2008-06-30

Bokator

Kategorier: sport — admin @ 09:24

Bokator / Boxkator, eller mer formellt, Labokator är ett Khmer krigiska konst som kan vara en föregångare i sydöstra Asien kickboxning stilar. Historien visar att Bokator eller en tidig form av dessa var nära en fjärdedel bekämpa system som används av den antika arméer av Angkor.

Angkorian krigare var av grundläggande betydelse för att en rad Angkorian kungar att dominera sydöstra Asien för mer än 600 år med början i 800 AD. Populära övertygelse är att Jayavarman VII, härskare i Khmer riket, var en utövare av Bokator.

Till skillnad från kick boxning, en sport kämpar konst, Bokator var en soldat konst, avsedda att användas på slagfältet. Den använder ett mångsidigt sortiment av armbåge och knä strejker, shin sparkar, inlagor och marken striderna. Bokator läkare är utbildade att strejka med knän, händer, armbågar, fötter, Shins, och huvud. Även skuldrorna, höften, käken och fingrarna kan användas för att bekämpa en motståndare till underkastelse eller död.

När striderna, Bokator utövare fortfarande bära uniformer av antika Khmer arméer. En kroma är vikt runt midjan och blått och rött silke stubin kallade sangvar dagen, är bundna runt stridande huvudet och Biceps. I det förgångna är det sagt att stubin var förtrollade att öka styrka, men nu är de bara ceremoniella.

Den kroma visar stridsflygplan nivå på expertis. Det första betyget är vit, följt av grönt, blått, rött, brunt och slutligen svart, som har 10 grader. Efter att ha avslutat sin grundutbildning, krigare bära en svart kroma i åtminstone tio år. För att uppnå det guld kroma en måste vara en sann mästare och måste ha gjort något bra för Bokator. Att bli en “sann mästare” är sannerligen en tidskrävande och möjligen livslång strävan: i den obeväpnade delen av konsten ensam finns det mellan 8000 och 10000 olika tekniker, bara 1000 av som måste läras att uppnå de svarta kroma.

Konsten innehåller 341 olika stilar bygger på studier av livet i naturen. Som exempel finns det häst, fågel, drake, örn och kran stilar, var och en innehåller flera olika tekniker. På grund av sin visuellt liknande stil, Bokator vanligtvis felaktigt beskrivs som en variant av modern kick boxning. Bokator har många former som bygger på traditionella djur-baserade stilar liksom rakt praktiska kämpar tekniker. Pradal Serey är en mer förenklad freestyle kämpar system som använder ett fåtal av de grundläggande stans, armbågsskydd, sparkar och kneeing tekniker

Angkor var en rik riket som dominerade sydöstra Asien från 800 e.Kr. till 1400 AD. Det var en monarki som styrde en stor hierarki av tjänstemän, elit, bönder och slavar och byggde några av de mest spektakulära byggnaderna i den antika världen som de berömda Angkor Wat. Den Angkorians var ofta i krig, och ofta med sina Cham grannar från vad som nu är området kring Saigon i södra Vietnam. Warriors kämpade hand till hand, alltså av nödvändighet som ger upphov till en välutvecklad krigiska konst.

Namnet Bokator själv är möjligen en indikator på ålder Bokator. Uttalas bok – u-tau, “tau” kan översättas med “lejon”. Lions har aldrig funnits i Sydostasien, trots lejon hittades i västra Indien. Indisk kultur och filosofi var de stora influenser i Angkor kultur. Alla stora byggnader i Angkor finns inskrivet i sanskrit och är ägnat att hinduiska gudar, särskilt Vishnu och Shiva. Religiöst liv dominerades av Brahmins. Begreppet lejon och en krigisk konst som heter “slående likhet med ett lejon” största sannolikhet framkommit under styre av Angkorean kungar och det samtidiga indisk inflytande. Det inflytande som det Brahmins minskat med anledning av Buddhismen nästan tusen år sedan.

Avböj och väckelse

San Kim Sean är till stor del krediteras med att återuppliva Bokator khmer och kallas ofta fadern av modern Bokator i Kambodja

Tyvärr under Pol Pots regim dem som bedrev traditionell konst var antingen systematiskt utrotas genom de röda khmererna, flydde som flyktingar eller stoppas undervisning och gömde sig. Efter Röda khmerernas regim, den vietnamesiska ockupationen av Kambodja började och infödda kampsporter som var helt förbjudna.

Under denna tid San Kim Sean tvingats fly från Kambodja under anklagelser av de vietnamesiska undervisning Hapkido och Bokator, som han var, och börjar bilda en armé, som han inte.

Väl i Amerika började han undervisa Hapkido på lokal YMCA i Houston och senare flyttade till Long Beach, Kalifornien. Efter bor i USA och undervisningsmetoder och Hapkido ett tag, han konstaterade att ingen hade någonsin hört talas om Bokator. Han lämnade USA 1992 och återvände hem till Kambodja för att ge Bokator tillbaka till sitt folk och göra sitt bästa för att göra Bokator känt för världen.

År 2001 flyttade tillbaka till Phnom Penh och efter att få tillstånd från den nya kungen började undervisa Bokator till lokala ungdomsprojekt. Samma år i hopp om att alla de återstående levande mästare tillsammans började han reser landet, söker Bokator lakrus, eller instruktörer, som hade överlevt regimen. De få kvinnor han hittade var gamla, från sextioo och nittiofem år och trötta av 30 år av förtryck, många var rädda att lära ut konsten öppet. Efter mycket övertalning och med regeringens godkännande, fd befälhavare relented, och Sean effektivt återinföras Bokator att Kambodjas folk.

Den allra första nationella Bokator konkurrens hölls i Phnom Penh på Olympiastadion, från september 26-29, 2006. I tävlingen deltar 20 lakrus ledande team från 9 provinser.

Controversy

I första Bokator nationella mästerskap, det fanns klagomål hur evenemanget hoster, Yuthkun Khmer Foundation, orättvist tilldelas alla priser till Phnom Penh baserade fighters. Klagomålen kommer från provinsiella baserade fighters. En händelse som arrangör försvarar att döma var rättvis men provinsiella klubbens ledare inte visste reglerna. Evenemanget arrangören uppgett att problemet uppstår på grund av att domare utbildas tre dagar före händelserna. Även äldre Bokator entusiaster tyckte att ungdomar’s style särskilt dem från Phnom Penh var unauthentic. De ansåg att de inte var sant Bokator teknik utan istället en hybrid mellan andra kampsporter.

Animal stilar

White Krama
Duck
Crab
Häst
Bird
Dragon

Green Krama
Monkey King
Lion
Elephant
Apsara
Crocodile