2008-06-30

Bouldering

Kategorier: sport — admin @ 12:37

Bouldering är en typ av bergsklättring utan ett rep och normalt begränsad till mycket kort klättrar så att en sänkning inte kommer att leda till allvarlig skada. Det är normalt praktiseras i stora stenblock eller konstgjorda människan skapad stenblock. Men det kan också utövas på basen av större rock ansikten, eller ens om byggnader eller offentliga arkitektur.

Bouldering Basics

Bouldering är en typ av klättring som poängterar makt, styrka och dynamik. Dess fokus ligger på individuella drag eller korta sekvenser av drag, till skillnad från traditionell klättring eller idrott klättring, som i allmänhet kräver mer uthållighet över längre sträckor av rock där det är svårt för enskilda åtgärder inte är så stor. Boulder linjer benämns vanligtvis problem eftersom den typ av klättring är ofta kort, nyfikna och mycket gillar problemlösning. Ibland dessa problem kan elimineras, vilket innebär vissa konstgjorda restriktioner införs.

För att minska risken för skador orsakade av någon minskning, klättrare sällan gå högre än 3-5 meter över marken. Allt över 7 meter allmänt anses vara fri-soloing, även om sådana klättrar kan också betecknas som hög boll bouldering problem. För ytterligare skydd, klättrare brukar sätta bouldering mat på marken för att bryta deras falla. Slutligen klättrare har ofta en eller flera observatörer, som arbetar för att styra climber kropp mot crash pad under en nedgång, samtidigt skydda climber huvud från faror.

Bouldering ökar i popularitet; bouldering områden som är gemensamma i inomhus klättring gym och en del klättring gym är dedikerad till enbart bouldering. Barn är med i den idrotten nu såväl som vuxna. Faktum är att studier har visat att unga klättrare utveckla bättre färdigheter som vuxna från sina erfarenheter med ungdomlig nackdelar såsom höjd och styrka.

Utrustning

En av de stora överklaganden av bouldering är dess relativt knappa utrustningskraven. Det är inte ovanligt att se människor bouldering med skor, en chalkbag, och en liten matta att torka fötterna på. Även om ingenting faktiskt krävs och gemensam utrustning ingår:
Loose, pulveriserad krita som en hand torkmedel medan klättring.
En madrass-liknande objekt kallas för en crash pad. Dessa är i allmänhet tjock, rektangulär skum kuddar med en tunga tyg skal. De öppnas och placerade vid basen av en boulder att täcka oegentligheter vid landning och ge viss buffert om climber faller.
Klättring skor, för bättre dragkraft och bård kapacitet.
En pensel eller flera borstar i olika storlekar, vanligtvis med nylon borst men ibland grova djurhår, används för att rena innehar och ofta är monterad på en teleskopisk pole att tillåta större räckvidd.
Sport tejp är bra för att täcka sår eller blåsor, samt ge stöd till förband som kan ha varit spända.
Kläder brukar innehålla en Tanktop och shorts, även om allt som är bekväma och flexibla för att generellt arbeta.

Ratings

Liksom i andra typer av klättring, bouldering har utvecklat sin egen grading system för jämförelse av svårigheten att problemen. De vanligaste grading system är de Fontainebleau system som varierar från 1 till 8c +, och John Sherman V-grade system, som börjar vid V0 och ökade med heltal till en pågående början betyget v16. Båda skalorna är öppen i toppen, och därmed den övre grad av dessa system är alltid ökar i takt boulderers bestiga svårare problem.

Historia

Bouldering är dokumenterat ursprung kan hittas i Storbritannien, Frankrike och Italien under det sista kvartalet av 19th century. Den brittiska myntade ordet bouldering då. I många år har bouldering var oftast ses som utbildning för klättrare, men på 1930-talet och slutet av 1940-talet, Pierre Allain och hans kompanjoner hade bouldering för sin egen skull i Fontainebleau, anses av många vara den Mekka för bouldering. Den första climber att faktiskt göra bouldering hans främsta specialitet och att förorda att den godtas som en legitim idrotten inte begränsas till ett visst område var John Gill, en amatör gymnast som hittades utmaningen och rörlighet för bouldering njutbar.

Terminologi

Famous Bouldering Områden

Regionen runt Fontainebleau nära Paris är särskilt känt för sin vackra och koncentrerat bouldering webbplatser. Välkända områden omfattar Stanage, Hueco Tankar, Castle Hill, Bishop, Yosemite, Rocktown, Rocklands, Hampi och Horse Pennor 40 bland annat.

Platser att Boulder
Förteckning över New York bouldering webbplatser
Förteckning över New Jersey bouldering webbplatser
Förteckning över Utah bouldering webbplatser