2008-06-30

Bandy

Kategorier: sport — admin @ 14:20

Bandy är en vinter sport, där en boll slås med en käpp. Den delar en gemensam härkomst med ishockey, eftersom det sannolikt utvecklats från den informella “boll och hålla oss på isen” spel kända kollektivt som shinny. Som sådan spelet spelas utomhus på en ark av is. Den skiljer sig från ishockey i stället utveckla sina egna unika regler eller koder, det har regler som liknar förening fotboll.

Ett gammalt namn för bandy är hockey på isen eller hockey på is, på grund av idrotten i huvudsak “field hockey spelas på is”, men sedan mitten av 20th Century termen bandy brukar föredra att inte blanda ihop idrott med ishockey.

På svenska liksom på många andra språk i de flesta delar av världen, termen bandy används. Markanta undantag är ryska, där bandy är fortfarande kallas hockey med boll och ishockey kallas hockey med puck och finska, där bandy är isen boll och ishockey är isen pucken.

Typ av spelet

Bandy spelas på is, med en enda runda bollen. Två grupper av elva spelare varje konkurrera för att få bollen i det andra laget mål med pinnar och därigenom scoring ett mål. Laget som har rankats fler mål i slutet av spelet är vinnaren, om båda lagen har uppnått ett lika antal mål, då spelet är oavgjort. Det finns undantag från denna regel emellertid.

Den primära regeln är att spelare får inte avsiktligt röra bollen med händerna eller armarna under spel. Även om spelarna brukar använda sina pinnar att flytta bollen runt, får de använda någon del av sin kropp än sina händer eller armar och kan använda sina skridskor på ett begränsat sätt. Rubrik bollen kommer att resultera i fem minuter i den synd-kassen.

I typiska spelet, spelarna försök att framdriva bollen mot sin motståndares mål genom individuella kontroll över bollen, exempelvis genom dribbling, går bollen till en team-mate, och genom att ta skott på mål, som är bevakad av motstående målvakt. Opposing aktörer kan försöka återta kontrollen över bollen genom avlyssning av ett pass eller genom att angripa motståndaren som kontrollerar bollen, men fysisk kontakt mellan motståndare är begränsad. Bandy är i allmänhet en fritt flödande spel med spela uppehåll endast när bollen har lämnat spelplan, eller när spela stoppas av domare. Efter ett stopp, spela kan återupptas med en fri stroke, en påföljd som skjutits eller ett hörn stroke. Om kulan har lämnat området längs sidlinjen, domare måste bestämma vilket lag rört bollen sista, och tilldela ett restert stroke till den motsatta laget, precis som fotbollen’s throw-in.

De regler som inte anger någon spelare positioner utom målvakt, men ett antal spelare specialiseringar har utvecklats. I stort inbegriper dessa tre huvudkategorier: framåt, vars främsta uppgift är att värdering mål, försvarare, som specialiserat sig på att förhindra sina motståndare från scoring, och midfielders, som undan oppositionen och hålla innehav av bollen för vidarebefordran till framåt ; Spelare på dessa positioner är kallad Outfield spelare, för att urskilja dem från den enda målvakt. Dessa ståndpunkter är ytterligare differentieras efter vilken sida av området spelaren spenderar mest tid i. Exempelvis finns det centrala försvarare och vänster och höger midfielders. De tio Outfield spelare får anordnas i dessa ståndpunkter i någon kombination, och antalet spelare i varje position bestämmer stilen hur laget spelar, mer framåt och färre försvarare skulle skapa en mer aggressiv och offensiv sinnade spelet, medan det omvända skulle skapa en långsammare, mer defensiva spelstil. Medan spelarna kan spendera det mesta av spelet i en viss position, det finns få begränsningar för spelare rörlighet, och spelare kan växla positioner när som helst. Utformningen av aktörerna på spelplanen kallas gruppens bildande, och definiera gruppens formation och taktik är vanligtvis förbehållet gruppens manager.

Regler

Översikt av reglerna

Det finns arton regler i det officiella bandy regler. Samma regler är avsedda att tillämpas på alla nivåer i bandy, även om vissa modifieringar för grupper som juniorer, seniorer eller kvinnor är tillåtna. Reglerna är ofta formulerade i allmänna termer, som medger flexibilitet i tillämpningen av dem beroende på vilken typ av spelet. De regler som finns på den officiella hemsidan för Federation of International Bandy webbplats.

Spelare, utrustning och tjänstemän

Varje team består av högst elva spelare, varav en måste vara målvakt. Ett team med färre än åtta spelare inte kan starta spelet. Målvakter är de enda som spelar bollen med händerna eller vapen, men de är endast tillåtet att göra det inom straffområdet framför sina egna mål. Även om det finns en rad olika positioner där Outfield spelare är strategiskt placerad av en coach, dessa positioner är inte definierade eller krävs enligt spelets regler.

Den grundläggande utrustningen spelare är skyldig att bära innehåller ett par skridskor, en hjälm, en mun vakt och, i fallet med den målvakt, ett ansikte vakt. Lagen skall bära uniformer som gör det lätt att skilja de två lag. De skridskor, klubbor och all tejp på minnet måste vara av annan färg än bollen. Förutom de ovan nämnda utrustning, olika skydd som används för att skydda knän, armbågar, könsorgan och hals samt byxor och handskar kan innehålla stoppning.

Ett antal spelare får ersättas av suppleanter under spelet. Substitutions kan utföras utan att meddela domare och kan utföras samtidigt som bollen är i spel. Men om ersättarna träder in på isen innan hans teammate har lämnat den, detta kommer att resultera i en 5 minuters förbud. Ett lag kan ge högst fyra suppleanter till spelet och en av dessa sannolikt är en extra målvakt.

Ett spel är officiated av en domare, befogenhet att verkställa de regler och vars beslut är slutgiltiga. Den domare får biträdas av en eller två assisterande domare.

Fältet

Storleken på en bandy området ligger i intervallet 4050 – 7150 kvadratmeter, ungefär samma storlek som en fotbollsplan och betydligt större än en ishockey Rink. Längs sidlinjen en 15 cm hög gräns sätts för att hindra bollen från att lämna isen. Det bör inte vara knuten till is, för att glida på kollisioner och sluta 1-3 meter från hörn.

Centered vid varje shortline är en 3,5 m bred och 2,1 m hög målsättning bur och framför buren är en halv-rund straffområdet med en 17 meters radie. Ett straff platsen ligger 12 meter framför målet och det finns två fri-stroke fläckar i straffområdet linje, som var omgiven av en 5 m cirkel.

En central plats betecknar centrum av området och en cirkel med radien 5 m är centrerad på det. Ett centrum-linje är dragen genom centrum plats och parallellt med shortlines.

I varje hörn, en 1 meters radie kvarts cirkel dras, och en prickad linje är målat parallellt med shortline och fem meters avstånd från den utan förlängning in i straffområdet. Den streckade linjen kan ersättas med en halv meter lång linje som börjar vid kanten av straffområdet och förlängning mot bisyssla, fem meter från shortline.

Varaktighet och tie-övergången åtgärder

En standard vuxna bandy match består av två perioder om 45 minuter vardera, så kallade halvor. Varje halv körs kontinuerligt, vilket innebär att klockan är inte stoppas när bollen är ur spel, domare kan dock få ersättning för tiden som gått förlorat genom betydande driftstopp som beskrivs nedan. Det är vanligtvis en 15-minuters “halvtid” paus mellan halvorna. I slutet av matchen är känt som heltid.

Den referens är den officiella Timekeeper för matchen, och det kan bli en ersättning för tiden som gått förlorat genom substitutioner, skadade spelare som kräver uppmärksamhet, eller annat driftstopp. Detta läggas tid är vanligtvis kallas stopp tid eller skada tiden och måste rapporteras till matchen sekreterare och två kaptener. The referee enbart signaler i slutet av matchen.

I ligan tävlingar lekar maj sluta oavgjort, men i vissa knockout tävlingar om spelet bundna i slutet av reglering tid det kan gå in extra tid, som består av ytterligare två 15-minuters perioder. Om summan är fortfarande bundet efter extra tid, spelet kommer att replayed. Som alternativ kan de extra två gånger på 15 minuter kan spelas som “Golden goal” vilket innebär att den första gruppen som poäng under den extra tiden vinner. Om båda extra perioder spelas utan poäng mål, ett straff Shootout kommer avgöra matchen. Grupperna skjuta fem straff var och om detta inte avgöra matchen, stallen skjuter en mer påföljd varje förrän en av dem missar och andra värderingar.

Ball in och ut ur spel

Enligt reglerna är de två grundläggande delstaterna spela under en match är bollen i spel och bollen ur spel. Från början av varje spela perioden med en stroke-off till slutet av den playing period, bollen är i spel hela tiden, utom när antingen bollen lämnar området spela, eller spela stoppas av domare. När bollen är ur spel, spela startas av en av åtta starta metoder beroende på hur det gick ur spel:
Stroke-off: efter ett mål av det motsatta laget, eller att börja varje period av spel.
Goal-kasta: när kulan har helt passerat målet linje utan ett mål efter att ha rankats och med sista har berörts av en angripare, tilldelas den försvarar team.
Corner stroke: när kulan har helt passerat målet linje utan ett mål efter att ha rankats och med sista tagits upp av en försvarare, tilldelas attackerar teamet. De försvarar team måste leta sig bakom målet linje och attackerar teamet måste vara belägen utanför straffområdet med alla men verkställare inga närmare det shortline än 5 m. Så snart hörnet är skott, angripare kan komma in i straffområdet och försvararna maj skynda sig att försöka stoppa bollen.
Gratis-stroke: tilldelas sotigt team efter vissa angivna brott, eller till den motsatta team på ett lag orsakar kulan att lämna området under side-line.
Penalty shot: tilldelas det sotigt team efter en foul vanligtvis bestraffas med fri-shot men det har uppstått inom sina motståndares straffområdet.
Face-off: uppstår när domare har slutat spela av någon annan anledning. Denna omstart är ovanligt hos vuxna spel.

Om tiden löper ut samtidigt som ett team förbereder sig för en gratis-stroke eller påföljd, strejken fortfarande borde göras men det måste gå in i mål genom ett skott som räknas som ett mål. Samtidigt, med ett hörn stroke hörnet bör tillåtas, men den måste verkställas med hjälp av endast ett skott utöver den strejk som behövs för att sätta bollen i spel.

Gratis-stroke och straff skott

Gratis-stroke kan tilldelas ett lag om en spelare av motsatt team kränker någon regel, t.ex. genom att trycka med käppen mot motståndarens käpp eller skridskor. Gratis-strecken kan också beviljas på felaktiga verkställandet av hörn-strejker, fri-strejker, mål-kastar osv eller användning av felaktig utrustning, såsom en bruten käpp.

Snarare än att stanna i spelet, domare får tillåta att spela för att fortsätta när dess fortsättning kommer att gynna laget mot vilken ett brott har begåtts. Detta är känt som “spelar en fördel”. Den domare får “call back” spela och bestraffa den ursprungliga brottet, om den förväntade fördelen inte att uppstå inom en kort tidsperiod, vanligtvis antas vara fyra till fem sekunder. Även om ett brott som inte bestraffas eftersom domare spelar en fördel, gärningsmannen fortfarande kan straffas för eventuella tillhörande fel vid nästa stopp i spelet.

Om en försvarare våldsamt angrepp en motståndare i straffområdet, en påföljd som skjutits beviljas. Vissa andra brott, när de genomförs inom straffområdet, resultera i ett straff skott förutsatt att det är ett mål situation. Dessa brott innefattar en försvarare anläggning eller ansluter en angripare, eller blockera ett mål situationen med ett lyft för skate, kastades käpp eller handske etc. Även försvararna är inte tillåtet att knäböja eller lägga på isen. Den slutliga brott som kan föreskriva en påföljd skott är de som gäller hittick eller blockerar en motståndare sticka eller vidröra bollen med händerna, vapen, käpp eller huvudet ovanför axlar. Om någon av dessa åtgärder genomförs på ett icke-målet situation skall de att belönas med en gratis-stroke från en av de fri-stroke fläckar i straffområdet. En påföljd som skjutits ska alltid åtföljas av en 5 eller 10 minuter påföljd. Om straff leder till ett mål, och straffet bör anses personliga innebär att en ersättning kan skickas in för de straffade spelaren. Detta gäller inte i händelse av ett rött kort.

Varningar och straff

Ett team varning måste tas emot för den första tekniska foul som begåtts av ett team. Senare tekniska Fouls bör resultera i en fem minuters straff. Tekniska Fouls innehålla felaktigheter i genomförandet av mål-kastar fritt strejker osv, hindrande av spelare utan boll, eller avsiktligt felaktig stoppa bollen med hjälp av t.ex. en hög käpp eller händerna utan att vinna en fördel. Den referens anger team varning genom att vinka ett gult kort över hans huvud.

Genom att visa ett vitt kort till en spelare, domare visar en fem minuter påföljd. Brott som kan motivera ett sådant straff inkluderar, men är inte begränsade till, försöker att hindra motståndarna från verkställande en fri-stroke, spelar utan en pinne eller upprepade olagliga men icke-våldsamma angrepp på en motståndare.

En tio minuter påföljd indikeras med hjälp av en blå kortet och kan orsakas av protest eller beter sig felaktigt, att attackera en motståndare våldsamt eller stoppa bollen felaktigt för att få en fördel. Den gula och vita kortet inte längre är i bruk.

Den tredje gången en spelare får ett straff, det kommer att vara ett personligt straff innebörd han eller hon kommer att missa resten av matchen. En ersättare kan träda fältet efter fem eller tio minuter. En fullständig omgång straff kan tas emot vid använder kränkande språk eller direkt attackera en motståndare och innebär att spelaren kan varken spela eller eventuellt ersättas för återstoden av spelet. En match påföljd indikeras med hjälp av ett rött kort.

Offside

Den offside-regeln effektivt begränsar möjligheterna för att attackera spelare att förbli fram på bollen, den näst sista försvarar spelare, och hälften linje. Denna regel är i praktiken precis som med fotboll.

International

VM

I VM i bandy för män var första hölls år 1957 och sedan semiannually startar år 1961 och varje år sedan 2003. För närvarande finns det 13 länder som deltar i VM. De deltagande länderna varierar från år till år. Finland vann 2004 VM. Alla andra mästerskap har vunnits av Sovjetunionen, Ryssland eller Sverige.

I februari 2004, Sverige vann den första VM för kvinnor, värd i Finland. Den andra kvinnors VM hölls i Roseville, Minnesota på Guidant John Rose Minnesota Oval i USA under 2006 och ännu en gång Sverige vann, att besegra Ryssland i finalen.

För alla turneringar sedan 1957, se Bandy-VM.

World Cup

VM bör inte förväxlas med den årliga World Cup i Ljusdal, Sverige, som är den största bandy turnering för klubblagen på elitnivå. Med matcher spelade dag och natt, turneringen spelas i fyra dagar i slutet av oktober. Vinnaren 2006 och 2007 var Dynamo Moskva.

International Federation

The Federation of International Bandy, har 27 medlemmar. Bildades 1955, ändrades namnet från International Bandy Federation år 2001 efter det att Internationella olympiska kommittén godkänt det som en “erkänd idrott”.

Bandy i Olympiska spelen?

Även om bandy var demonstrationen idrott vid VI olympiska vinterspelen år 1952 och är en erkänd sport “som IOK är det fortfarande väntar på godkännande som en olympisk idrott.

Endast tre lag spelade bandy på 1952 Winter Olympics: Finland, Norge och Sverige.

Historia

Bandy, även känd som banty, förmodligen uppstod som en form av området hockey på is och utvecklas på ett liknande sätt till modern ishockey. Snarare än att utveckla sina egna regler och koder, Bandy antagit regler liknande sammanslutning fotboll. Verbet bandy betyder att de kastar saker fram och tillbaka, även om saker och ting är oftast ord eller idéer snarare än bollar.

Spel som är accepterade som direkta föregångare till bandy har spelats in i ryska kloster register som går tillbaka ända till X-XI århundraden. Ett spel som kan kännas igen som huvudsakligen modern bandy spelades i Ryssland genom det tidiga 1700-talet, även om de regler som används skiljer sig från dem som har uppfunnits i England ut långt senare. Hela vägen modern tid har Ryssland hålls en topposition i Bandy område, är en av de grundande nationerna Internationella federationen samt de mest framgångsrika team i VM. Ryssarna rättmätigt ser sig själva som skapare av idrott, vilket återspeglas i den inofficiella titeln för bandy, “Ryska hockey” eller “русский хоккей.”

I västvärlden, England har också spelat en relativt viktig roll i utvecklingen av bandy.In det Fen-distriktet i östra England finns det många fens att frysa snabbt under vintern och är säkrare än dammar eftersom de uppenbarligen shallower.

Bandy var ursprungligen en form av området hockey, spelas på gräs under sommaren. Genom 1890-talet, även om det hade blivit en glass idrotten. I England, National Bandy Association, grundades år 1891, utvecklade den första officiella reglerna, som bygger till stor del om bestämmelserna om associering fotboll. Bandy är fortfarande ibland kallas vinter fotboll.

Bandy och ishockey har använts parallellt för samma idrott, men i dag bandy spelas på ett fryst fotbollsplan, och hockey på ett mindre Rink. Bandy / Hockey delades av nordamerikanerna under 1800-talet av krympande planhalva, mål och minska antalet spelare.

England vann den europeiska Bandy mästerskapen 1913, men det visade sig vara det grand finale, och innebandy är nu praktiskt taget okända i England.

Bandy är nu spelas i ett fåtal länder, inklusive Ryssland, Sverige, Finland, Norge, Kazakstan, Vitryssland, USA, Kanada, Nederländerna, Lettland, Estland, Ungern och Mongoliet.

Bandy i olika nationer

Bandy i Storbritannien

Ett spel som liknar innebandy var en gång känt i Wales som Bando, känd i hela landet i olika former och fortfarande i vissa områden. Det tidigaste exemplet på det walesiska språket sikt bando inträffar i ett lexikon från John Walters offentliggöras i 1770-94. Det var särskilt populärt i Cynfdg-Margam distriktet i Vale of Glamorgan där hela sträckor av sandstränder ges gott om utrymme för lek.

Modern bandy grundades i England i den 19: e århundradet. De första reglerna skrevs ner på 1891 av Charles Goodman Tebbutt från Bluntisham nära Saint Ives. Tebbutt tog också initiativ till internationellt utbyte, särskilt i Nederländerna och redogjorde bandy i Sverige och Norge och ett par andra länder. England vann den första EM 1913. Tebbutt’s home-made bandy-minne kan ses i Norris Museum i St Ives.

I mars 2004, norska ex-spelaren Edgar Malman uppmanade två stora klubbar att spela en träningsmatch i Streatham, London. Ryska Champions ett World Cup Winner Vodnik träffade Sweish Champions Edsbyn i en match som slutade 5-5.

Bandy i Ryssland

I Ryssland bandy kallas hockey med en boll eller helt enkelt rysk hockey. Spelet blev populärt bland adeln i början av 1700-talet, med Royal Court of Peter I den store spelar bandy i Sankt Petersburg: s frysta Neva floden. Ryssarna spelade bandy med käppar gjorda av enbär trä, senare antagande av rockor. Genom den andra halvan av 19th century spelet blev också populär bland massorna i hela det ryska imperiet. Traditionellt ryssarna använde en längre skate klinga än andra nationer, vilket ger dem fördelen av att köra snabbare. Men de få det svårare att vända snabbt.En bandy skate har en längre klinga än en hockey skridsko, och det “ryska Boogie” ännu längre.

När Federation of International Bandy bildades 1955, med Sovjetunionen som en av sina grundare, ryssarna antog det internationella spelregler utvecklats i England i den 19: e århundradet.

Ryssland är den nuvarande världsmästare 2007 och nästa VM kommer att äga rum under 2008 i Moskva.

Bandy i Sverige

Bandy introducerades till Sverige 1895. De svenska kungliga familjen, barons och diplomater var de första spelarna. Svenska mästerskapen för män har spelats varje år sedan 1907. Under 1920-talet studenter spelat spelet och det blev en stor del medelklass idrotten. Efter Slottsbron vann den svenska titeln på 1934 blev det populärt bland arbetstagare i de mindre industriella städer och byar. Bandy är fortfarande det största vinter-idrott i många av dessa platser.

Bandy i Sverige är känt för sin “kultur” – både att spela bandy och att vara en åskådare kräver stort mod och engagemang. En “bandy portfölj” är den klassiska tillbehör för åskådare – det är typiskt av brunt läder, väl slitna och innehålla en varm dryck i en termos och / eller en kolv av sprit.

Bandy är oftast spelas på utomhus arenor under vintern, så behovet av åskådarna att bära kolv eller termosar för “uppvärmning” flytande är en naturlig effekt.

I play-off match för det svenska mästerskapet som spelas varje år den tredje söndagen i mars i Uppsala.

Bandy i Norge

Bandy introducerades till Norge på 1910-talet. Svenskarna bidrog i hög grad, och klubbarna blåste upp kring huvudstaden i Oslo. År 1912 norrmännen spelade sin första National Championship, som spelas varje år fram till 1940. Under andra världskriget, olaga bandy spelades på dolda ställen i skogar, i dammar och sjöar. Under 1943, -44 och -45, olaga mästerskapen hölls. År 1946 juridiska spela återupptagits och pågår fortfarande.

Efter andra världskriget antalet lag ökat, men milda vintrar på 1970-talet och 80-talet krympt ligan, och 2003 endast 5 klubbar slagits ut på 1: a divisionen. Senare har antalet artificiellt fryst glass har ökat, och antalet klubbar har startat en liten ökning.

Från 1912 till 1928 matchen spelades 7-a-side och redo vann 13 titlar. Sedan 1928 sporten har spelats 11-a-side, och Drafn har vunnit 18 titlar.

Under 1960 folkmassan närvaro kan vara allt från 200 till 4000, men dessa dagar endast en handfull besökare muntra sin sida. Big spel Men fortfarande kan locka 2000 personer.