början

Races är startat i massor, ibland med varje team har sin egen box eller låda längs börja linje. Fälten kan vara stor nog att passa hela teamet på startlinjen. I några träffar, det bara finns tillräckligt med utrymme för en löpare på rad. Den 2-7 löpare följa i en rad, och om det är tillåtet kan flöda in i andra lådor. En pistol eller horn är sedan lät, och löpare har ett par hundra meter att konvergera från hela startar linje till mycket smalare väg som måste följas fram till målgång.

Märkning kursen

De löpare är ansvarig för att vistas inom ett visst avstånd från den markerade leden. Kurser kan markeras med olika metoder, såsom tejp, krita, färg, kottar och flaggor. Löpare bör undvika att trycka märken som kottar flaggor och kottar kan vara utspridda som kan orsaka förvirring beträffande den korrekta kursen.

Målgång

Kursen brukar avslutas med en finish line beläget i början av en kanal eller ränna. Chute är en lång, roped gångväg som håller idrottare single-fil för av ytbehandling.

Medhjälpare vid målgång linje hjälpa till att se de idrottsmän hålla gå genom den under vistelsen i syfte eftersom fler löpare komma igenom. De bosätta sig nära finish och hjälpa till med något komprimerade idrottare för att se till att de får deras antal i rätt ordning. De hjälpare som arbetar chute också är ansvariga för att ge vatten till den placerade och hjälpa dem om de har problem.

Det finns ofta en liten slip längst ner på löpare “nummer som blir lurade och samlas in, som visar varje idrottsman information. Det slip används för att hålla reda på efterbehandling positioner. En alternativ metod är att ha 4 tjänstemän i två par. I det första paret en tjänsteman läser ut antalet placerade. I det andra paret en tjänsteman läser ur gånger, de register. I slutet av loppet de två listorna gick tillsammans med information från posten. Den stora nackdelen med detta system är att distraheras lätt kan rubba resultat, särskilt när ett stort antal löpare avsluta nära tillsammans.

Scoring

Poängräkning sker genom att notera att ett antal, eller utfärdande av en skiva med Runner’s position stämplas på det som klubbarna använder för att komponera en avkastning för ras arrangörerna. Detta hjälper de personer som driver de uppfyller se alla poängsätts korrekt. Mindre vanligt är en öppen yta linje, som vanligtvis innebär behandlingen av rundradio datachips bifogas varje löpare. Innan målgång linje, kurs kan vidgas till att låta fler passerar.

Cross country körs normalt poängsätts i ett team. Poäng delas ut till de enskilda löpare av stödberättigande team, lika med den position där de korsar finish line. Teams anses olämplig att värdering om de har färre än de uppfyller’s nödvändigt antal scorers, vilket vanligtvis är fem. Bara de första löpare på för ett lag som räknas som gruppens värdering. Teams tilldelas rankas utifrån antalet poäng deras början löpare har, med lägst vara bäst. Reglerna i händelse av lika röstetal variera beroende på konkurrensen, ofta den grupp som stänger scoring första vinner, även i USA NCAA band är möjligt. I gymnasiet konkurrens om två lag slips, då vinnaren avgörs genom vars sjätte löpare, den första vars poäng räknas inte, färdiga först.

Den lägsta möjliga värdering i en fem-till-värdering matchen 15, uppnås genom ett team’s löpare slutar i varje av de fem positioner. Om det finns en enda motsatta laget skulle de ha en värdering på 40, vilket kan anses vara en “sopa” för det vinnande laget. I vissa tävlingar ett team’s sjätte och sjunde löpare poängsätts i den totala område och är känt som “langare” eller “displacers” som sin plats kan räkna före andra löpare. I ovanstående match, om det finns två icke-scoring löpare och de kom 6:e och 7:e övergripande, motståndarens värdering skulle vara 50. Enligt den officiella värdering av en förverkad dubbla träffas är 15-50.

Coaching och taktik

Coaches flytta hela naturligtvis att diktera strategi och motivera sina lag. Medan ras brukar vinnas genom en enastående individ, det är ofta striderna mellan de sekundära lagkompisar att avgöra vilket lag vinner.

En av de mest framgångsrika cross-country tränare i USA vid den kollegiala nivån är Jack Daniels tidigare coach vid SUNY Cortland. I Daniels utbildning metod som beskrivs i hans bok Daniels “Running Formula används på alla nivåer i flera länder från gymnasiet till den internationella eliten.

De mest framgångsrika amerikanska high school Cross Country coach är Joe Newton från York gemenskapen High School i Elmhurst, Illinois. Hans lag har vunnit 26 Illinois state titlar på 50 år. York var också den första vinnaren av Nike Team National Cross Country sammanträda under 2004.

I gymnasiet konkurrens, bussar ibland bygga “hem”-kurser på eller i närheten av skolans campus. Det gör att deras löpare att träna på det ofta.

Som i alla avstånd lopp, löpare ofta försöker köra även delar upp den effektivaste användningen av deras energi, även om andra metoder är vanliga. De får också köra i förpackningar för att minska mental ansträngning läggas på varje enskild löpare.

Andra strategier inkludera kör början 5-7 medlemmar i arbetsgruppen som ett pack så länge som möjligt, även till målgång; sprida en kanin, en tidig Sprinter, för att locka de andra laget början löpare i att använda sina reserver, och ” sparkar, “vistas på axeln av ledaren till sista 100-200 m, förvandlas de tre sjömil kamp i ett uttömt spurt till slut. I små uppfyller, såsom gymnasiet tri-träffar, ett lag kan leda början ras i ett långsamt tempo och sedan göra en samordnad surge att fånga ett par av de andra löpare off vakt.

Utrustning

Terränglöpning innebär mycket lite specialutrustning. Om inte det är särskilt kallt, de flesta loppen körs i shorts och en väst / tank / singlet, vanligtvis i klubb eller skola färger. Skor är vanligtvis ett par spikar, vilka är lätta löparskor med en ganska stel gummi ensam. Ibland spikar och dubbar används på halt grumlig, gräsbevuxen kurser för att behålla greppet. I vissa ligor, som CIF, Spikes är inte tillåtna, och alla löpare skall bära Spikeless “lägenheter”. Cross country spikar har 8 eller 6 spikar på botten och de är vanligtvis mycket pointy. Den mycket kalla dagar många löpare kommer att välja att bära lång hylsa och långa ben plagg under västar och mössor och handskar.

Intressanta idrottare

Flera idrottare har vunnit tre eller fler enskilda titlar i IAAF World Cross Country Championships: Carlos Lopes, den första mannen att vinna tre gånger, John Ngugi, den första mannen att vinna fem gånger, Paul Tergat, den första mannen att vinna fem gånger i rad, Kenenisa Bekele, den enda mannen att vinna den korta och långa kurser var fem gånger på fem år. Under senare år har internationella jämförelser mellan länder har dominerats av östra afrikaner, särskilt dem som företräder Kenya och Etiopien.

Grete Waitz, den första kvinnan att vinna fem gånger, Lynn Jennings, som vunnit tre gånger, Derartu Tulu, som vunnit tre gånger, Gete Wami och Tirunesh Dibaba, som båda vann dubbelt i det långa loppet och en gång på kort och Edith Masai, som vann det korta loppet tre gånger.

Regional organisation

Kanada

Terränglöpning är en långtgående idrotten i Kanada. Med start i grundskolan, de flesta barn har haft någon form av exponering för terränglöpning, vanligen i form av en årlig all-skolan händelsen. I högstadiet, raser är mer allvarliga och är delat med klass och kön. I gymnasiet de raser är mycket allvarlig och tenderar att vara de främsta talangerna poolen för universitet eller nationell nivå löpare. På universitetsnivå, sport administreras av OSS.

Storbritannien

Organisationen av terränglöpning i Storbritannien har fortsatt att vara mestadels hört till de fyra nationella förbund: England, Wales, Skottland och Nordirland. Den idrott är uppbyggd kring klubbarna, som oftast är blandade cross-country och landsväg kör klubbar. Den nuvarande ståndpunkten är att i England, ECCU är en del av Amateur Athletic Association.

Terränglöpning sker från ca september till mars. De flesta matcher är delar av olika cross-country ligor, som är organiserade på ad hoc-basis. Dessa varierar från stora, högkvalitativa ligor, såsom Birmingham League och Surrey League till små, lokala ligor och enskilda klubbar kan vara medlem i flera ligor.

Normalt kommer det att finnas fyra eller fem fixturer en säsong. Dessutom finns det landsting mästerskap, område mästerskap, nationella mästerskap, och Inter-Counties Championship.

Dessutom finns det många inter-klubb matcher, särskilt bland de äldre klubbarna. De flesta league matcher är cirka 10 km lång, och de flesta mästerskap 12 – 15 km lång. De flesta klubbarna är blandade, även om kvinnors raser tenderar att drivas separat från mäns och att vara kortare.

Högstadieskola äldre studenter är också att konkurrera på lokala skolor raser, med ett fast antal studenter är berättigade till länet nivå, på vilken det finns en ytterligare ras att kvalificera sig för den engelska Skolor Cross Country loppet. Det finns också en hel del racing mellan universitet, med större fixturer organiseras genom BUCS.

USA

Avstånd i USA amatör körs varierar baserat på kön och ligan.

De flesta grundskolor i USA inte har skolan arbetslag, men många kör klubbar finns för ungdomar löpare i 18 år och yngre. Ungdom kör klubbarna tävla i lokala, regionala och nationella mästerskap sanktionerats av AAU eller USATF. Kurs avstånd för denna åldersgrupp variera beroende på åldern på de friidrottare. Gemensam mästerskapet avstånden är 1,9 miles eller 3 km för åldrarna 12 yngre, 2 – 2,5 miles för åldrarna 13 och 14, och 3,1 miles eller 5 km för idrottare 15 genom 18 år.

Många middle school i USA erbjuder Cross Country som en skola idrott och ungdom kör klubbar fortfarande är mycket dominerande i denna åldersgrupp. Kursen längd varierar enligt ovan, men mitt skolan Cross Country sträckor vanligen kring 2 miles för både manliga och kvinnliga.

I andra-och gymnasieskolor, den standard manliga och kvinnliga Varsity avståndet är 5 kilometer i många länder såsom Wisconsin, North Carolina och Virginia. 3,0 miles är också vanligt, exempelvis i Illinois. Men stater skiljer sig åt i sina föreskrifter, och i vissa kortare 2,5 miles naturligtvis är typiskt för kvinnor. Några av de mest framträdande gymnasiet uppfyller inkludera september’s Great American Cross Country Festival i Alabama, oktober’s Manhattan Invitational i New York City’s Van Cortlandt Park, och oktober’s Mt. San Antonio College Invitational, “Mt. SAC” för korta. Säsongen kulminerar med enskilda Foot Locker National XC Championships hölls i San Diego’s Balboa Park och Nike Team Medborgare som hölls i Portland, Oregon.

På college-nivå, avstånden är vanligtvis 5 km eller 6 km för honor och 8 km för hanar för de flesta invitationals och NCAA Division III regionala och nationella träffar. För NCAA sektionerna I och II, män race 10 km och kvinnor 6 km i regionala och nationella tävlingar. Den största cross-country inbjudningsseminarium i världen är i Mt. SAC. Den USATF nationella mästerskap består av en lång och en kort kurs liknande den IAAF World Championships. Den långa loppet är 12 km för män och 8 km för kvinnor, medan den korta kursen är 4 km för både män och kvinnor.

Utestående amerikanska cross-country löpare omfatta Don Lash, som vunnit sju nationella mästerskap från 1934 till 1940 och Pat Porter, som vann åtta titlar från 1982 till 1989. Endast två amerikanska idrottare har vunnit IAAF World Cross Country Championships, Craig Virgin, som vann 1980 och igen 1981 och Lynn Jennings från 1990-1992.

Liknande sport
Friidrott
Längdåkning
Cyclo-cross
Fell kör
Motocross
Orientering
Snocross
Triathlon