2008-07-27

Alfapet

Kategorier: sport — admin @ 11:34

Alfapet är ett ordspel där två till fyra spelare poäng genom att bilda ord från enskilda lettered brickor i ett spel kartong märkt med en 15-by-15 rutnät. Orden bildas över och ner i korsordet mode och måste visas i en vanlig ordbok. Officiella uppslagsverk tillhandahålla en förteckning över tillåtna ord, av vilka många är sällan i vanliga engelska skriftligt.

Namnet Alfapet är ett varumärke som tillhör Hasbro, Inc. i USA och Kanada och av Mattel annanstans. Alfapet var ett varumärke som tillhör Murfett Regency i Australien, fram till 1993 då det förvärvades av JW Spear & Sons. Spelet är även känt som Alfapet, Funworder, Skip-A-Cross, Spelofun, palabras Cruzadas och ord för ord.

Spelet säljs i 121 länder på 29 olika språkversioner. Hundra miljoner enheter har sålts världen över, och sätter finns i en av tre amerikanska hem.

Historia

År 1938, arkitekt Alfred Mosher Butts skapade spelet som en variant på en tidigare ordspel uppfann han kallade Lexiko. De två spelen hade samma uppsättning skrivelse kakel, vars utdelningar och punkt värden Butts utarbetas minutiöst genom att räkna skrivelse användning av olika källor, bland annat New York Times. Det nya spelet, som han kallade “Criss-Crosswords”, tillade den 15-by-15 game board och korsord stil spelet. Han tillverkade ett par uppsättningar själv, men var inte lyckats sälja spelet till några större spel tillverkare av dagen.

År 1948, James Brunot, bosatt i Newtown, Connecticut, köpte rättigheterna att tillverka spelet i utbyte mot beviljande Butts en royalty på varje enhet som säljs. Även han har lämnat det mesta av spelet oförändrad, Brunot något sorterat “premium” torg i styrelsen och förenklade regler, han också ändrat namnet på spelet till “Alfapet”, en verklig “som betyder” att repa frantically. ” År 1949, Brunot och hans familj gjort uppsättningar i en ombyggd före detta schoolhouse i Dodgington, ett avsnitt av Newtown. De gjorde 2.400 sätter det året, men förlorade pengar. Enligt legenden, Alfapet’s big break kom 1952 när Jack Strauss, VD för Macy’s, spelade spelet på semester. Efter att ha återvänt från semestern, han var förvånad över att finna att hans butik inte genomförde matchen. Han placerade en stor beställning och inom ett år, “alla måste ha en.” År 1952, inte kunnat möta efterfrågan själv, Brunot sålde tillverknings-rättigheter till Long Island-baserade Selchow och Righter. Selchow & Righter köpte varumärket till spelet 1972 JW Spear & Sons började sälja spelet i Australien och Storbritannien den 19 januari 1955. De är nu ett dotterbolag till Mattel, Inc. år 1986 Selchow och Righter sålda spelet till Coleco, som kort därefter gick i konkurs. Bolagets tillgångar, inklusive Alfapet och Parchesi köptes av Hasbro.

År 1984, Alfapet förvandlades till en dagtid game show på NBC. Alfapet sprang från juli 1984 till mars 1990, med en andra löpa från januari till juni 1993. Den visar var värd Chuck Woolery.

Game information

Spelet kan spelas av två till fyra spelare på en fyrkantig kartong med en 15-by-15 rutnät av celler, som var och en inrymmer en enda bokstav kakel. I officiella klubb och turneringarna, spela är alltid mellan två spelare.

Spelet innehåller 100 plattor, 98 av dessa är märkta med en bokstav och en punkt värdet varierade mellan 1 och 10. Det antal poäng i varje lettered kakel bygger på bokstaven s frekvens i standarden engelska skriftligen; vanligt brev som E och O är värda en poäng, medan mindre vanliga bokstäver värdering högre, med Q och Z var värt 10 poäng. Spelet har också två tomma plattor som är omärkt och inte innehålla någon punkt värde. Den blanka brickor kan användas som substitut för varje bokstav, en gång som i styrelsen, dock valet är åtgärdat. Styrelsen är markerade med “premium” kvadrater, som multiplicera antalet poäng: mörkröd “triple-word” torg, rosa “dubbel” torg, mörkblå “triple-brev” torg och ljusblå “dubbel – bokstaven “kvadrater. Centret torget är ofta märkta med en stjärna eller logotyp, och räknas som en dubbel-ordet kvadrat.

Notation system

I notation system vanliga i turneringsspel kolumner som heter “AO” och raderna “1-15”. Ett spel är vanligtvis identifierats i format xy ORD värdering eller Word xy värdering, där x betecknar den kolumn eller rad som spelar viktigaste ordet sträcker, y betecknar den andra samordningen av de viktigaste “första skrivelse och Word är det viktigaste ordet. Även om onödiga, extra ord som bildats genom spela det ibland anges efter de viktigaste ord och ett snedstreck. I de fall då spela en enda bricka bildas orden i varje riktning, ett av orden är godtyckligt valt att fungera som det viktigaste ordet för ändamål av notation.

När en tom bricka är anställda i de viktigaste “, bokstaven har valts som representant anges med en liten bokstav, eller, i handskriven notering, med en fyrkant runt bokstaven. Parenteser är ibland också används för att beteckna en tom, även om detta kan skapa förvirring med en andra funktion av parenteser, nämligen tecken på ett befintligt brev eller ord som har “spelat igenom” av de viktigaste ord.

Exempel 1:

ADITiON D3 74

Sequence of play

Innan spelet, bokstaven plattor är antingen placeras i en ogenomskinlig påse eller placeras med framsidan nedåt på en plan yta. Ogenomskinlig duk väskor och anpassade plattor är klammer av klubbar och turneringar, där spel är sällan spelade utan både och.

Nästa spelare bestämma ordningen i vilken de spelar. Enligt National Scrabble Association turnering regler, spelare som har gått först i minsta antalet matcher i turneringen har prioriterat, eller saknas, de som har gått andra mest. Vid lika röstetal spelare istället fästa kakel, sedan avslöja dem. Spelaren som plockar skrivelsen närmast början av alfabetet går först, och rita om när det gäller en slips.

I början av spelet, och efter varje runda tills påsen är tom, spelare dra brickor för att fylla sina “ställningar”, eller kakel-innehavare, med sju plattor, från vilka de kommer att göra spelningar. Varje rack är hemligt för de andra spelarna.

Under en tur, en spelare har sju eller färre brev kakel i sina rack som att välja en pjäs. På varje tur, en spelare har möjlighet att passera, förlorar den sin tur och scoring ingenting; utbyta ett eller flera plattor för lika många från väskan, scoring ingenting, en möjlighet som bara finns om minst sju brickor kvar i väska, eller bilda en pjäs på brädet, att lägga sitt värde till spelarens samlade värdering.

En ordentlig spela använder valfritt antal spelarens brickor till en enda fortlöpande “i styrelsen, läsa antingen vänster till höger eller Uppifrån och ned. Det viktigaste ordet måste antingen använda bokstäverna i ett eller flera tidigare spelat ord, eller har minst en av sina plattor horisontellt eller vertikalt intill en redan spelat “. Om orden utom det viktigaste ordet är nybildad med spel, de är poängsätts också, och har samma kriterier för acceptans.

När styrelsen är tomt, det första ordet spelat måste täcka H8, center square. Ordet måste bestå av minst två bokstäver, utbyggnad horisontellt eller vertikalt. H8 är en premie kvadrat, så den första spelaren att spela ett ord får en dubbel värdering.

En tom kakel kan ta plats i något brev. Det är fortfarande så att skrivelsen därefter till resten av spelet. Individuellt, värderingar inga poäng oavsett vad skrivelse den är utsedd, och är inte i sig påverkas av premien kakel. Men dess placering på en dubbel-ord eller trippel-ord torget har orsaka lämplig premie som skall poängsättas för ordet i vilket det används. Även om inte en del av officiell eller turneringsspel, en gemensam “hus regeln tillåter spelare att” återvinna “tomt plattor av senare ersätta motsvarande skrivelse kakel.

Efter att spela ett ord, drar Spelaren skrivelse kakel från påsen för att fylla hans rack till sju plattor. Om det inte finns tillräckligt plattor i väskan att göra det, spelaren tar alla återstående brickor.

Efter en spelare spelar ett ord, hans motståndare kan välja att utmana någon eller alla de ord som bildats genom lek. Om något av orden utmanas befinns vara oacceptabelt, det spelar bort från brädet, spelaren återvänder de nyligen spelade plattor på hans pakethållare och hans tur är förverkade. Vid turneringsspel en utmaning är att hela spela snarare än ett ord, så en domare används, och spelarna har inte rätt att veta vilka ord eller ord som orsakas utmaningen att lyckas. Påföljder för misslyckat utmanande en godtagbar spela variera inom klubben och turneringsspel och beskrivs mer i detalj nedan.

Med nordamerikanska reglerna, spelet är slut då en spelare spelar varje bricka i sitt rack, och det finns inga plattor kvar i väskan, eller när sex på varandra följande scoreless turns har inträffat och värdering är inte noll-noll.

När spelet slutar, varje spelares värdering minskas med summan av hans / hennes unplayed bokstäver. Dessutom, om en spelare har använt alla sina brev, summan av de andra spelares unplayed skrivelser läggs till att spelarens värdering, i turneringsspel en spelare som “går ut” tillägger dubbla denna summa, och motståndaren är inte straffas.

Scoreless turns kan uppstå när en olaglig “ifrågasätts off linjen, när en spelare går, när en spelare utbyten kakel, eller när ett ord består endast av blanka brickor. Denna sistnämnda regel varierar något i internationella spela.

Scoring

Varje ord har bildats i pjäsen är poängsätts detta sätt:
Varje bricka spelas från spelarens rack på en tidigare vakant torget som är en “dubbel-brev” eller “trippel-brev” premium torget har sin värde fördubblats eller tredubblats vilket anges.
Lägg till det normala punkt värdet av alla andra bokstäverna i ordet.
För varje nyligen spelade plattor placeras på en “dubbel” premium torget, den totala fördubblas.
För varje nyligen släppts ut plattor placeras på en “triple-word” premium torget, totalt har tredubblats.
Premium torg påverka värdering av varje ord som gjorts i samma pjäs av konstituerande plattor spelat på dessa rutor. Premium torg, en gång spelade på, som inte räknas igen i kommande spelningar.

Om en spelare använder alla sju av brickorna i räcket i ett enda spel, en bonus på 50 poäng läggs till poängen för att spela. Dessa bonuspoäng påverkas inte av bidraget torg.

När de skrivelser som kan dras har gått ut skall den slutliga spelar ofta kan avgöra vem som vinner. Detta är särskilt fallet i nära spel med fler än två spelare. Spelaren som går ut först blir den punkt värden av alla återstående unplayed plattor läggas till deras värdering. Spelare med brickor kvar på sina rack har motsvarande punkt värden bort från deras värdering.

Godtagbart ord

Godtagbart ord är sådana ord som primära uppgifter i vissa valt ordbok, och alla deras böjningsformer som. Ord som är bindestreck, versaler, eller apostrophized är inte tillåtna, såvida de inte också visas som acceptabelt poster: “Jack” är ett egennamn, men ordet uttaget är godtagbart eftersom det har andra sedvänjor som är godtagbara. Akronymer eller förkortningar, andra än de som har reglerats, är inte tillåtna. Variant stavningar, slang eller kränkande ordalag, ålderdomliga eller föråldrade termer, och specialiserade jargong ord är tillåtna om de uppfyller alla andra kriterier för acceptans.

Det finns två populära konkurrens “listor som används i olika delar av världen: TWL och SOWPODS. De nordamerikanska 2006 Official Tournament and Club Word List, andra utgåvan, som blev officiella för användning i amerikanska, kanadensiska, israeliska och Thai klubb och turneringsspel den 1 mars 2006. Tidig Trycksaker av OWL2 och OSPD4 måste ändras enligt rättelser skickas i National Scrabble Association webbplats. Nordamerikanska tävlingar använda Long Words List längre ord.

Den OWL2 och OSPD4 sammanställs med hjälp av fyra stora college-nivå ordböcker, inklusive Merriam-Webster. Om ett ord förekommer i minst en av ordböcker, det ingår i OWL2 och OSPD4, om inte “bara har en offensiv mening, då det endast är med i OWL2. Den viktigaste skillnaden mellan OSPD4 och OWL2 är att OSPD4 marknadsförs för “hem och skola”, och har bortrensade av många ord som deras källa ordböcker bedöms stötande, gör den officiella Scrabble Players Dictionary mindre lämpliga som officiell Alfapet spela. Den OSPD4 finns tillgänglig i bokhandeln, medan OWL2 är endast tillgänglig från National Scrabble Association till nuvarande medlemmar.

I alla andra länder tävlingen “lista är Tournament and Club Word List publicerade i maj 2007, som listar alla ord från 2 till 15 bokstäver och är därmed en komplett referens. Denna lista innehåller varje ord i OWL2 nämns ovan plus ord anskaffas från Chambers och Collins English Dictionaries. Denna bok används för att döma vid World Scrabble Championship och alla andra större internationella tävlingar utanför Nordamerika.

Utmaningar

Straffet för ett framgångsrikt utmanat spela är nästan universell: den felande spelaren tar bort brickorna spelas och förlorar den sin tur.

Straffet för ett misslyckat utmaning varierar betydligt, bland annat:
Det “dubbla utmaning”-regeln, där ett misslyckat utmanande spelaren skall förverkas nästa sväng. Denna påföljd regleras nordamerikanska turneringar, och är standard för nordamerikanska, israeliska och thailändska klubbar. Eftersom förlusten av en tur i allmänhet utgör den största risken för ett misslyckat utmaning, det ger de största incitamenten för en spelare att “bluff”, eller spela en “falska” – ett rimligt “att de vet eller misstänker vara oacceptabel, hoppas deras motståndare inte kommer att ringa upp dem om det. Spelarna har olika uppfattningar om denna aspekt av den dubbla utmaning spelet och etik, men officiellt är det en giltig del av spelet.
En ren “enda utmaningen” eller “fri utmaning”-regeln, där ingen påföljd alls tillämpas på en spelare som förgäves utmaningar. Detta är den förvalda regeln i Förenade kungariket och Irland, liksom för många turneringar i Australien, även om dessa länder gör sanktion enstaka turneringar använder andra utmaningen regler.
En modifierad “enda utmaning”-regeln, där ett misslyckat utmaning inte leder till förlust av den utmanande spelaren tur, men är straffad genom förlusten av ett visst antal poäng. Den vanligaste påföljden är fem poäng. Regeln har antagits i Singapore, Malaysia, Sydafrika, Nya Zeeland, och Kenya, liksom i dagens World Scrabble Championships. Vissa länder och turneringar använda en 10-punkt påföljd i stället. I de flesta spel situationer, detta straff är mycket lägre än för “dubbel utmaning”-regeln, följaktligen sådana turneringar uppmuntra till en större vilja att utmana och lägre vilja att spela tvivelaktiga ord.

Historic Evolution av arbetsordningen

Den så kallade nordamerikanska “box regler” var kraftigt redigerade tre gånger, 1953, 1976 och 1989.

De största förändringarna i 1953 var följande:
Det gjordes klart att ord kunde spelas genom enstaka bokstäver redan på bordet.
Det gjordes klart att du kan spela ett ord parallellt och omedelbart gränsar till ett befintligt ord lämnat alla korsord bildades var giltig.
Det gjordes klart att effekten av två ord premie torg skulle förvärras.
Den tidigare ospecificerade straffavgift för att ha ett skådespel med framgång utmanat angavs: indragning av kakel och förlust av tur.

De största förändringarna i 1976 var följande:
Spelet bytte namn från “Alfapet” för att växelvis “Alfapet ® Brand Crossword Game” eller bara “Alfapet Crossword Game”.
Det gjordes klart att den tomma brickan slår ett A när ritningen att se som går först.
En spelare kan nu passera sin tur gör ingenting.
En förlust av tur straffet lades för utmanande en godtagbar spela.
Om det slutliga resultatet är oavgjort, spelaren vars poäng var högst före justering för unplayed plattor är vinnaren.

Den redaktionella ändringar gjorts under 1989 inte påverkade spelet.

Club och turneringsspel

Tiotusentals spela klubb och turneringen Alfapet hela världen. Den intensitet spela, otydliga ord, och stratosfären värderingar i turneringarna kan komma som en chock för många Parlor spelare. Alla turneringarna spelas med en omgång klocka och en bestämd tid. Normalt varje spelare har 25 minuter på sig att göra alla sina pjäser. För varje minut genom vilken en spelare överskrider den tid som kontroll, en straffavgift på 10 punkter bedöms. Antalet minuter skall avrundas uppåt, så att om en spelare överskrider tid kontroll av två minuter och fem sekunder, straffet är 30 poäng. Dessutom kan spelarna använda speciella plattor kallas Protiles som inte är ingraverad, liksom trä plattor är, och därigenom eliminera risken för en fusk-spelare till “Braille”.

Spelare tillåts “tracking ark”, förtryckt med bokstäverna i den första pool, från vilken kakel kan korsas off som de spelade. Spårning av kakel är ett viktigt stöd till strategin, i synnerhet under “Endgame”, när inga plattor kvar som kan dras och varje spelare kan bestämma exakt vad som är på motståndarens racket.

Det mest prestigefyllda turneringar inkluderar:
The World Scrabble Championship: hölls i udda år, det senaste var i Mumbai, Indien 2007.
The National Scrabble Championship: en öppen händelse locka flera hundra spelare, som hölls runt juli / augusti varje år eller två, senast i Phoenix i august 4-9, 2006. I 2008 fall är planerad att hållas i Orlando, Florida.
I Thailand International: den största turneringen i världen. Hållas varje år runt om i slutet av juni eller början av juli.

Andra viktiga turneringar inkluderar:
The World Youth Alfapet Championships: inresa till landet kvalifikationer, begränsas till under 18 år gammal. Hålls årligen sedan 2006.
The National School Scrabble Championship: ingång öppet för nordamerikanska skolelever. Hålls årligen sedan 2003.
Den kanadensiska Scrabble Championship: ingång genom uppmaning till början femtioo kanadensiska spelare. Held två till tre år.

Klubbar i Nordamerika brukar träffas en dag i veckan för tre eller fyra timmar och några tar ut en liten entré avgift för att täcka sina kostnader och priser. Klubbar också normalt hålla minst en öppen turnering per år. Turneringar brukar hållas på helgerna och mellan sex och nio matcher spelas varje dag. Detaljerad statistik om turneringar och spelare i Nordamerika finns på www.cross-tables.com. En förteckning över internationellt rankade SOWPODS turneringar hittar du här.

Under ledig tid i turneringar, många spelare umgås genom att spela samråd Alfapet, Clabbers, Anagram, Boggle och andra spel.

Strategi och taktik

Målet med spelet är att värdering fler poäng än sin motståndare. Den viktigaste kompetensen är att veta vilka ord är acceptabla eller oacceptabla och att kunna hitta dem från en jumbled uppsättning bokstäver. Nästan alla allvarliga turnering spelare studie gloslistor omfattande och praxis lösa ord från alphagrams eller slumpmässigt jumbled bokstäver. Endast ett fåtal aktörer vet alla att det acceptabla ord för internationellt spel. Men det är nästan säkert att den främsta spelare vet nästan alla, om inte alla, av de ord som det är troligt att de stött på under sin livstid. Exempelvis finns det ingen praktisk nytta av att veta ett ord såsom Zyzzyva, eftersom detta skulle kräva en ytterst osannolikt rack som innehåller både YS, både tomma och de enda Z. Däremot finns det stora värdet i att lära sig och tillförlitligt sätt att hitta ordet Atresia , Som använder en vanlig grupp av bokstäver.

Till en början klubbens spelare, det viktigaste lista för att memorera är acceptabelt två bokstäver ord eftersom de tillåter en att spela parallellt med befintliga ord, ofta poängsättning fler poäng bara utvidga eller passerar ett ord. Efter att bemästra de två bokstäver ord en nybörjare kan vara till stor nytta genom att studera kortare ord som innehåller höga scoring plattor, liksom “hook” listor som visar vilka bokstäver som kan läggas till på framsidan och baksidan av ord och är därför viktiga för formning flera ord i tur och ordning. Fram till mars 2006 och frisläppandet av OWL2, som för första gången ingår QI som en godtagbar “, en viktig strategi var att memorera de ord som har en Q men inga U, i fall de hade en Q på sina rack utan U .Tillägget av Lp har gjort U-mindre Q ord mindre viktigt, eftersom sannolikheten att en aktör kommer att ha en unplayable Q minskats betydligt. Ett annat viktigt tips till nybörjare är att strategiskt använda S: s och blanksteg, som är de mest användbara för krokar och för bingos. Över en viss nivå av spel, en bra tumregel är att hålla ut en S är värt 8 – 10 punkter, och en tom uppåt med 25 punkter.

Esoterika ord inte nödvändigtvis värdering fler poäng än vanliga ord. Exempelvis Faerie, beroende på placering, kan värdering färre poäng än Fairy. Ordet CWM är ganska känt för att vara en tre-bokstavs ord utan vokaler – inte ens ett Y, som används ofta som en vokal ersättare – men det allmänt poäng mindre än MACAW, till exempel. I detta fall den spelare som spelar CWM riskerar också att överbelasta rack med vokaler. Erfarna spelare ofta väljer att avstå poäng på individuell tur till förmån för praktiserande bra rack förvaltning.

Brev som är värda fyra eller fler punkter som bör spelas på premien torg om möjligt, och bokstäver som X, H och Y är kraftfulla om de kan värdering i båda riktningar, för fyra eller sex gånger det nominella värdet. En vokal bredvid en dubbel-eller trippel-brev värdering skapar en varm plats där ett värdefullt konsonant möjligen kan spelas på många punkter. En bra strategi för mellanliggande aktörer är att memorera alla ord som innebär “makt” plattor som är fem tecken eller kortare. Kunskap om dessa ord kan öka en spelares scoring med 10 till 20 poäng per match när den tillämpas korrekt.

Rack förvaltning är det strategiska inslaget mest förbisedda av nybörjare. Det är ofördelaktigt att hålla kopior av de flesta bokstäver eller att ha en stor obalans mellan vokaler och konsonanter. Till exempel har högst poäng hela ord som kan bildas med bokstäverna AADIIKR är mörk. Men detta ger spelaren utan konsonanter och en dubbel I. Eftersom vokaler är oftare representerade i Scrabble, det är fullt möjligt att spelaren kommer att ange följande tur innehar föga lovande bokstäver AIIEUAO, till exempel. Om spelaren hade i stället spelade radier – vilka värderingar färre poäng än DARK – han eller hon skulle ha slutat med A och K, en kombination som är gemensamt. Experter som vet alla fyra bokstäver ord kan också ha spelat Kadi eller raki till god effekt, vilket ger en R-eller D.

Försvar är en annan viktig del av strategin. Erfarna spelare överväga hur motståndarna kunde utnyttja deras plattor och undvika att skapa enkla inställningar. Exempelvis ordet QUIT ger en 14-punkt krok till någon motståndare som har bokstaven E. En erfaren spelare skulle hellre sätta en konsonant bredvid en bonus kvadrat än en vokal. Erfarna spelare ta hand placera bokstaven U på obekväm platser om brevet Q har ännu inte spelat.

På grund av 50-point bonus för att använda alla sju plattor i en sväng, många spelare hantera sina ställningar speciellt att göra mål så många bingos som möjligt. Att göra sju och åtta bokstäver ord är i allmänhet det snabbaste sättet att uppnå en hög värdering. Bokstäverna A, E, I, N, R, S och T är den mest användbara skrivelser för detta ändamål, och så en bra spelare kommer att vara ovilliga att spela ut dessa brev utan några fördelar i gengäld. Omvänt bra spelare kommer att sträva efter att spela ut oönskade kakel, ibland även om att spela är inte den högsta scoring en tillgänglig och kommer att använda en sväng till utbyte plattor om det behövs.

En bra taktik för medelaktivt spelare är att memorera “bingo stjälkar,” eller grupper av sex skrivelser att kombinera väl med nästan alla sjunde brev att bilda en bingo. De bästa bingo stam att ha är Tisane, följt av satir och näthinnan. Med Tisane i räcket någon sjunde brev utom för Q-eller Y kommer att skapa sju brev “Eftersom många av dessa sju bokstäver ord är dunkla, det är bra att memorera inte bara stammen, men alla möjliga bingos som kan skapas med den. Spelare får också lära sig om sju brev bingo stjälkar, som kan kombinera med en åttonde bokstaven redan på bordet. För att påskynda denna process både för memorization och under spel, en del spelare använder mnemonics, inklusive en särskild typ känd som myntade termen “anamonics”.

En annan strategi som spelare använda för att öka bingos är att hålla ihop tre-fyra bokstäver kombinationer som bildar många bingos. Vanliga exempel på dessa kombinationer include “ING”, “ERS”, “IES” och “IED”. En spelare kommer troligen att hålla fast vid “ING” att bygga ett bingo senare på bekostnad av punkterna i det nuvarande spela. “ING” bingos särskilt tenderar att bli lätt för spelare att hitta eftersom de bara har att ordna fyra bokstäver snarare än sju för att försöka hitta en pjäs.

Experter på högsta nivå i genomsnitt över två bingos ett spel, och fyra bingos av en spelare i ett enda spel är inte alls ovanligt. Eftersom en bingo förmedlar ett 50-point bonus på turneringen nivå antalet bingos är ofta den avgörande faktorn i ett spel. På högsta nivå av konkurrenskraftiga Alfapet, kunskap om ord som är godtagbara för gameplay – tillsammans med deras “krokar” – är den allra viktigaste faktorn. Alfapet experter tenderar att spela spel som ger gott om öppningar för deras motståndare att använda bidraget torg, till skillnad från de mellanliggande spelare, som tenderar att vara mer orolig för att blockera sina motståndare. Behovet av defensiv strategi minskar som “kunskap ökar.

Som i många spel, när en spelare ligger bakom han eller hon borde spela och ta större risker att försöka göra upp skillnaden, som förlorar med 20 poäng är detsamma som att förlora med 40. Det finns också exempel på motsatsen; spelare som är framåt borde spela mer defensivt.

Det är en bra idé att manuellt “shuffle” one’s plattor samtidigt som söker efter spelbara ord, som en studie har visat att spelare som fysiskt manipulera brickor använder sina händer generera fler möjliga ord än de som inte gör det.

Computer spelare

Alfapet har ett objekt av intresse för många artificiell intelligens forskare och entusiaster. Även om en dator spelare fritt kan konsultera en databas med alla juridiska ord spelar det ord med högst poäng är inte alltid den bästa strategin, och programmering en dator att spela och kräver kunskap om ett antal mycket mer subtila metoder.

Spelet är särskilt intressant att genomföra eftersom det kan vara uppdelad i två faser som är, från en dators perspektiv fundamentalt olika. Den första varar från början av spelet fram till den sista brickan i påsen är dragen. Under denna fas är det inte känt vad de andra spelarnas plattor är, och spelet har ett inslag av slumpmässighet. Men när den sista brickan är dragna och påsen är tom, datorn kan härledas från de övergripande skrivelse distribution vad bokstäver måste vara på andra spelare “rack. I synnerhet när man spelar mot en enda motståndare, datorn vet exakt brickor i ditt rack och därmed vad dina möjliga drag är för resten av spelet.

Den mest kända Alfapet AI spelare är Maven, skapade av Brian Sheppard. Den officiella Alfapet dataspel i Nordamerika använder en version av Maven som artificiell intelligens och utgiven av Atari. Den officiella nedladdningsbar version som använder Maven skapades av Funkitron. En öppen källkod utmanare till Maven har skapats, kallad Quackle. Utanför Nordamerika, officiell Alfapet dator spelet är släppt av Ubisoft.

Computer versioner

Flera dator-och videospel versioner av Alfapet har släppts för olika plattformar, inklusive PC, Mac, Amiga, Commodore 64, Game Boy, Game Boy Color, Gameboy Advance, Nintendo DS, PlayStation och PlayStation 2, iPod, Game.com, Palm OS, Amstrad CPC och mobiltelefoner.

Alfapet på Internet

Flera webbplatser erbjuder möjligheten att spela Alfapet online mot andra användare. De sociala nätverken tomt Facebook erbjuder en online variant av Alfapet kallade Scrabulous som en tredje part ansökan add-on. Den 15 januari 2008 rapporterades det att Hasbro och Mattel var i färd med att suing skaparna av Scrabulous för upphovsrättsintrång. Enligt en intervju med en av utvecklarna av den 15 januari, “Advokaterna arbetar på det.”

Mattel lanserat sin officiella version av online Scrabble, Alfapet av Mattel på Facebook i slutet av mars 2008. Ansökan har utvecklats av Gamehouse, en division av RealNetworks som har licensierats av Mattel. Men sedan Hasbro kontroller upphovsrätten till Nordamerika med upphovsrätt för resten av världen som Mattel, Facebook ansökan är endast tillgänglig för spelare utanför USA och Kanada. Ägande av rättigheter att Alfapet med flera företag är att begränsa införandet av spelet till Facebook, och mellan dess startdatum och 6 april 2008, färre än 2000 användare registrerade, jämfört med 600000 registrerade Scrabulous användare.

RealNetworks har uppgivit att ansökan är för närvarande i sin beta fas och det har förekommit rapporter om ett antal buggar och begränsningar.

“TV” Alfapet

År 1987, ett brädspel gavs ut av Selchow & Righter, baserat på Alfapet game show vädring på NBC. Fakturerat som den “officiella Hem version av spelet visar, spelet har mer likheter med spelet visar än den gör att en traditionell Alfapet-spel – även om man använder en traditionell Alfapet spel ombord på spel.

Super Alfapet

En ny licensierade produkten, Super Alfapet, lanserades i Nordamerika genom Winning Moves spelen 2004 på licens från Hasbro, med deluxe-versionen släpptes i februari 2007. En Mattel-licensierad produkt för resten av världen gavs ut av Tinderbox spelen år 2006. Denna uppsättning består av 200 plattor i något ändrad fördelning på standarden fastställts och ett 21×21 playing board.

Records

Följande poster har uppnåtts under konkurrenskraftiga klubb eller turneringsspel, enligt auktoritativa källor, inklusive boken Everything Alfapet med Joe Edley och John D. Williams, Jr och Alfapet FAQ. När möjligt, särskilda poster visas baserat på olika officiella gloslistor: 1) OSPD eller OCTWL, den nordamerikanska listan också användas i Thailand och Israel, 2) OSW, tidigare den officiella listan i Storbritannien, och 3) SOWPODS, den kombinerade OSPD + OSW nu används i stora delar av världen. Hittills har nya utgåvor eller revideringar av dessa listor inte anses vara betydande för att motivera separat journalföring.
Hög spelet – 830 av Michael Cresta, 12 oktober 2006. Cresta besegrat Wayne Yorra 830-490.
Hög spelet – 793 av Peter Preston, 1999.
Hög spel – Nicholas Mbugua som en ny Kenya rekord med 789 på 3 juni 2007 till den 2: a WSC Qualifier i Machakos. Russell Honeybun som ett nytt australiskt rekord med 764 i augusti 2007. Den tidigare erkänt rekord för australiska SOWPODS spela var 698 från Chris maj, 2006. I en noncompetitive klubb spelet, Peter Kougi poängsätts 736 i augusti 2007.
Hög kombinerad värdering – 1320 av Michael Cresta och Wayne Yorra, i en Lexington, MA, klubb, 2006.
Hög kombinerad värdering – 1082 by Helen Gipson och David Webb, 2000.
Högsta förlorande värdering – 552 av Stefan Rau att Keith Smith’s 582, Omgång 12 av 2008 Dallas Open.
Högsta tie spel – 502-502 av John Chew och Zev Kaufman på 1997 Toronto Club turneringen.
Högsta tie spel – 510-510 av Michael Gongolo och Patrick Mpundu i östra och centrala Afrika Alfapet-EM 2007 i Kampala, Uganda
Högsta öppnande flytta värdering – BEZIQUE 124 av Sam Kantimathi i Portland, ELLER Tournament 1992. Den högsta möjliga juridiska poäng på en första tur är MUZJIKS, 128.
Högsta öppnande flytta värdering BEZIQUE 124 Joan Rosenthal. BEZIQUE 124 Sally Martin
Högsta enda spela – QUIXOTRY 365 av Michael Cresta, 2006.
Högsta enda spela – CAZIQUES 392 Karl Khoshnaw.
Högst genomsnittligt resultat, tvådagars turnering – 471 av Chris Cree över 18 ronder i Eskilstuna Tournament, 2007.

I brist på bättre dokumentation, kan man anta att följande poster har uppnåtts inom ramen för ett tidigare populärt brittiskt format som kallas “hög värdering regeln”, där en spelares turnering träff bestäms bara av spelarens egna värderingar, och inte av mellan att spelarens poäng och motståndarna “. Som ett resultat spela i detta system “uppmuntrar utarbeta rumsmöblering ofta självständigt bryts av de två spelarna”, och är väldigt skilda från den vanliga spel där defensiven överväganden spelar en stor roll. Medan “hög värdering”-regeln har oväntat lett till imponerande höga poster, för närvarande är ur favor hela världen, associerar sitt register med normal konkurrensutsatt spela är vilseledande.
Hög spelet värdering av 1049 av Phil Appleby av Lymington, Hants, UK, 25 juni 1989 i Wormley, Herts, Storbritannien. Hans motståndare poängsätts bara 253 poäng, vilket ger Appleby rekord seger marginal på 796 poäng.
Hög single-sväng värdering av 392, av Dr Saladin Karl Khoshnaw i Manchester, Storbritannien, i april 1982. De ord han använde var CAZIQUES, vilket betyder “infödd överbefälhavare West Indian samer”.

Hypotetiskt värderingar på möjliga och lagliga men högst osannolikt spelar och spel är mycket högre, främst genom att använda ord som täcker tre triple-word-värdering torg. Den högsta rapporterade värdering för ett enda spel 1780 och 1785 med hjälp oxyphenbutazone. När endast lägga till ordet sesquioxidizing att dessa officiella listor, ett teoretiskt skulle värdering 2015 och 2044 poäng i en enda röra. Den högsta rapporterade kombinerad värdering för ett teoretiskt spel är 3986 poäng använder OSPD ord bara.

Andra uppgifter finns tillgängliga för visning på Totalt ScrabblePDF, ett inofficiellt rekord bok som omfattar ovanstående som källa och expanderar i andra ämnen.

Internationella versioner

Versioner av spelet har släppts i flera andra språk. För mer information se Alfapet skrivelse distributioner.

Spelet hette Alfapet när den infördes i Sverige 1954. Men sedan mitten av 90-talet spelet är även känt som Alfapet i Sverige. Alfapet är nu ett annat korsord spel, skapat av ägarna av namnet Alfapet.

För språk med digraphs, som walesiska och ungerska, spelet med separat kakel för dem digraphs.

Variationer

I Speed-Alfapet, plattor är som med ansiktet. Fyra spelare varje dragning syv plattor och arbete sina egna nät, det finns ingen central styrelse. När en spelare når en giltig ståndpunkt – det vill säga alla spelarens brickor är i kontakt och form acceptabelt ord – att spelare kallar “plocka”. Alla spelare sedan dra ett annat kakel och fortsätta. Den twist i Speed-Alfapet är att en spelare kan ordna sina nät när som helst, även till den punkt för rivning av den och börja om från början.

Spelarna får en poäng för att ringa en pick. I slutet, poängsättning görs av totalt den punkt värden av bokstäverna spelade, minus punkt värden av något unplayed kakel.

I en annan variant av “Speed-Alfapet,” spelare tar 2 plattor istället för 1 varje gång en spelare kallar “plocka”, men i den här versionen, spelaren kallar “ta 2.” Denna variant är fittingly heter “Take 2.”

Game board format

Spelet har släppts i många game board format vädjar till olika användargrupper. Den ursprungliga styrelser ingår trä plattor och många “deluxe”-apparater fortfarande gör.

Travel utgåvor

Editions är tillgänglig för resenärer som kanske vill spela i en överföring till exempel ett tåg eller flyg, eller som kanske vill pausa ett spel som pågår och fortsätta senare. Många versioner således omfatta metoder för att hålla skrivelser från att flytta, exempelvis pegboards, försänkt bricka innehavare och magnetiska plattor. Spelare “plattorna är också utformad med stay-snabb innehavare. Sådana skivor är också normalt är avsedda att fällas och stuvas med spelet pågår.
Produktion och marknadsföring Company, 1954 – metal gångjärnsdörr rutan bakelit kakel inlaid med runda magneter, krom kakel rack, silver färgad plastpåse och kartong låda täckt med dekorativa papper. Rutan, när de öppnas platta, åtgärder 8 1 / 2 “x 7 3 / 4” och kakel åtgärd 1 / 2 “x 1 / 2” vardera.
Spear’s Games, 1980 – boxed utgåva med pegboard, plast brickor med små fötter för att passa perfekt in i pegboard. Rack är klar plast, vilket gör att en del sortering och samtidigt hålla plattor ganska perfekt in. Ställ kommer med dragsko plastpåse att dra plattor och en kartong låda. Det är möjligt att spara ett spel som pågår genom att återsända kartong till boxen. Det finns risk för spelarnas plattorna som blandas och upprörda, och rutan lock, som hölls den genom friktion, är föremål för upprörda.
Selchow & Righter, 1980 – pocket-utgåva med plast “magnetisk” styrelse och kakel. Tile rack är också plast med asymmetrisk form för att ge handtag. Alla delar ryck i plast anslaget för resor och tillåter en paus i spelet. Plastic bokstäver är mycket små och tenderar att förlora sitt grepp om den inte placeras med mindre lateral rörlighet och om de inte är helt rena. Game-format är mycket liten, vilket gör Alfapet spel för backpackers och andra berörda om vikt och storlek.
Hasbro Games, 2001 – gångjärnsdörr plast styrelse med tydlig kakel-formade hällkar att hålla brickor i spelet. Styrelsen i en svart, blixtlås folio sådan att styrelsen och kakel kan vikas för resor, även med spel som spelas. Baksidan av kartong innehåller numrerade mounts för rack, innehav plattor med ansiktet, så säker och konfidentiell förvaring av kakel medan spelet är pausat. Vissa versioner har kakel rack med enskilda kakel tider, vilket inte möjliggör enkel sortering av kakel i rack.

Deluxe utgåvor

På motsatt sida finns några “deluxe”-utgåvor erbjuder överlägsen material och funktioner. Dessa omfattar upplagor på en roterande skivspelare så spelare kan alltid möta styrelsen med bokstäverna upprätt. Mer seriösa spelare ofta favor anpassade Alfapet styrelser, ofta tillverkade av Lucite eller hårda, som har överlägsen roterande mekanismer och personliga bilder.

Stor text-utgåva

En utgåva har frisläppts med större styrelse och bokstäver för spelare med nedsatt syn. Färgerna i styrelsen är mer kontrasterande och teckenstorleken ökar från 16 till 24. De plattor är i fetstil 48.

Fungerar detalj turnering Alfapet

En introduktion till turneringen Alfapet och dess spelare finns i boken Word Freak av Stefan Fatsis. I processen att skriva, Fatsis själv kommit in i ett högt nominellt turneringens spelare.

Det har gjorts många dokumentärer som gjorts om spelet, däribland:
Word Wars av Eric Chaikin och Julian Petrillo, om “plattor och vedermödor på Alfapet spel krets”.
Scrabylon, av Scott Petersen, som “ger en nära titt på varför människor blir så besatt av att till synes välvillig spel …”
Word Slingers av Eric Siblin och Stefan Vanderland, som följer fyra kanadensiska spelare i 2001 års VM i Las Vegas.

Hänvisningar i litteratur, tv, musik och film

På grund av sin popularitet och allmän kännedom, Alfapet refereras ofta i popkulturen. I synnerhet är plotline tecken utmanande en tvivelaktig “spelas av en motståndare är vanligt förekommande.

Tv-serien
Scrabble: Den 2 juli 1984, Alfapet premiär som en amerikansk TV-program på NBC, tillhandahållen av Chuck Woolery. Det visar sprang för 1230 episoder slutar den 23 mars 1990. NBC återupplivat den visar i januari 1993, men på grund av nedgången i dagtid tittare då var det förfallna sex månader senare efter 105 ytterligare episoder.
I Storbritannien, Channel 4 körde en version av Television Alfapet, framlagt av Alan Coren. Det finns två lag – en kändis och en privatperson på varje lag – båda lagen spela med samma uppsättning brickor. De skulle kunna utmana om värdering. Det fick nya i ett annat format genom Challenge TV, vissa upplagor av vilka det kunde visas på kanal FTN.

Television episoder
Kritikern: en episod visar Jay Sherman spelar Alfapet med hans chef Duke, försöka underlätta Duke’s depression under en nära förestående död av en sällsynt obotlig sjukdom. Duke lägger ner den falska “KWIZABUK, som Jay naturligtvis utmaningar, ledande Duke till telefonen kontor Webster’s Dictionary och betala för att göra den till en verklig ord som betyder” ett riktigt stora problem “.En läkare strax efter i episod ses som använder ordet.
CSI: Crime Scene Investigation: En spelare i Alfapet-like “-spel turneringar hittar asphyxiated i herrarnas rum. Slutsatsen blev att han mördades för att spela den falska EXVIN, och tvingas att kväva på dessa mycket kakel.
Dilbert: Medan Dilbert, Dilbert’s mamma och Dogbert spelar Alfapet, Dogbert fastställs frågesporter utan att använda några tomma brickor. Det senare visade att han gör sina egna plattor under bordet med en pyrograph.
Frasier: Det är en diskussion mellan Frasier Crane och flickvän Charlotte över Alfapet-värde av ordet Quilty.
Friends: The gang spelar Alfapet. Monica försöker att inte lägga ner “TUSHIE. Ross använder GARGE, och Chandler använder Ross argument för GARGE på ett ord som han uppfann, FLIGAMENT. Senare, Ross’s sällskapsdjur apan Marcel drosslar på Alfapet kakel.
King of the Hill: Cotton Hill lägger ner “Anzio i en omgång Alfapet på Arlen VFW.
Little Britain: karaktären Kenny Craig hypnotises sin mor att tro att CUPBOARDY är en verklig “.
Red Dwarf: Cat spelar ordet JOZXYQK och hävdade att det är en katt “betyder” det ljud du får när du får ditt könsorgan fastnar i något. ”
Saturday Night Live: I en skit före 2000 års val, George W. Bush spelar DIGNITUDE. Utmanas av Al Gore att använda det i en mening, Bush svarar, “som president, George W. Bush som själv med stor dignitude.” I en annan skit, Bushs uttalanden om att om Osama bin Laden var smart, han “skulle har utmanat mig att en omgång Scrabble.”
Alex Mack: Alex och hennes syster spelar en omgång Scrabble. Alex spelar ordet MAJORLY – hennes syster säger ” ‘Majorly” är inte ett ord! “, Som Alex svar” Jo, du använder den! “.
Seinfeld: Jerry’s mamma Helen spelar QUONE på inrådan från Kramer. Jerry utmaningar. När han inte hitta det i ordboken, Kramer påstår att det är en medicinsk term: “Om en patient blir svårt, du quone honom.”
The Simpsons: Homer spelar DO från sitt rack “oxidera” och Bart följer med den falska “KWYJIBO. Homer utmaningar ordet och Bart definierar det som “en stor, stum, balding nordamerikanska ape … utan hakan”.
Sopranos: Meadow Soprano och Jackie Aprile Jr spela en omgång Alfapet i Meadow’s Dorm room. Inget alltför ljusa Jackie objekt till Meadow’s playing ordet oblique, tänker man ett spanskt ord och uttala det “ob-Lee-kay”.
Radavstånd: Daisy och Tim ersätta en omgång Alfapet för kön för att upprätthålla den platoniska typ av förbindelse. Daisy försvarar PROV som den sak som gör Pantene Pro V schampo arbete.
Steptoe & Son: På grund av Alberts ordförråd, styrelsen omfattas i obscent och mis-ord. Han spelade Crum – hans stavningen av ordet “crumb” – “vad du får i sängen”, beskrev han det. Senare, han sätter PET på slutet. Harold försöker rensa brädet genom att lägga till “PS” till Alberts “BUM. Senare, Harold upptäcker att det enda brev som han har är “okej … om du spelar på polska!”
Will & Grace: Jack uppfinner “SPRAMP under en omgång Alfapet och noggrant försvarar det mot Kommer utmaning.
Ett herrans liv: Medan spelar Alfapet, Geraldine Granger frågar hur de länkar utropstecken, “varför aye!” stavas. Efter att ha informerat det inte stavas yI, hon snabbt kastas brickor i sin hand.

Film
Black Hawk Down: Helikopter piloter Michael Durant och Cliff Wolcott argumentera över Alfapet-värde av ordet LIMO.
Rosemary’s Baby: Rosemary Woodhouse använder Alfapet-brickor för att skapa Anagram i ett försök att finna en ledtråd till hennes situation. Efter fruitlessly letar efter anagram i en boktitel “alla av dem Witches”, hon ser namnet “Steven Marcato” betonas i den och rearranges brickorna för att upptäcka det är ett anagram för “romerska Castevet”, hennes mystiska granne.
The Shaggy Dog: Dave Douglas, som vid denna punkt var en hund, används Alfapet bitar att stava I AM DAD, att tala om för barnen att han var deras far.
Sneakers: Main tecken Martin och Liz använda Alfapet-brickor för att skapa Anagram från “Setec astronomi”, så småningom kommer över “Too Many Secrets”, som hänvisar till den dolda funktion av den svarta lådan förvärvas från ett matematiskt geni “laboratorium.
Två händer: Tecknet Pando spelar ordet utsökt ner till höger i styrelsen, som visar att han är mer än bara din genomsnittliga gangster.
Word Wars: Dokumentär vilka funktioner Alfapet och turneringen scen kretsar kring det. Det spår den upphov till toppen stridande status GI Joel, samt stigar av fd champ Joe Edley, svarta militanta Marlon Hill, och allt runt besatt konkurrent Matt Graham.
Foul Play: Två gamla damer, Ethel och Elsie, spela en omgång Alfapet där Ethel spelar ordet fucker. Elsie försöker förvandla detta till MUTHERFUCKER, Ethel objekt, säger hon anser att ordet är bindestreck.
The Wedding Planner: Huvudpersonen, som spelas av Jennifer Lopez, är ett Alfapet-turnering spelare.

Litteratur
Ada: I detta Vladimir Nabokov roman, titeln karaktär poäng 383 poäng på en enda tur. Hon spelar en 37 point “i hela två trippel” värderingar, till vilken skall läggas en 50 point bonus för att spela alla sina brickor.
The Handmaid’s Tale: Alfapet används som förevändning för överbefälhavaren att få icke-sexuell interaktion med de huvudsakliga karaktär, Offred, men dessa interaktioner är förbjudna enligt lagar och seder i sina dystopian samhället.
The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy: Arthur Dent skapar en primitiv uppsättning Alfapet plattor som han senare används som en metod för divining den ultimata Fråga till Livet, universum och allting. Han anger vad gör du får OM DU Multiplicera sex av nio. Så svaret är redan kända för att vara 42, denna utveckling leder Arthur till kommentar – “Jag har alltid sagt att det var något fundamentalt fel med universum.” Observera att i en förordning Alfapet som att denna mening skulle vara omöjligt att skapa, eftersom det innehåller 4 Y’s.
JPod: En karaktär som delar ut en lista med 3-brev ord accepteras i Alfapet – med falska “införas. Priset för det första att hitta det är en Toblerone.
Watchers: Dean Koontz roman, en genetiskt förbättrad hund lär sig att kommunicera med Alfapet-brickor.

Musik
I låten Conventioneers från albumet Maroon av Barenaked Ladies, protagonisten går “ända fram till ditt rum för en drink och resor Alfapet”.
I låten Hicka från albumet Hello Stranger, Darren Hanlon sjunger, “Someday, utan försöker du hitta något som är sällsynt, liksom en åtta brev ord på en trippel” square “.
I låten sju dagar från det albumet Ten Summoner’s Tales, Sting sjunger, “IQ är inget problem här, vi kommer inte att spela Alfapet för hennes hand, fruktar jag.”
I låten Your Disco behöver er från albumet Light Years, Kylie Minogue sjunger, “desperat söker någon beredd att resa; Du har förlorat i konversation och värdelös i Alfapet”.
I låten U.R.A.Q.T från albumet Kala, M.I.A. sjunger, “Detta är inte inte styrelse Alfapet, du inte få poäng för dubbel”.

Cartoons
I Calvin och Hobbes, Calvin poäng 957 poäng för att spela ZQFMGB på dubbel-ordet värdering. När Hobbes utmaningar honom, Calvin hävdar att det är en mask som finns i Nya Guinea.
I den 14 december 1986 remsor av Calvin och Hobbes, Hobbes poäng 150 poäng för att spela ZYGOMORPHIC på en trippel-ordet värdering. Han följer att genom att spela NUCLEOPLASM för 40 poäng under sin nästa tur.
I online webcomic The Order of the Stick, ett Mind Flayer spelar ordet ZYQXUWY i en match mot Elan, som hävdar att det är “en typ av fisk”. Mycket att Elan’s bestörtning, Flayer också spelat det på en trippel-ordet värdering.