2008-06-30

Blind cricket

Kategorier: sport — admin @ 12:06

Blind Cricket är en version av idrotten i cricket anpassat för blinda och synskadade spelare.

De idrotten har spelats sedan 1920-talet.

Inom United Kindgom.

De grundande medlemmarna av den brittiska Blind idrott organisationen var cricketspelarna, och föreningen är den administrativa organ för idrotten inom Förenade kungariket.

Brittiska reglerna

Reglerna för blinda cricket är baserade på standarden lagarna av cricket med några väsentliga ändringar.

Vad spelar utrustning, större anpassning är kulan, vilket är betydligt större än en standard Cricket ball och fyllt med kullager. Storleken gör att synskadade spelare att se bollen och innehållet låta blinda spelare att höra det. Den kricketgrind är också större, så att synskadade spelare att se och blinda spelare röra den för att riktigt orientera sig när batting eller bowling.

Flera andra förändringar i reglerna. Verbala signaler används allmänt både av umpires och spelare: i synnerhet, kastare måste skrika “Spela!” som han släpper bollen. Leveransen skall pitch minst två gånger när bowled till en helt blind slagman, men får inte vara rullande. Helt blinda batsmen kan inte vara ute stumped, och måste fångas två gånger för att få ut LBW. Helt blinda fielders får ta en fångst på den studsar.

Tävlingar

Storbritannien

Två inhemska tävlingar kommer att köras: de två division BBS Cricket League, som baseras på single-innings matcher spelas runtom i landet under cricket season, och BBS Primary Club National knockout Cup, en knockout konkurrensen i begränsad-overs matcher hålls varje augusti Lord’s Cricket Ground.

Australien

Blind cricket är allmänt spelat i Australien, särskilt i delstaterna Queensland, New South Wales, Victoria och i Australian Capital Territory, som alla ståtar med ett antal lag i ordinarie konkurrens. Vartannat år stat cricket team träffas för den australiska Blind Cricket Championships. The Vision Australien 29th National Blind Cricket Championships hölls i Melbourne den 28 december 2007 – 12 januari 2008. Resultat och annan information om dessa Championships finns på http://www.championships.vbca.org.au/