2008-06-30

Bordshockey

Kategorier: sport — admin @ 15:54

Tabell hockey är en sport som spelas i tabellen hockey spel. Ursprunget för sporten var det svenska Championship 1982 i Upplands Väsby. Organiserad tabellen hockey spelas i norra, centrala och östra Europa, Nordamerika och Japan.

VM arrangeras av International Table Hockey Federation vartannat år. Den Stiga Play Off spelet är det officiella spelet i tabellen Hockey World Championship.

Sverige har dominerat bordet hockey scenen från början och för ett par år in i det nya årtusendet. Fram till den finska guld i Riga 2005, Sverige hade vunnit alla Team VM, fram till 2006 bara svenskar hade vunnit Swedish Open Masters, och fram till 2007 alla individuella Världsmästare var svenskar. Men den nya generationen kommer från Finland, Ryssland, Tjeckien och Lettland, och dess nuvarande stora stjärna är 17 år gammal Roni Nuttunen från Finland som i förra säsongen vann alla stora turneringar han deltagit i, inklusive de två största: Svenska Masters och VM.

Eftersom idrotten expanderar snabbt i många länder, tabellen hockey karta kan behöva ritas om inom ett par år när nationer utom de sex stora fram nya talanger.

World Championship Historia

EM Historia

World Club Championship Historia

World Table Hockey Tour

För 2003-2004 sex av de största turneringar bildade en liga som kallas Euroleague. De turneringar var Helsinki Open, Oslo Open, Riga Cup, SM, Moskva Öppna och Czech Open.

Följande säsong Boston Challenge ingick också. De övriga turneringar kvar, men SM spelades i Stockholm och Czech Open i Pribram.

För säsongen 2005-2006 ligan bytte namn till World Table Hockey Tour, och har utökats till 13 turneringar. De nya var Öresund Cup, Gatineau Challenge, Stiga Las Vegas, Budapest Open, Bratislava Open och Berlin Open. I de ursprungliga sex turneringar, spelarna belönades högre poäng än i de andra. SM spelades i Eskilstuna och Czech Open i Prag.