2008-07-14

Bājíquán

Kategorier: sport — admin @ 08:58

Bājíquán är en kinesiska krigiska konst som funktioner explosiv, korta intervall makt och är känd för sin armbåge strejker. Det hade sitt ursprung i Hebei-provinsen i norra Kina]], men är också välkänd på andra platser idag, speciellt Taiwan.

Origins

Bajiquan ursprungligen kallade Baziquan, beror på att när inte slående, knytnävarna hålls löst och delvis öppet, som liknar en kratta, och även konst från inbegriper många nedåtgående strejk flyttar, precis som en kratta: s utveckling inom området. Men namnet ansågs vara ganska rå sounding i sitt modersmål, så det ändrades till titeln Bajiquan. Termen baji, som kommer från den äldsta boken i Kina, I Ching, betyder “en förlängning av alla riktningar.” I detta fall betyder det “inklusive allt” eller “universum”.

Den första inspelade läraren var Wu Zhong吴钟. Famous lärare som främjat stil ingår Wu Xiu Feng吴秀峰, Li Shu Wen李书文,]]. En Peking Opera Wu Shen till utbildning, var han främst i hans Kung Fu Basic träningar. Hans mest berömda citat om striderna var, “Jag vet inte hur det är att träffa en man två gånger.” Li Shuwen mest kända studenter omfatta Huo Dian Ge霍殿阁, Li Chenwu, och Liu Yun Qiao刘云樵]]. På grund av detta, Bajiquan har kommit att kallas “The Bodyguard Style” (faktum). Ma Feng Tu马凤图och Ma Yin Tu马英图infördes Ba Ji näve i centrala / Nan Jing Kuo shu Guan南京国术馆. Det var en erforderlig praktik för alla studenter där.

Bajiquan aktier rötter med en annan Hebei krigiska konst, Piguazhang. Det sägs att Wu Zhong, den äldsta spåras linjehållare i Bajiquan härstamning, undervisade både konst tillsammans som en integrerad bekämpning. Därefter långsamt delad isär, bara att vara omgift av Li Shuwen i det sena 18 till early 19th century. Som ett bevis på att delar av dessa två stilar, det finns en kinesiska kampsporter ordspråk som lyder: “När pigua läggas till baji, gudar och demoner kommer alla att vara livrädd. När baji läggas till pigua, hjältar kommer suck veta de är ingen match mot den. ”

Idag, linjen innehavaren av Bajiquan i Kina är Wu Lian Zhi吴连枝. Han är också prototypen av Akira Yuki av Virtua Fighter Fame. Genom mer än 50 års utbildning, han som samlas in mycket material och som var vidare från generation till generation.

Funktioner

A. taktik och strategi:

Ba Ji Fist är känt att öppna motståndarens dörr / vapen med våld eller Qiang Kai Män强开门och montera angrepp på hög, i mitten, och låga nivåer av kroppen eller San Pan Lian Ji三盘连击. Alltså formatet kallas också Kai Män Ba Ji Quan开门八极拳.

De flesta kinesiska Kung Fu stilar har sina egna kämpar forté. Bajiquan används vanligen i nära bekämpa. Med detta koncept, Bajiquan betalar mycket uppmärksamhet åt armbåge, knä, axeln och höften strejker. När blockera en attack eller närmar sig en motståndare, Bajiquan tekniker understryka slående stor poäng av utsatthet, bröstkorgen och rötter.

Sex stora möjligheter att öppna dörren eller Liu Da Kai六大开:

1. Ding顶: att använda knytnävarna, armbågsskydd, bog etc för att driva framåt och uppåt.

2. Bao抱: att sätta 2 vapen tillsammans som om hugging någon. Det är oftast följt av Pi劈.

3. Ti提: upplyftande knäskålen att slå låret av motståndaren, eller upplyftande foten för att träffa de shin av motståndaren etc.

4. Dan单: att använda en enda röra.

5. Kua胯: att använda höften.

6. Chan缠: insnärjningar med rotation runt handleden, armbågen och axeln etc

B. Stepping och Body Metoder:

Footwork i Bajiquan är enkel att tre särdrag: Zhen Jiao, Nian Bu och Chuang Bu. Dessa slående tekniker är nära släkt med antik kinesisk medicin, där det sägs att alla delar av kroppen är direkt ansluten, antingen fysiskt eller andligt.

C. Open Hand Blanketter och vapen:

De former av Baji är indelade i Fist och vapensystem former. Det finns 20 Fist former. Några av dessa inkluderar: 12 Baji Små Struktur knytnävarna, Baji Black Tiger Fist, Baji Dan Zhai, Baji Dan Da / Dui Da, Baji Luo Han Gong, och Baji Si Lang Kuan. I svenska former, finns det åtta olika typer av vapen, inklusive den mycket berömda Liu Han Da Qiang, Liu Han Hua Qiang, Chun Yang Jian, San Yin Dao, Xing Zhe Bang, Pudao, och Chun Qiu Da Dao.

D. Power Generation och yttrandefrihet Metoder:

De stora dragen i denna skola av kinesiska kampsporter inkluderar armbåge strejker, arm / Fist slag, hip kontroller och strejker med skulderbladen. Alla tekniker är utförda med en mycket speciell form av korta makt, som utvecklats genom rigorösa utbildning, i kinesiska kampsporter, Baji är känd för sin mycket våldsamma och snabba rörelser. Strategiskt, Baji fokuserar på in-fighting, in från en lång rad med Baji s speciella laddning steg och utfärdande makten på nära håll.

Kärnan i Bajiquan ligger i Jin, eller power-utfärdande metoder, särskilt fajin. Stilen innehåller totalt sex typer av Jin, åtta olika sätt att trycka och flera olika principer för strömförbrukningen. Till skillnad från de flesta västerländska former av kampsporter som kräver svängande rörelse för att skapa dynamik, de flesta av Bajiquan’s flyttar utnyttja en träff push-strejk metod från mycket nära håll. Huvuddelen av de skador som behandlas genom momentan acceleration som reser upp från midjan till lem och dessutom av avgiftssystemet steg kallas Zhen Jiao.

The mechanics of Jin utvecklats genom många års praxis och Bajiquan är känd för sina särskilt ansträngande lägre body-utbildningen och dess betoning på hästen hållning. Dess häst hållning är högre än den typiska Long Fist stilar. Liksom andra stilar, det finns också “pilen-bow hållning”, “one-leg hållning”, “den tomma hållning”, “drop hållning”, etc. Det finns åtta olika utgör i händerna, plus olika former av andningsstöd och Zhen Jiao.

Sex stora Karakteristiska Powers:

1. Sjunkande 2. Drivande 3. Utöka 4. Snärjande 5. Cross 6. Tum

Influences

Det kan inte vara att många stilar i Kung Fu som liknar Bajiquan. Den Baji stil målsättning är att vara mer direkta, kulminerade och kraftfull, snabb strejker som kommer att göra en motståndare oförmögen att fortsätta. Trots detta finns det vissa stilar som har framställts med användning Baji Quan viktigaste principer eller begrepp om hur du drabbas din motståndare:
“Bashi”
“Bashi Gong”
“Bashi Chui”
“Shuang Bashi”,
“Jingang Bashi”
“Longxing Bashi”.

Många av dessa former är också baserad eller blandas med Luohan Quan, en Shaolin stil. Termen Bashi Pashi kan också hänvisa till Baji. Men det kan också noteras att Bashi är också en term som används i stil med Xingyi Quan.

Bruce Lee, tillsammans med många av hans samtida, studerade stilar gillar Bajiquan. Tillsammans med sin utbildning av Wing Chun, Lee bildat användbar flyttar från andra stilar, inklusive Bajiquan.

Populärkultur
Bajiquan hade förts till populära uppmärksamhet i väster till stor del av Sega spelet Virtua Fighter, som formatet att den huvudsakliga karaktär Akira Yuki praxis, även om ingen av de många framställningar av Bajiquan i populära media någonsin har varit mycket noggrann.
Andra videospel tecken som använder denna stil är Kokoro från Dead or Alive-serien och Xiuying Hong från Shenmue videospel serien.
Trots populära tro, i Tekken-serien Ling Xiaoyu har inte praxis Bajiquan snarare hon praxis Piguaquan och Baguazhang, liknande Wang Jinrei. Julia Chang, dock använder Bajiquan teknik som en del av hennes stil.
En annan kompletterande ny Tekken 6 karaktär Leo använder Bajiquan stil, men i Japan kommer det att höras att kallas Hakkyokuken.
“Baji Quan” visas som en av Li Mei: s kämpar stilar i Mortal Kombat: Deadly Alliance, även om den har mycket liten likhet med andra former i spel gillar Virtua Fighter, Dead or Alive och Tekken. Istället för att vara i en balanserad hållning, hon istället står på ett ben, och endast har en combo som påminner om tre front kicks i stående utgör.

Också Tak Sakaguchi praxis Bajiquan.
Baji Quan tillsammans med Bāguàzhǎng är några av de kampsporter studerats med 10-åriga engelska lärare och Mage-i-utbildning Negi Springfield, protaginist av Negima!. Som citerad av hans kampsporter instruktör: “Denna pojke är verkligen begåvad, han kan ta upp till en vecka vad de flesta människor tar tre månader att lära sig. Livet är verkligen orättvist.”.