2008-07-28

Bumper pool

Kategorier: sport — admin @ 17:00

Bumper pool är en casual biljard spel spelas på en åttakantig bord med en ficka centrerad i varje ände. De flesta tabeller har 12 stötfångarna, men vissa tabeller har 14 eller 16. Två stötfångare omger varje ficka med de andra åtta arrangeras på bordet: s midlines lämnar en center rymden precis stort nog för en boll att passera. Tabeller med 14 stötfångarna har tre snarare än två stötfångare på varje sida av mitt utrymme på linje halvvägs mellan de två hålen. Spelet spelas med 5 röda och 5 vita kulor, med en markant boll i varje set. Spelet kan spelas i en mycket mindre utrymme än de flesta biljardspel eftersom tabellerna är mycket mindre. Denna typ av biljard är mestadels spelat i Frankrike.

Gameplay

I början av spelet varje uppsättning bollar arrangeras på 5 platser nära varje kant i tabellen genom en ficka med markerade bollen placeras direkt framför fickan. För att starta spelet både spelare samtidigt skjuter sina markerade bollen försöker sjunka bollen i fickan i andra änden av bordet. Shooter måste uppnå detta genom bank bollen utanför dyna till sin rätt. Efter denna första skottet spelare suppleant. Om båda spelarna sjunker deras första skott de varje välja en annan boll, lägg den direkt framför fickan, och upprepar samtidigt skott. Om alla fem bollar samtidigt sjunkit på detta sätt spelet är oavgjort. Målet är att sänka alla dina bollar i fickan på motsatt sida av bordet. Till skillnad från många andra biljard spel, det finns inget som utsetts Cue ball; varje boll kan direkt skjuten i fickan. En spelares markerade bollen måste sjunkit innan spelaren kan skjuta alla andra bollar. En spelares tur fortsätter tills ingen boll är oåterkalleliga.

Fouls

Om en spelare sänkor en av motståndarens bollar finns det ingen påföljd. Men bollen anses sjunkit oavsett vilken ficka det droppar i. Om en spelare sänkor en av hans egna bollar i fel ficka, invändning får släppa två bollar i sin ficka. Sjunkande din sista bollen i fel ficka resulterar i en förverkad. En boll som lämnar bordet placeras var som helst på bordet av motståndaren, vanligtvis i mitten utrymme omgivet av stötfångare.