2008-07-28

Blood sport

Kategorier: sport — admin @ 06:08

Bloodsport eller blod idrotten är en term som används för att beskriva sport eller underhållning som innebär våld mot djur.

Termen kan hänvisa till jaga sporter som Coursing eller beagling, Kampsporter som cockfighting eller annan verksamhet. Dessa brukar innebära blod görs, och ibland leda till döden av en eller flera djur.

Användning av uttrycket “blood sport”

Enligt Oxford English Dictionary, den tidigaste användningen av begreppet är i referens till monterade jakt, där stenbrottet skulle vara aktivt jagade, som i rävjakt eller hare Coursing. Innan skjutvapen en jägare med hjälp av pilarna eller ett spjut kan också sår ett djur, vilket skulle då vara jagade och kanske avlivas på nära håll, som i medeltida vildsvin jakt. Begreppet blev populärt efter författare Henry S. Salt.

Senare, på sikt verkar har tillämpats på olika typer av baiting och tvingas bekämpa: bull-baiting, bär-baiting, cockfighting och senare utveckling, såsom hund kämpar och råtta-baiting. De djur som var speciellt förädlade, begränsas och tvingas kämpa. I den viktorianska eran, sociala reformvännerna inledde en högljudd opposition mot sådan verksamhet, hävdar hänsyn till etik, moral och djurskydd.

I förlängningen har insatser gjorts för att tillämpa sikt till andra verksamheter. Ibland är det tydligt figurativa, som när politiken är liknas vid en blod idrotten. Ibland är det otidsenlig, som när termen tillämpas retroaktivt till romerska gladiatorer. Ibland är det retoriska, som när professionell boxning är jämfört med dödlig bekämpar i antikens Rom.

Aktuellt

Förändringar i användningen av termen blod sport illustrerar djupet i den språkliga och sociala komplexa sociala utvecklingen.

Jakt

Djurens rättigheter och några djurskydd aktivister har försökt utvidga begreppet blod idrott, särskilt som en nedsättande, att en rad olika verksamheter som inte omfattas av den ursprungliga användningen av termen. Dess användning för att beskriva moderna jakt är en tvistefråga. Moderna jägare säger sig vägledas av etik rättvis jaga och hävdar att inte införa onödiga djurens lidande. De som är emot jakt hävdar dock att människor inte behöver jaga för att överleva och att jakt, Perforce, orsakar onödigt lidande.

Tjurfäktning och tuppfäktning

Idag, under lobbying tryck, begränsningar av blod idrotter har stiftats i en stor del av världen. Vissa blod sport förbli laglig enligt varierande grad av kontroll på vissa platser men har minskat i popularitet nästan överallt annars. Förespråkare av blod sporter är allmänt som det hänvisas till att tro att de är traditionella inom kulturen. Tjurfäktning aficionados, till exempel, ser inte tjurfäktning som en sport utan som en kulturell verksamhet. Det kallas ibland ett tragiskt spektakel, eftersom tjuren är alltid dödats och bullfighter är alltid i riskzonen för döden. Båda Barnaby Conrad’s La Fiesta Brava och Hemingway’s Döden på eftermiddagen erbjuder yttrande i denna fråga.

YouTube Blood sport

Den video sharing site YouTube har kritiserats av RSPCA, bland annat för placering videor av animaliskt konflikt stegvisa specifikt ska visas på YouTube, särskilt utfodring av ett djur till ett annat för underhållning.

Förteckning över blod sport
Badger-baiting
Bear-baiting
Betta-kämpar
Bull-baiting
Tjurfäktning
Cockfighting
Cock kastar
Cricket kämpar
Hundhetsning
Rävjakt
Fox gungade
Gladiatoral glasögon
Hare Coursing
Hog Dogging
Human-baiting
Jakt
Insect kämpar
Rat baiting
Spider kämpar
Wolf hunting

Kampanjer organisationer
Irländska rådet Mot Blood Sport
League Against Cruel Sports
Hunt sabotörer Association